Καρκίνος

Καρκίνος του πνεύμονα: Γιατί είναι σημαντική η πρώιμη διάγνωση;

Εάν καπνίζετε και είστε 55 – 80 ετών, τότε είναι σημαντικό να κάνετε προληπτικές εξετάσεις για καρκίνο του πνεύμονα. Η θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα είναι ευκολότερη και αποτελεσματικότερη κατά τα πρώιμα στάδια της ασθένειας και αυτός είναι και ο λόγος που η πρώιμη διάγνωση της νόσου είναι τόσο σημαντική.

Γιατί είναι σημαντική η πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα;

Α) Θεραπεία πρώιμων σταδίων

Η θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα στα πρώιμα στάδια είναι ευκολότερη και αυτό γιατί ο καρκίνος δεν έχει προλάβει να εξαπλωθεί στους λεμφαδένες ή σε άλλα όργανα του σώματος, αλλά περιορίζεται συνήθως σε ένα σημείο του πνεύμονα.

Εξαιτίας λοιπόν, του περιορισμού του καρκίνου σε ένα σημείο του πνεύμονα, οι γιατροί μπορούν να τον θεραπεύσουν προβαίνοντας σε χειρουργικές επεμβάσεις. Ειδικότερα, μπορούν είτε να αφαιρέσουν τον καρκίνο από το σημείο που έχει αναπτυχθεί, είτε να αφαιρέσουν ακόμη και ολόκληρο τον πνεύμονα για να απαλλαγούν από τον καρκίνο.

Ένας καλός τρόπος πρόληψης του καρκίνου του πνεύμονα είναι η αναγνώριση των συμπτωμάτων που προκαλεί και παρόλο που τα πιο σοβαρά συμπτώματα εμφανίζονται όταν πλέον ο καρκίνος είναι σε προχωρημένο στάδιο, υπάρχουν ενδείξεις και κατά το πρώιμο στάδιο, τις οποίες πρέπει να προσέξετε:

Β) Θεραπεία προχωρημένων σταδίων

Όταν ο καρκίνος του πνεύμονα προχωρήσει στα επόμενα στάδια, η χειρουργική επέμβαση δεν αποτελεί πλέον θεραπευτική επιλογή, γιατί τα καρκινικά κύτταρα έχουν αρχίσει ήδη να εξαπλώνονται σε άλλα σημεία του σώματος (μετάσταση). Για την αντιμετώπιση του προχωρημένου καρκίνου του πνεύμονα, οι γιατροί επιλέγουν συστηματικές θεραπείες.

Οι συστηματικές θεραπείες δεν στοχεύουν έναν συγκεκριμένο όγκο που βρίσκεται σε συγκεκριμένο σημείο του σώματος, αλλά τα καρκινικά κύτταρα σε ολόκληρο το σώμα. Μερικές συστηματικές θεραπείες που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του προχωρημένου καρκίνου του πνεύμονα είναι:

Σημειώνεται ότι οι συστηματικές θεραπείες είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές

(α) στο έλεγχο της εξάπλωσης του καρκίνου

(β) στην μείωση των καρκινικών κυττάρων σε ολόκληρο το σώμα

Συμπερασματικά

Όσο πιο γρήγορα γίνει η διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα, τόσο πιο γρήγορα θα ξεκινήσουν οι θεραπείες, που όπως είδαμε, κατά τα πρώιμα στάδια είναι πιο ριζικές και αποτρέπουν την εξέλιξη της νόσου. Εάν λοιπόν έχετε αναπνευστικά συμπτώματα που σας ανησυχούν, συζητήστε με τον γιατρό σας για προληπτικές εξετάσεις.

+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

The Importance of Diagnosing Lung Cancer Early https://www.healthination.com/health/cancer/lung-cancer/nsc-lung-cancer-diagnosing-early/

Chemotherapy, Explained in Under 2 Minutes https://www.healthination.com/health/understanding-chemotherapy/

Radiation Therapy, Explained in Just 2 Minutes https://www.healthination.com/health/what-is-radiation-therapy/

Immunotherapy for Non-Small Cell Lung Cancer: How It Works https://www.healthination.com/health/non-small-cell-lung-cancer-immunotherapy/

Treating Non-Small Cell Lung Cancer by Stage https://www.healthination.com/health/treating-nsc-lung-cancer-stages/

“Unresectable” Lung Cancer: What Does It Mean? https://www.healthination.com/health/unresectable-lung-cancer/