Καρκίνος

Καρκίνος του προστάτη: Σωστή πρόληψη και καθοδήγηση

Η σημαντικότητα της υγιεινής διατροφής για την πρόληψη του καρκίνου

Μια ισορροπημένη δίαιτα μπορεί να ωφελήσει την υγεία μας σε τεράστιο βαθμό. Όσο ενισχύεται το μικροβίωμα του εντέρου, βλέπουμε καλύτερα αποτελέσματα σε θεραπείες κατά του καρκίνου, βελτίωση της ποιότητας ζωής μας, ακόμα και επιδράσεις στην εγκεφαλική λειτουργία. Μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως η Μεσογειακή διατροφή, φαίνεται να σχετίζεται όχι μόνο με μειωμένα επίπεδα χοληστερόλης, αρτηριακής πίεσης και βάρους, αλλά ακόμα και με μειωμένες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, τον δεύτερο πιο κοινό καρκίνο, μετά από τον καρκίνο του δέρματος.

Γνωρίζουμε ότι η πλειοψηφία των καρκίνων, προκύπτουν από πολλούς παράγοντες: το περιβάλλον του ατόμου, αν η ατμοσφαιρική ρύπανση λόγου χάρη είναι υψηλή, την διατροφή του, την ψυχολογία και τα επίπεδα στρες του και τα γονίδια που έχει κληρονομήσει από τους γονείς του. Η διατροφή όμως είναι ένας παράγοντας που σε μεγάλο βαθμό τουλάχιστον, μπορεί κάποιος να ελέγξει. Μπορείτε να ελέγξετε τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου εδώ.

Πώς σχετίζεται ο καρκίνος του προστάτη με την διατροφή;

Εξετάζοντας προσεκτικότερα έναν παγκόσμιο χάρτη υπό 2 παραμέτρους, την διατροφή και τα ποσοστά θανάτων από καρκίνο του προστάτη, τα τελευταία είναι σε χαμηλότερα επίπεδα στις χώρες της Νότιας Ευρώπης, όπου ακολουθείται επί τω πλείστον Μεσογειακού τύπου διατροφή. Ωστόσο, όπως προαναφέραμε, αυτό θα μπορούσε να ερμηνευτεί με βάση την γονιδιακή δεξαμενή αυτών των πληθυσμών.

Τον Μάιο του 2021, έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cancer, 410 άνδρες που ανήκαν σε ομάδα υψηλού ρίσκου για εμφάνιση καρκίνου του προστάτη, κατέγραφαν καθημερινά την διατροφή τους, για να εξεταστεί αν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της διατροφής των ασθενών και του συγκεκριμένου καρκίνου. Οι άνδρες που συμπεριέλαβαν στην διατροφή τους περισσότερα φρούτα, λαχανικά, όσπρια και ως κρέας κυρίως ψάρι, είχαν πολύ μικρότερα ποσοστά νοσηλείας. Η ένταξη του ψαριού στην διατροφή των αντρών συσχετίστηκε και σε μετέπειτα έρευνα με μικρότερα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, γεγονός που μπορεί να οφείλεται στα ω-3 λιπαρά οξέα του ψαριού. Συγκεκριμένα φρούτα και λαχανικά φάνηκε να ξεχωρίζουν στις έρευνες αυτές, κυρίως εκείνα που περιείχαν λυκοπένιο, όπως οι ντομάτες. Έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο του 2020 στο επιστημονικό περιοδικό Cancer Causes and Control, φάνηκε πως άντρες που κατανάλωναν ντομάτες, είτε φρέσκιες είτε σε κονσέρβα, 5-6 φορές την εβδομάδα, είχαν 28% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη.

Ακόμα και η κατανάλωση 2 κουπών καφέ την ημέρα συσχετίστηκε με χαμηλότερο ρίσκο εμφάνισης του συγκεκριμένου καρκίνου, σε σχέση με άνδρες που έπιναν λιγότερο, ή καθόλου καφέ. Η καφεΐνη φαίνεται όχι μόνο να προστατεύει, αλλά και να καθυστερεί την ανάπτυξη καρκινικών όγκων στο παχύ έντερο, στους μαστούς, στο ήπαρ και στον προστάτη. Έως και 12-16% μικρότερες πιθανότητες για επιθετικό καρκίνο του προστάτη φαίνεται να έχουν οι άνδρες που καταναλώνουν 2 κούπες καφέ καθημερινά, με όσο λιγότερη ζάχαρη γίνεται.

Τελικά, η πρόληψη αλλά και η μεγιστοποίηση των πιθανοτήτων ανάρρωσης από τον καρκίνο του προστάτη, φαίνεται να συσχετίζεται με Μεσογειακού τύπου διατροφή. Όπως τονίζουν όμως και οι ειδικοί, επειδή παρατηρούμε μια συσχέτιση, δεν σημαίνει απαραίτητα πως αποκλειστικά και μόνο μια δίαιτα μπορεί να μας προστατέψει από τον καρκίνο. Είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων, δίαιτας, διατροφής και διατήρησης καλής ψυχολογικής κατάστασης.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Prostate cancer and your diet https://www.health.harvard.edu/mens-health/prostate-cancer-and-your-diet

Role of Diet in Prostate Cancer Development and Progression https://ascopubs.org/doi/abs/10.1200/JCO.2005.03.1492?journalCode=jco

Impact of diet on prostate cancer: a review https://www.nature.com/articles/4500825