Καρκίνος

Καρκίνος του προστάτη: Τα μανιτάρια έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες;

Τα μανιτάρια είναι ένα σχετικά φθηνό τρόφιμο που προστίθεται στις συνταγές όλου του κόσμου. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι αυτό το λιτό, κατά τα άλλα, τρόφιμο έχει πιθανές ιατρικές ιδιότητες που μπορούν να καταπολεμήσουν διάφορες ασθένειες.

Ποιες ιατρικές ιδιότητες έχουν τα μανιτάρια;

Μια ανασκόπηση που πραγματοποιήθηκε το 2012 υποστηρίζει ότι ορισμένες ενώσεις που υπάρχουν στα μανιτάρια έχουν, μεταξύ άλλων, αντικαρκινικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιδιαβητικές ιδιότητες.

Άλλες μελέτες που διενεργήθηκαν, τόσο σε καλλιεργημένα κύτταρα σε εργαστηριακό περιβάλλον, όσο και σε ζωντανούς οργανισμούς, διαπίστωσαν ότι τα εκχυλίσματα από ορισμένα είδη μανιταριού μπορούν να επιβραδύνουν την ανάπτυξη του όγκου.

Τέλος, μια σχετικά πρόσφατη ανασκόπηση, αναφέρει ότι μια προγενέστερη δοκιμή που πραγματοποιήθηκε σε ανθρώπους, κατά την οποία διερευνήθηκαν οι ιδιότητες των μανιταριών σε σχέση με τον καρκίνο του προστάτη, διαπίστωσε ότι σε μερικούς από τους συμμετέχοντες, το εκχύλισμα του λευκού μανιταριού μείωσε τα επίπεδα του ειδικού αντιγόνου του προστάτη (PSA) και ενίσχυσε την ανοσολογική ανταπόκριση του οργανισμού τους έναντι του καρκίνου.

Η κατανάλωση μανιταριών προστατεύει από τον καρκίνο του προστάτη;

Μια πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύτηκε από τη Διεθνή Εφημερίδα για τον Καρκίνο, έδειξε μια πιθανή σχέση ανάμεσα στην κανονική κατανάλωση μανιταριών και την μείωση του κίνδυνου εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.

Συγκεκριμένα, στη μελέτη έλαβαν μέρος περίπου 36.000 άνδρες ηλικίας 40 -79 ετών, για τους οποίους συλλέχθηκαν διάφορες πληροφορίες για την υγεία τους, το επίπεδο της σωματικής τους άσκησης, τον τρόπο διατροφής τους και για το οικογενειακό και προσωπικό ιατρικό ιστορικό τους, οι οποίοι ακολουθήθηκαν για τα επόμενα 13-25 χρόνια.

Οι ερευνητές, λοιπόν, διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που κατανάλωναν μανιτάρια 1-2 φορές την εβδομάδα, κατά μέσο όρο περίπου 85 γραμμάρια/ ανά μερίδα, είχαν 8% μειωμένο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη, σε σύγκριση με εκείνους που δεν κατανάλωναν καθόλου μανιτάρια. Μάλιστα, για τους άνδρες που κατανάλωναν μανιτάρια τρεις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα, ο κίνδυνος ήταν κατά πολύ περισσότερο μειωμένος και συγκεκριμένα έφτανε το 17%. Σημειώνεται ότι η σύνδεση αυτή δεν έλαβε υπόψη την υπόλοιπη διατροφή των συμμετεχόντων που σχετίζεται με την πρόσληψη φρούτων, κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων.

Συμπερασματικά

Παρόλο που τα ευρήματα της μελέτης δεν αποδεικνύονται ως σχέση αιτίας αποτελέσματος, οι συγγραφείς της μελέτης ισχυρίζονται ότι τα υψηλά επίπεδα ενός αντιοξειδωτικού (εργοθεϊνη) που συσκευάζουν τα μανιτάρια, είναι πιθανόν να είναι ο λόγος για τον οποίο τα μανιτάρια συνδέονται έντονα με την πρόληψη του καρκίνου του προστάτη.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved