Καρκίνος

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Τι πρέπει να γνωρίζετε;

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να μην τραβάει τόσο την προσοχή, όσο ο καρκίνος του πνεύμονα ή ο καρκίνος του μαστού, αλλά είναι στην πραγματικότητα ο τρίτος πιο κοινός τύπος καρκίνου στις αναπτυσσόμενες χώρες, τόσο στους άνδρες, όσο και στις γυναίκες, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου. Η επίπτωσή του αυξάνεται με την ηλικία, γίνεται δε πολύ μεγαλύτερη για κάθε δεκαετία μετά το 40ό έτος. Ευτυχώς, μια πρόσφατη προτρεπτική οδηγία για προσυμπτωματικό έλεγχο, έχει μειώσει την έξαρση αυτής της νόσου, επομένως είναι σαφές ότι η ευαισθητοποίηση και η πρόληψη για αυτό το ζήτημα μπορεί να επιφέρει εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα.

Αν επιθυμείτε να ελέγξετε τον κίνδυνο που διατρέχετε για ανάπτυξη καρκίνου απαντήστε σε αυτές τις απλές ερωτήσεις της καθημερινότητάς σας: Έλεγχος κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου! Σας απαντάμε και σας συμβουλεύουμε για τα μέτρα πρόληψης που μπορείτε να πάρετε και τις αλλαγές  που μπορείτε να ακολουθήσετε στον τρόπο ζωής σας!

Τι είναι ο καρκίνος του παχέος εντέρου;

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου ξεκινά συχνά με ένα πολύποδα. Οι πολύποδες είναι μικρές αναπτύξεις που σχηματίζονται στην εσωτερική επένδυση των οργάνων, οι οποίοι άλλοτε  είναι κολλημένοι και άλλοτε κρέμονται από τον μίσχο. Μερικοί πολύποδες είναι καλοήθεις, αλλά άλλοι μπορούν να μετατραπούν σε καρκίνο με την πάροδο του χρόνου.

Στην περίπτωση που ένας κακοήθης πολύποδας αναπτυχθεί στο έντερο (στο παχύ έντερο) ή στο ορθό  (το σημείο που συνδέει το παχύ έντερο με τον πρωκτό), η κατάσταση αυτή ονομάζεται καρκίνος του παχέος εντέρου ή αλλιώς ορθοκολικός καρκίνος.

Ποια είναι τα συμπτώματα που καρκίνου του παχέος εντέρου;

Όπως πολλοί τύποι καρκίνου, έτσι και ο καρκίνος του παχέος εντέρου δεν προκαλεί συμπτώματα από τα αρχικά στάδια της νόσου. Ωστόσο, όταν οι άνθρωποι αρχίσουν να έχουν συμπτώματα, συνήθως θα είναι τα ακόλουθα:

  • Αιματηρά κόπρανα (κόπρανα αναμεμιγμένα με αίμα ή με βλέννες)
  • Πόνος στο στομάχι
  • Ανεξήγητη απώλεια βάρους

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι κληρονομικός;

Μερικές φορές, οι άνθρωποι κληρονομούν γονιδιακές μεταλλάξεις, που οδηγούν σε καρκίνο του παχέος εντέρου, όπως το μεταλλαγμένο γονίδιο APC, το οποίο ευνοεί την ανάπτυξη πολυπόδων. Ωστόσο, είναι πολύ πιο κοινές οι μεταλλαγμένες γονιδιακές μεταλλάξεις, οι οποίες προκαλούνται από περιβαλλοντικούς παράγοντες και από τον τρόπο ζωής.

Πώς συνδέεται ο τρόπος ζωής και ο καρκίνος του παχέος εντέρου;

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου και ο τρόπος ζωής συνδέονται μεταξύ τους περισσότερο από ότι άλλοι τύποι καρκίνου. Σύμφωνα με τους επιστήμονες υπάρχουν διάφορες συνήθειες που ευνοούν την ανάπτυξη του καρκίνου του παχέος εντέρου όπως:

  • Υπερκατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος
  • Ελάχιστη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και προϊόντων πλούσιων σε φυτικές ίνες.
  • Διατροφή πλούσια σε λιπαρά και τηγανητά τρόφιμα
  • Αδράνεια (αποχή από την άσκηση)
  • Παχυσαρκία
  • Κάπνισμα
  • Υπερκατανάλωση αλκοόλ

Συμπερασματικά

Εάν ανησυχείτε για καρκίνο του παχέος εντέρου, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να το ελέγξετε. Ο έλεγχος του καρκίνου του παχέος εντέρου εντοπίζει κακόβουλους πολύποδες από πολύ νωρίς, οι οποίοι αποκόπτονται πριν μετατραπούν σε καρκινικούς όγκους. Η πρόληψη σώζει ζωές, για αυτό μετά το 40ό έτος καλό θα είναι να κάνετε κολονοσκόπηση και εν συνεχεία να ελέγχεστε σύμφωνα με τις οδηγίες του γαστρεντερολόγου σας που θα εκτιμήσει τυχόν ευρήματα.