Καρκίνος

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Η φυτική διατροφή μειώνει τον κίνδυνο έως και κατά 22%

Η φυτική διατροφή θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας νέας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο BMC Medicine, η οποία διεξήχθη από μια ομάδα ερευνητών από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Νότια Κορέα. (Καρκίνος του παχέος εντέρου: Τα ζαχαρούχα ποτά αυξάνουν τον κίνδυνο;)

Η φυτική διατροφή μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου;

Στη μελέτη συμμετείχαν 173.427 άτομα από διάφορες εθνοτικές ομάδες. Τα αποτελέσματα, τα οποία εξήχθησαν μετά από έναν μέσο χρόνο παρακολούθησης 19 ετών, έδειξαν ότι οι άνδρες που ακολουθούσαν μια υγιεινή διατροφή με βάση τα φυτά είχαν χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου. Ωστόσο, οι γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη, δεν είχαν το ίδιο όφελος. (Καρκίνος παχέος εντέρου με συγκεκριμένες μεταλλάξεις: Η ανοσοθεραπεία ως θεραπεία πρώτης γραμμής)

Συνολικά, 4.976 συμμετέχοντες βρέθηκαν να έχουν καρκίνο του παχέος εντέρου. Σε περαιτέρω ανάλυση, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε υποομάδες, ανάλογα με το αν κάπνιζαν, αν έπιναν αλκοόλ και με βάση τη φυλή και την εθνικότητά τους, για τον εντοπισμό πρόσθετων προτύπων. (Καρκίνος παχέος εντέρου με συγκεκριμένες μεταλλάξεις: Η ανοσοθεραπεία ως θεραπεία πρώτης γραμμής)

Τα κύρια ευρήματα της μελέτης ήταν τα ακόλουθα:

Σημειώνεται ότι οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα σύνολο εργαλείων και δεδομένων που τους επέτρεψαν να αξιολογήσουν την ποιότητα των φυτικών τροφίμων, καθώς και των ζωικών προϊόντων. (Καρκίνος παχέος εντέρου: Ποια άτομα κινδυνεύουν και ποια προληπτικά μέτρα υπάρχουν;)

Η Mona S. Jhaveri, PhD., ιδρύτρια και διευθύντρια του Music Beats Cancer, σημείωσε ότι η μελέτη έχει σημαντική αξία για την αναζήτηση τρόπων πρόληψης του καρκίνου. Αυτό που θέλουν πραγματικά οι άνθρωποι, τόνισε, είναι τρόπους για να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου. Η επιστημονική κοινότητα ωστόσο, εστιάζει πολύ περισσότερο στους τρόπους θεραπείας. (Καρκίνος: Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο ανάπτυξής του;)

Η επίκουρη κλινική καθηγήτρια στο τμήμα διατροφής και φυσιολογίας της άσκησης στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, Lisa Heneghen (MPH, RDN, CSO, CNSC), ανέφερε από την πλευρά της ότι η αξιολόγηση της ποιότητας των φυτικών τροφών είναι καθοριστικής σημασίας, διότι δεν είναι όλες οι φυτικές δίαιτες υγιεινές. (Καρκίνος: Ποια είναι τα στάδια και οι βαθμίδες του; Ποια η σημασία τους;)

Γιατί οι γυναίκες δεν ωφελούνται τόσο πολύ από τη φυτική διατροφή;

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες δεν είδαν τα ίδια οφέλη από τη φυτική διατροφή, όπως αυτά που είδαν οι άνδρες. Οι ερευνητές θεώρησαν ότι οι γυναίκες ακολουθούσαν έτσι και αλλιώς μια πιο υγιεινή διατροφή από τους άνδρες και ως εκ τούτου, οι αλλαγές που είδαν ήταν λιγότερο δραστικές, συγκριτικά με αυτές των ανδρών που δεν ακολουθούσαν μια τόσο υγιεινή διατροφή από την αρχή. (Θυμός και καρκίνος: Υπάρχει άραγε σύνδεση;)


+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Colorectal Cancer: Healthy Plant-Based Diet May Decrease Risk By Up to 22% https://www.healthline.com/health-news/colorectal-cancer-healthy-plant-based-diet-may-decrease-risk-by-up-to-22

FACULTY AND STAFF DIRECTORY https://medicine.wsu.edu/overview/faculty-and-staff/lisa-heneghen-mph-rdn-cso-cnsc/

Plant-based dietary patterns defined by a priori indices and colorectal cancer risk by sex and race/ethnicity: the Multiethnic Cohort Study https://bmcmedicine.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12916-022-02623-7