Καρκίνος

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής αυξάνουν ή μειώνουν τον κίνδυνο

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής σχετίζονται στενά με τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου (CRC), σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο The American Journal of Gastroenterology. (Καρκίνος του παχέος εντέρου: Η φυτική διατροφή μειώνει τον κίνδυνο έως και κατά 22%)

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής σχετίζονται με τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου;

Ο Edoardo Botteri, Ph.D., από το Μητρώο Καρκίνου της Νορβηγίας στο Όσλο και οι συνεργάτες του, εξέτασαν τις αλλαγές στον τρόπο ζωής και τη συσχέτισή τους με την ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου, χρησιμοποιώντας στοιχεία από βάση δεδομένων και δεδομένα που προέκυψαν από ερωτηματολόγια μελέτης στο European Prospective Investigation in Cancer. Με βάση το κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοόλ, τον δείκτη μάζας σώματος και τη σωματική δραστηριότητα, αναπτύχθηκε ένας δείκτης υγιεινού τρόπου ζωής (HLI) (εύρος, 0 [πιο δυσμενής] έως 16 [πιο ευνοϊκός]). (Καρκίνος του παχέος εντέρου: Γιατί τα αντιβιοτικά αυξάνουν τον κίνδυνο στους νέους;)

Οι ερευνητές παρατήρησαν 2.799 περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου, ανάμεσα σε 295.865 συμμετέχοντες, κατά τη διάρκεια ενός μέσου όρου 7,8 ετών. Κάθε μονάδα αύξησης του δείκτη HLI – υγιεινού τρόπου ζωής, από την έναρξη της μελέτης και κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης των συμμετεχόντων, συσχετίστηκε 3% μείωση στον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. (Καρκίνος παχέος εντέρου: Βοηθάει η δίαιτα χαμηλή σε πρωτεΐνη;)

Για τους ασθενείς που κατά την έναρξη της μελέτης ο δείκτης υγιεινού τρόπου ζωής βρισκόταν στο ανώτερο σημείο (κοντά στο 16), διαπιστώθηκε ότι για όσους παρουσίασε μείωση κατά τη διάρκεια της παρακολούθησής τους, ο κίνδυνος καρκίνου του παχέος εντέρου αυξήθηκε, συγκριτικά με τα άτομα που παρέμεινε σταθερός, στο σημείο που βρισκόταν κατά την έναρξη της μελέτης (αναλογία κινδύνου, 1,34, 95% διάστημα εμπιστοσύνης, 1,02 έως 1,75). (Καρκίνος του παχέος εντέρου: Η έγκαιρη διάγνωση αυξάνει το προσδόκιμο ζωής)

Για τα άτομα που κατά την έναρξη της μελέτης, ο δείκτης υγιεινού τρόπου ζωής βρισκόταν στο κατώτερο σημείο (κοντά στο 0), διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος ήταν χαμηλότερος για όσους ανέβηκε κατά την παρακολούθησή τους, σε σύγκριση με όσους παρέμεινε στο κατώτερο σημείο (αναλογία κινδύνου, 0,77, 95% διάστημα εμπιστοσύνης, 0,59 έως 1,00). (Καρκίνος παχέος εντέρου με συγκεκριμένες μεταλλάξεις: Η ανοσοθεραπεία ως θεραπεία πρώτης γραμμής)

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι αλλαγές στις συνήθειες του τρόπου ζωής κατά την ενήλικη ζωή, συνδέονται σημαντικά με τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, οι ευνοϊκές αλλαγές σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, ενώ οι δυσμενείς αλλαγές με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. (Καρκίνος του παχέος εντέρου: 5 τύποι τρόφιμων που μειώνουν τον κίνδυνο)

Τι είναι ο καρκίνος του παχέος εντέρου;

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου ξεκινά από τους πολύποδες. Οι πολύποδες είναι μικρές αναπτύξεις στην εσωτερική επένδυση του εντέρου, που είναι είτε κολλημένοι, είτε εξέχουν από το μίσχο. Ορισμένες από αυτές τις αναπτύξεις, ενδέχεται να μετατραπούν, μακροπρόθεσμα, σε καρκίνο. Όταν ένας κακοήθης πολύποδας αναπτυχθεί στο παχύ έντερο ή στο ορθό, η κατάσταση αυτή ονομάζεται καρκίνος του παχέος εντέρου. (Καρκίνος του παχέος εντέρου: 10 συμβουλές για έγκαιρη πρόληψη)

Ποια συμπτώματα προκαλεί ο καρκίνος του παχέος εντέρου;

Στα αρχικά στάδια, ο καρκίνος του παχέος εντέρου δεν προκαλεί συμπτώματα αλλά, όταν αρχίσει να προκαλεί συμπτώματα, αυτά περιλαμβάνουν:

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Changes in lifestyle habits linked to colorectal cancer risk https://medicalxpress.com/news/2023-01-lifestyle-habits-linked-colorectal-cancer.html

Changes in Lifestyle and Risk of Colorectal Cancer in the European Prospective Investigation Into Cancer and Nutrition https://journals.lww.com/ajg/Abstract/9900/Changes_in_Lifestyle_and_Risk_of_Colorectal_Cancer.550.aspx

Lifestyle may counter genetic risk for thyroid cancer https://medicalxpress.com/news/2022-12-lifestyle-counter-genetic-thyroid-cancer.html