Καρκίνος

Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας και εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να γνωρίζετε;

Τι είναι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας;

Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας ονομάζεται ο καρκίνος που ξεκινά από τα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας (στο κάτω μέρος της μήτρας, στο σημείο που συνδέεται με τον κόλπο). Για την εμφάνισή του ευθύνεται ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV).

Ο πιο κοινός τύπος του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είναι το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα, το οποίο αντιστοιχεί στο 70% των περιπτώσεων και ακολουθείται από το αδενοκαρκίνωμα, που αντιστοιχεί στο 25% των περιπτώσεων.

Για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, φροντίστε να υποβάλλεστε έγκαιρα στον ενδεικνυόμενο προσυμπτωματικό έλεγχο και να εμβολιάζεστε κατά του  HPV. (4 τρόποι για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του τραχήλου της μήτρας)

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και την εγκυμοσύνη;

Παρόλο που σε γενικές γραμμές θεωρείται σπάνιο μια γυναίκα να έχει καρκίνο του τραχήλου της μήτρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, εν τούτοις, κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί. Σύμφωνα με έρευνες, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο πιο συχνά διαγνωσμένος καρκίνος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το 1-3% των γυναικών με τον εν λόγω καρκίνο, διαγιγνώσκονται μετά τον τοκετό.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, δεν επηρεάζει μόνο την εγκυμοσύνη, αλλά και τη γονιμότητα μιας γυναίκας. (Τράχηλος της μήτρας: Σε ποιες καταστάσεις υγείας είναι ευάλωτος;)

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας επηρεάζει τη γονιμότητα μιας γυναίκας;

Οι θεραπείες στις οποίες υποβάλλεται μια γυναίκα για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, έχουν την ικανότητα να επηρεάσουν τη γονιμότητά της. Αν ο εντοπισμός τους καρκίνου γίνει από νωρίς, πριν εξαπλωθεί σε άλλα σημεία του σώματος, υπάρχουν θεραπευτικές προσεγγίσεις που διατηρούν τη γονιμότητα, όπως η χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης μόνο του τμήματος του τραχήλου της μήτρας που επηρεάζεται από τον καρκίνο ή η χειρουργική αφαίρεση του μεγαλύτερου μέρους του τραχήλου, η οποία ωστόσο, αφήνει άθικτη την υπόλοιπη μήτρα.

Σε περίπτωση όμως που ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας εντοπιστεί σε μεταγενέστερο στάδιο, τότε οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν την αφαίρεση της μήτρας και του τραχήλου, σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία, οι οποίες καθιστούν αδύνατη πλέον τη γονιμότητα. (Αυτές οι 4 καταστάσεις προκαλούν διεύρυνση της μήτρας)

Τι συμβαίνει αν μια γυναίκα έχει καρκίνο του τραχήλου της μήτρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της;

Αν μια γυναίκα έχει καρκίνο του τραχήλου της μήτρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, πρέπει να γνωρίζει ότι σε ελάχιστες περιπτώσεις ο ίδιος ο καρκίνος επηρεάζει το έμβρυο. Αλλά οι θεραπείες μπορούν να το επηρεάσουν. Συγκεκριμένα, οι θεραπείες στις οποίες υποβάλλεται η έγκυος γυναίκα, αυξάνουν τον κίνδυνο:

Μάλιστα, αν ο καρκίνος είναι προχωρημένος, οι ειδικοί συνιστούν την αποφυγή της θεραπείας, καθώς υπάρχει αυξημένος κίνδυνος μετάστασης. (Καρκίνος: Ποια ορμόνη προκαλεί κόπωση μετά την ακτινοθεραπεία; Πώς αντιμετωπίζεται;;)

Ποια θεραπεία προτείνεται σε μια έγκυο γυναίκα με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας;

Οι θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπιση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας σε μια έγκυο γυναίκα, εξαρτώνται τόσο από το τι θέλει η ίδια, από το στάδιο του καρκίνου, όσο και από το πότε έχει διαγνωστεί. Σε γενικές γραμμές, οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν:

  • Χημειοθεραπεία: Περιλαμβάνει φάρμακα που σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα.
  • Χειρουργική επέμβαση: Περιλαμβάνει επιλογές όπως η μερική αφαίρεση του τραχήλου, η τραχελεκτομή και η υστεροκτομή.
  • Ακτινοθεραπεία: Χρησιμοποιούνται δέσμες ακτινοβολίας που στοχεύουν και σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα.
  • Ανοσοθεραπεία: Χρησιμοποιεί το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος, ωθώντας το να καταπολεμήσει πιο αποτελεσματικά τον καρκίνο.
  • Στοχευμένη θεραπεία: Οι στοχευμένες θεραπείες στοχεύουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά των καρκινικών κυττάρων.

Οι θεραπευτικές επιλογές, επιλέγονται από τον γιατρό, ανάλογα με το τρίμηνο της εγκυμοσύνης που διανύει μια γυναίκα. Συγκεκριμένα:

  • Πρώτο τρίμηνο: Στις γυναίκες που δεν έχουν ολοκληρώσει το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους και θέλουν να ολοκληρώσουν την κύησή τους, προτείνεται η καθυστέρηση της θεραπείας. Η χημειοθεραπεία μπορεί να βλάψει το έμβρυο στα αρχικά στάδια της εγκυμοσύνης. Ορισμένες γυναίκες, ωστόσο, επιλέγουν να τερματίσουν την εγκυμοσύνης τους και να υποβληθούν άμεσα σε θεραπεία.
  • Δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο: Κατά το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, ο γιατρός εξετάζει θεραπευτικές επιλογές όπως η χημειοθεραπεία, οι οποίες σύμφωνα με μελέτες, δεν θα προκαλέσουν περισσότερα προβλήματα από αυτά που ήδη υπάρχουν. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που ο γιατρός προτείνει την καθυστέρηση της θεραπείας μέχρι τον τοκετό.

Οι γυναίκες με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας υποβάλλονται συνήθως σε καισαρική και άλλες σε ταυτόχρονη υστερεκτομή. Μετά τον τοκετό, αρχίζει κανονικά η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία. (Καρκίνος: Ενώσεις σε ντομάτες και πατάτες δείχνουν εντυπωσιακά αποτελέσματα για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων)

Ποια συμπτώματα πρέπει να σας προϊδεάσουν για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας εάν εμφανίσετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας συμπτώματα όπως:

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γυναίκες με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας για μετά τον τοκετό;

Το πώς θα βιώσει την κατάσταση μια γυναίκα με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας μετά τον τοκετό, εξαρτάται από το πόσο έχει εξαπλωθεί ο καρκίνος, το στάδιό του και από το αν έχει ξεκινήσει θεραπεία ή όχι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Στις γυναίκες που περιμένουν να ξεκινήσουν τη θεραπεία τους μετά τον τοκετό, συνιστάται η άμεση έναρξή της. (Καρκίνος: Ποια είναι τα στάδια και οι βαθμίδες του; Ποια η σημασία τους;)

Ανάρρωση

Στις έγκυες γυναίκες με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας συνιστάται η καισαρική τομή, όπως προαναφέρθηκε. Σε ορισμένες περιπτώσεις προτείνεται η ταυτόχρονη υστερεκτομή. Η περίοδος ανάρρωση διαρκεί περίπου έξι εβδομάδες.

Θηλασμός

Τα καρκινικά κύτταρα δεν μπορούν να επηρεάσουν το μωρό μέσω του μητρικού γάλακτος, αλλά τα φάρμακα μπορούν. Ως εκ τούτου, προτείνεται στις γυναίκες που λαμβάνουν φάρμακα να μην θηλάζουν. (Θηλασμός: Συμβουλές, δυσκολίες και απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις)

Συναισθηματική κατάσταση

Η ύπαρξη καρκίνου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι συναισθηματικά επώδυνη για μια γυναίκα, ειδικά στη φάση που έχει να διαχειριστεί και ένα νεογέννητο. Είναι σημαντικό για τις γυναίκες να μιλήσουν με τον γιατρό τους αν εμφανίσουν συμπτώματα όπως:

  • Έντονη μοναξιά και θλίψη
  • Κλάμα χωρίς εμφανή λόγο
  • Ανεξήγητη απώλεια βάρους
  • Αυπνία
  • Απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που κάποτε ήταν ελκυστικές
  • Ελάχιστο ενδιαφέρον για το μωρό
  • Έντονο άγχος
  • Έλλειψη κινήτρου για καθημερινές δραστηριότητες

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι κληρονομικός;

Μια γυναίκα που έχει συγγενή πρώτου βαθμού με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, διατρέχει και η ίδια αυξημένο κίνδυνο. Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα και το αδενοκαρκίνωμα  δεν είναι κληρονομικά, αν και είναι οι δύο πιο κοινοί τύποι καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, όπως είπαμε πιο πάνω. Αλλά για πιο σπάνιους τύπους καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, υπάρχουν γενετικοί παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο. (Καρκίνος: Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο ανάπτυξής του;)