Καρκίνος

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Πόσο σημαντικό είναι ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου;

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου, είναι ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους καρκίνους, σε άτομα κάτω των 50 ετών. Από το 1995 έως το 2019, τα άτομα που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του παχέος εντέρου τείνουν να είναι κάτω των 55 ετών, με το ποσοστό των διαγνώσεων σε αυτό το διάστημα να έχει διπλασιαστεί, από 11% σε 20%. Η αύξηση αυτή οφείλεται εν μέρει στις βελτιωμένες πλέον μεθόδους προσυμπτωματικού ελέγχου, κατά τις οποίες διαγιγνώσκονται περισσότερα άτομα στα αρχικά στάδια της νόσου τους, συγκριτικά με παλαιότερα όπου οι διαγνώσεις γίνονταν σε μεγαλύτερους ανθρώπους όταν πλέον ο καρκίνος τους βρισκόταν σε προχωρημένα στάδια. Ένας όμως ακόμη λόγος για τον οποίο το ποσοστό καρκίνου του παχέος εντέρου τείνει να αυξάνεται στους νεότερους ανθρώπους, σχετίζεται, σύμφωνα με νεότερη έρευνα, με τα βακτήρια του εντέρου.

Διαβάστε επίσης: Καρκίνος του παχέος εντέρου: Τι πρέπει να γνωρίζετε;

Αυτό που τρώει ο κάθε άνθρωπος, τα φάρμακα που παίρνει και το πόσο συχνά ασκείται είναι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν το μικροβίωμα του εντέρου, το οποίο συνδέεται με την εμφάνιση καρκίνου. Η έρευνα ωστόσο για το μικροβίωμα του εντέρου και την σχέση του με τον κίνδυνο καρκίνου, είναι ακόμα στα αρχικά της στάδια και απαιτούνται περεταίρω μελέτες για την καλύτερη κατανόηση της συγκεκριμένης πιθανής σύνδεσης.

Διαβάστε επίσης: Καρκίνος παχέος εντέρου: 4 πρώιμα συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζουν οι νέοι


Πόσο σημαντικό είναι για έναν άνθρωπο να έχει ένα υγιές έντερο;

Σύμφωνα με τη Rabia de Latour, γαστρεντερολόγο στο NYU Grossman School of Medicine, υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που επηρεάζουν την τάση της εμφάνισης του καρκίνου του παχέος εντέρου σε νεότερους ανθρώπους και η εμπλοκή του μικροβιώματος του εντέρου, είναι μόνο μια θεωρία που μπορεί να ερμηνεύσει αυτή την αύξηση.

Μικροβίωμα ονομάζεται το σύνολο των τρισεκατομμύριων μικροοργανισμών που ζουν στο ανθρώπινο σώμα (βακτήρια, ιοί και μύκητες). Οι περισσότεροι μιρκοοργανισμοί ζουν στο έντερο και παίζουν σημαντικό ρόλο στην πέψη και σε άλλες βιολογικές διεργασίες. Από αυτούς τους μικροοργανισμούς, οι περισσότεροι παίζουν σημαντικό και ευεργετικό ρόλο στο ανθρώπινο σώμα, ενώ άλλοι είναι επιβλαβείς. Από τη στιγμή της γέννησης του ανθρώπου, αρχίζει να δημιουργείται το μικροβίωμα του εντέρου, διότι πολλά βακτήρια μεταφέρονται από τη μητέρα στο νεογέννητο μωρό, τη στιγμή του τοκετού και άλλα μέσω του θηλασμού και της διατροφής. Καθώς το βρέφος μεγαλώνει το μικροβίωμα αλλάζει ανάλογα με τη διατροφή και το περιβάλλον που ζει.

Διαβάστε επίσης: Θηλασμός: Πώς επηρεάζει το μικροβίωμα του βρέφους;

Οι ερευνητές, με βάση την έρευνά τους, γνωρίζουν ήδη πολλά για το μικροβίωμα του εντέρου, για το τι μπορεί να το επηρεάσει αρνητικά και για το πώς μοιάζει ένα υγιές μικροβίωμα. Η χρήση αντιβιοτικών, η μόλυνση και οι αλλαγές στη διατροφή μπορούν να προκαλέσουν δυσβίωση. Δυσβίωση ονομάζεται η κατάσταση κατά την οποία τα υγιή βακτήρια και τα βλαβερά βακτήρια παρουσιάζουν ανισορροπία, είτε στην ποικιλία των ειδών τους, είτε στις ποσότητες συγκεκριμένων βακτηρίων, καταστάσεις που επηρεάζουν την πεπτική λειτουργία και τη γενική υγεία.

Σε ότι αφορά τον κίνδυνο καρκίνου και τη σχέση του με το μικροβίωμα του εντέρου, η έρευνα βρίσκεται ακόμη στα αρχικά της στάδια. Σήμερα, βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη αρκετές μελέτες, στις οποίες μελετάται το πώς η ανισορροπία των βακτηρίων του εντέρου, θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, κάνοντας πιο επιρρεπείς ορισμένους ανθρώπους, συγκριτικά με άλλους.

Διαβάστε επίσης: Καρκίνος παχέος εντέρου: Πώς να αποτρέψετε την επανεμφάνισή του;

Πώς το μικροβίωμα του εντέρου μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο καρκίνου;

Ένας μεγάλος αριθμός μελετών, έχει εξετάσει το ρόλο που παίζει το μικροβίωμα του εντέρου στην εξέλιξη του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Υπό κανονικές συνθήκες, τα καλά βακτήρια του εντέρου, λειτουργούν ως φραγμός για τα επιβλαβή βακτήρια, που μπορούν δυνητικά να προκαλέσουν ασθένειες ή φλεγμονή στο ανθρώπινο σώμα. Όταν υπάρχει ανισορροπία στο μικροβίωμα του εντέρου και τα κακά βακτήρια είναι περισσότερα, τότε τα καλά βακτήρια δεν μπορούν να ελέγξουν την επίδραση των κακών βακτηρίων και προκαλείται φλεγμονή στο ανθρώπινο σώμα, η οποία τείνει να σχετίζεται με τον διαβήτη τύπου 2, την παχυσαρκία και τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου. Η χρόνια φλεγμονή, σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος αυξάνει τις πιθανότητες μετάλλαξης των φυσιολογικών κυττάρων σε καρκινικά κύτταρα. Σε γενικές γραμμές, οι ερευνητές θεωρούν ότι η δυσβίωση στο έντερο μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή του σώματος, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου. Ωστόσο, αυτό δεν έχει αποδειχθεί ακόμη μέσω επιστημονικών μελετών.

Διαβάστε επίσης: Φλεγμονή: Συχνές ερωτήσεις ή παρανοήσεις γύρω από τη φλεγμονή και τη θεραπεία της

Παλαιότερες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι υπάρχουν συγκεκριμένα στελέχη βακτηρίων στα δείγματα κοπράνων των ατόμων με καρκίνο του παχέος εντέρου. Συγκεκριμένα, μια μελέτη βρήκε ένα είδος που ονομάζεται “Flavonifractor plautii” – ένα βακτήριο που βοηθά στη διάσπαση ορισμένων φυτικών τροφών – το οποίο ήταν το κυρίαρχο βακτήριο στα νεότερα άτομα που εμφάνισαν καρκίνο του παχέος εντέρου. Επιπρόσθετα, με τον καρκίνο του παχέος εντέρου έχουν συνδεθεί και άλλα είδη βακτηρίων όπως το Fusobacterium nucleatum και pks+ Escherichia coli. Συγκεκριμένα, σε μια μελέτη όπου εξετάστηκαν δείγματα κοπράνων, το Fusobacterium αναγνωρίστηκε ως σημαντικό βακτήριο για την εξέλιξη του καρκίνου του παχέος εντέρου, τόσο σε άτομα νεαρής ηλικίας, όσο και σε άτομα άνω των 50 ετών με καρκίνο του παχέος εντέρου. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι το E. coli, ένα βακτήριο που συνήθως συσχετίζεται με την τροφική δηλητηρίαση, σε ορισμένες περιπτώσεις φέρει ένα δείκτη που ονομάζεται “pks”, ο οποίος συνδέεται με την ανάπτυξη του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Διαβάστε επίσης: Καρκίνος παχέος εντέρου: Βοηθάει η δίαιτα χαμηλή σε πρωτεΐνη;

Πώς θα φροντίσετε καλύτερα το έντερό σας για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου και άλλων ασθενειών;

Η σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνεται ένας άνθρωπος στις θεραπείες του καρκίνου και όχι μόνο τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Η σύνθεση αυτή επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες όπως το περιβάλλον που ζείτε, η διατροφή που καταναλώνετε, το πόσο ασκείστε και τα φάρμακα που λαμβάνετε.

Για να φροντίσετε όσο γίνεται καλύτερα το μικροβίωμα του εντέρου σας:

  • Ακολουθείστε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, φρούτα και λαχανικά, που σύμφωνα με τους επιστήμονες, ευνοεί την υγεία του εντέρου.
  • Φροντίστε να ασκείστε τακτικά, για τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα.
  • Μην καπνίζετε.
  • Μην παίρνετε άσκοπα αντιβιοτικά. (Τα αντιβιοτικά επηρεάζουν αρνητικά το μικροβίωμα του εντέρου)
  • Μειώστε την κατανάλωση του κόκκινου κρέατος. (Το κόκκινο κρέας έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου)
  • Διατηρείστε το σωματικό σας βάρος σε φυσιολογικά επίπεδα (Δείκτης μάζας σώματος κάτω από 30)
  • Μην καταναλώνετε υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ. (Ένα ποτήρι την ημέρα για γυναίκες και δύο ποτήρια την ημέρα για άνδρες)

Διαβάστε επίσης: Καρκίνος παχέος εντέρου: Ποια άτομα κινδυνεύουν και ποια προληπτικά μέτρα υπάρχουν;


+ 10 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Why Gut Health Matters for Colorectal Cancer Risk, Especially for Young People https://www.verywellhealth.com/gut-health-and-young-onset-colorectal-cancer-7820805

Antibiotics as Major Disruptors of Gut Microbiota https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fcimb.2020.572912/full

Mutational signature in colorectal cancer caused by genotoxic pks+ E. coli https://www.nature.com/articles/s41586-020-2080-8

Dysbiosis of human gut microbiome in young-onset colorectal cancer https://www.nature.com/articles/s41467-021-27112-y

The Gut Microbiota and Inflammation: An Overview https://www.mdpi.com/1660-4601/17/20/7618

The human neonatal gut microbiome: a brief review https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fped.2015.00017/full

Shifts in the Proportion of Distant Stage Early-Onset Colorectal Adenocarcinoma in the United States https://aacrjournals.org/cebp/article/31/2/334/678485/Shifts-in-the-Proportion-of-Distant-Stage-Early

Young-onset colorectal cancer: A review Done JZ, Fang SH. Young-onset colorectal cancer: A review. World J Gastrointest Oncol 2021; 13(8): 856-866 [PMID: 34457191 DOI: 10.4251/wjgo.v13.i8.856] https://www.wjgnet.com/1948-5204/full/v13/i8/856.htm

Colorectal cancer statistics, 2023 https://acsjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.3322/caac.21772

Patterns in Cancer Incidence Among People Younger Than 50 Years in the US, 2010 to 2019 https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2808381