Καρκίνος

Καρκίνος τραχήλου μήτρας: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον προσυμπτωματικό έλεγχό του;

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας;

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ένας καρκίνος που εμφανίζεται στον τράχηλο της μήτρας, στο σημείο δηλαδή, όπου το κάτω μέρος της μήτρας συνδέεται με τον κόλπο. (4 τρόποι για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του τραχήλου της μήτρας)

Οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας προκαλούνται από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV). Το ανοσοποιητικό σύστημα μιας γυναίκας που εκτίθεται στον ιό, συνήθως καταφέρνει να τον καταπολεμήσει. Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου ο ιός καταφέρνει να επιβιώσει και να παραμείνει στον οργανισμό για πολλά χρόνια, με αποτέλεσμα τα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας να γίνονται καρκινικά. Με βάση αυτό, τα τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου και ο εμβολιασμός, παίζουν βασικό ρόλο στην πρόληψη του HPV. (Τράχηλος της μήτρας: Σε ποιες καταστάσεις υγείας είναι ευάλωτος;)

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, που παίρνουν το όνομά τους από τα κύτταρα που επηρεάζονται.

  • Ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα: Αναπτύσσεται στα κύτταρα του εξωτράχηλου. Αναλογεί στο 90% των περιπτώσεων.
  • Αδενοκαρκίνωμα: Αναπτύσσονται στα αδενικά κύτταρα του ενδοτράχηλου.

Στο αρχικό του στάδιο, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, σπάνια προκαλεί συμπτώματα. Καθώς η ασθένεια εξελίσσεται, τα συμπτώματα που παρατηρούνται είναι τα ακόλουθα:

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας;

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, περιλαμβάνει το τεστ Παπανικολάου και το τεστ HPV και είναι πολύ σημαντικός για όλες τις γυναίκες άνω των 21 ετών, που είναι σεξουαλικά ενεργές. (Γυναίκες με καρκίνο: Σπάνια ρωτούνται για τη σεξουαλική τους υγεία κατά τη διάρκεια της θεραπείας τους)

Σκοπός του τεστ Παπανικολάου είναι η ανίχνευση ανώμαλων κυττάρων στον τράχηλο της μήτρας, που δυνητικά μπορούν να οδηγήσουν σε καρκίνο. Το τεστ HPV από την άλλη, αναζητά την ύπαρξη του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων στα κύτταρα του τραχήλου, που μπορεί να οδηγήσει σε ανώμαλη ανάπτυξη κυττάρων και τελικά σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. (Ανώμαλη αιμορραγία της μήτρας: Τι πρέπει να γνωρίζετε;)

Ποιοι τύποι προσυμπτωματικού ελέγχου υπάρχουν για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας;

Υπάρχουν τρεις τύποι προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Όπως είπαμε πιο πάνω, υπάρχει το τεστ Παπανικολάου και το τεστ HPV. Υπάρχουν, ωστόσο, περιπτώσεις που συνιστάται ο συνδυασμός των δύο προαναφερθέντων μεθόδων. Αναλυτικότερα:

  • Τεστ Παπανικολάου: Ελέγχει τον τράχηλο της μήτρας για ύπαρξη μη φυσιολογικών κυττάρων.
  • Τεστ HPV: Αναζητά την ύπαρξη του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων στο DNA των κυττάρων του τραχήλου της μήτρας.
  • Συνδυαστική εξέταση τεστ Παπανικολάου και τεστ HPV: Ο συνδυασμός των δύο μεθόδων δίνει πληρέστερη εικόνα για τα κύτταρα του τραχήλου. Από τη μια, το τεστ Παπανικολάου θα βρει τα μη φυσιολογικά κύτταρα και από την άλλη, το τεστ HPV θα δώσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τύπο των κυττάρων που επηρεάζονται και τον τύπο της λοίμωξης HPV που τα επηρεάζει.

Πότε πρέπει να αρχίζει ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας;

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας:

  • Οι γυναίκες 25-29 ετών θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ HPV κάθε πέντε χρόνια. Σε συνδυαστική εξέταση HPV και Παπανικολάου, θα πρέπει να υποβάλλονται κάθε πέντε χρόνια ή εναλλακτικά σε τεστ Παπανικολάου κάθε τρία χρόνια.
  • Οι γυναίκες 30-65 ετών, πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ HPV κάθε πέντε χρόνια ή σε συνδυαστική εξέταση κάθε πέντε χρόνια ή σε τεστ Παπανικολάου κάθε τρία χρόνια.
  • Οι γυναίκες 65 ετών και άνω δεν χρειάζεται να υποβάλλονται σε εξετάσεις εάν τα αποτελέσματα των προηγούμενών τους εξετάσεων ήταν φυσιολογικά.

Τονίζεται ότι παρόλο που το τεστ Παπανικολάου συμβάλλει στη μείωση των ποσοστών εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, υστερεί στην εύρεση του προκαρκινικού καρκίνου. Αντίθετα, το τεστ HPV, έχει μεγαλύτερη ευαισθησία. (Κάθε πότε πρέπει να προγραμματίζουμε το τεστ Παπανικολάου;)

Οι γυναίκες πρέπει να εμβολιάζονται κατά του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων μέχρι τα 25 τους χρόνια. Το συγκεκριμένο εμβόλιο λειτουργεί ως προληπτικό μέτρο ενάντια σε 16-18 τύπους ιών του HPV που προκαλούν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. (Τεστ Παπανικολάου: Θα μπορούσε να εντοπίσει τον καρκίνο του μαστού και άλλους καρκίνους;)

Ποια διαδικασία ακολουθείται κατά την εκτέλεση του τεστ Παπανικολάου και του τεστ HPV;

Κατά τη διάρκεια του τεστ Παπανικολάου, ο γιατρός εισάγει στον κόλπο ένα μητροσκόπιο, το οποίο καλύπτει και ανοίγει τα τοιχώματα του κόλπου για να φανεί ο τράχηλος. Με μια μπατονέτα, ο γιατρός συλλέγει κύτταρα του τραχήλου και των τοιχωμάτων του κόλπου. Τα κύτταρα αυτά τοποθετούνται σε ένα φιαλίδιο με συντηρητικό υγρό και αποστέλλονται στα εργαστήρια για ανάλυση. Η ίδια διαδικασία ακολουθείται και για το τεστ HPV. Τα αποτελέσματα της εξέτασης είναι συνήθως έτοιμα σε διάστημα μιας με δύο εβδομάδων. (Τεστ HPV μέσω αίματος περιόδου: Μπορεί να αντικαταστήσει το τεστ Παπανικολάου;)

Πώς ερμηνεύονται τα αποτελέσματα του τεστ Παπανικολάου και του τεστ HPV;

Τα αποτελέσματα του τεστ Παπανικολάου θα δείξουν μια από τις ακόλουθες ενδείξεις:

  • Κανονικά αποτελέσματα: Που σημαίνει ότι τα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας είναι φυσιολογικά και δεν χρειάζεται καμία παρέμβαση ή ανησυχία μέχρι το επόμενο προγραμματισμένο τεστ.
  • Ασαφή αποτελέσματα: Όταν τα αποτελέσματα είναι ασαφή, ο γιατρός δεν είναι απόλυτα σίγουρος αν τα αποτελέσματα είναι φυσιολογικά ή όχι. Όταν τα αποτελέσματα εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία, τότε πραγματοποιούνται επιπλέον εξετάσεις για τον αποκλεισμό άλλων προβλημάτων. Μάλιστα, το τεστ Παπανικολάου πραγματοποιείται ξανά σε διάστημα έξι μηνών.
  • Μη φυσιολογικά αποτελέσματα: Τα μη φυσιολογικά αποτελέσματα δεν δείχνουν απαραίτητα ότι υπάρχει καρκίνος, αλλά επιβάλλονται περαιτέρω εξετάσεις. Αμέσως μετά το πρώτο, ενδέχεται να πραγματοποιηθεί ακόμη ένα τεστ Παπανικολάου, κυρίως αν οι αλλαγές που διαπιστώνονται στα κύτταρα είναι πολύ σημαντικές. Αν οι αλλαγές στα κύτταρα δεν είναι σημαντικές, τότε προγραμματίζεται επαναληπτικό τεστ έξι μήνες αργότερα.

Σε ότι αφορά το τεστ HPV, τα αποτελέσματα μετά τον εργαστηριακό έλεγχο είναι θετικά ή αρνητικά. Το αρνητικό τεστ σημαίνει ότι η ασθενής δεν έχει κανένα τύπο του ιού HPV ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο, ενώ το θετικό τεστ δείχνει ότι υπάρχει κάποιος από τους τύπους του ιού HPV, που συνδέεται με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Τονίζεται ωστόσο, ότι το θετικό αποτέλεσμα, δεν σημαίνει ότι η γυναίκα έχει καρκίνο του τραχήλου της μήτρας εκείνη τη στιγμή, αλλά δείχνει ότι θα μπορούσε αναπτύξει στο μέλλον. (4 τρόποι για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του τραχήλου της μήτρας)

Τι πρέπει να κάνετε πριν το τεστ Παπανικολάου / HPV;

Για να προετοιμαστείτε κατάλληλα για το τεστ Παπανικολάου / HPV, ακολουθήστε τις πιο κάτω συμβουλές για δύο ημέρες πριν το τεστ:

  • Αποφύγετε το κολπικό πλύσιμο
  • Μην χρησιμοποιείτε ταμπόν
  • Μην χρησιμοποιείτε αντισυλληπτική κρέμα ή ζελέ
  • Αποφύγετε να κάνετε σεξ
  • Μην τοποθετείτε οποιοδήποτε φάρμακο ή κρέμα στον κόλπο σας


+ 15 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

What Is Cervical Cancer Screening? https://www.verywellhealth.com/cervical-cancer-screening-5093433

Cervical cancer https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cervical-cancer/symptoms-causes/syc-20352501

Cervical cancer https://www.nhs.uk/conditions/cervical-cancer/

What Is Cervical Cancer? https://www.cancer.gov/types/cervical

What Do My Cervical Cancer Screening Test Results Mean? https://www.cdc.gov/cancer/cervical/basic_info/test-results.htm

Pap Smear (Pap Test) https://www.testing.com/tests/pap-smear/

Pap Test https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/pap-test

HPV testing in primary cervical screening: a systematic review and meta-analysis https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22555137/

ACS’s Updated Cervical Cancer Screening Guidelines Explained https://www.cancer.gov/news-events/cancer-currents-blog/2020/cervical-cancer-screening-hpv-test-guideline

Cervical cancer screening for individuals at average risk: 2020 guideline update from the American Cancer Society https://acsjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.3322/caac.21628

Cervical Cancer Screening https://www.cancer.gov/types/cervical/screening#_1

Cervical Cancer Statistics https://www.cdc.gov/cancer/cervical/statistics/index.htm

Pap and HPV tests https://www.womenshealth.gov/a-z-topics/pap-hpv-tests

Impact of cervical screening on cervical cancer mortality: estimation using stage-specific results from a nested case–control study https://www.nature.com/articles/bjc2016290

What Should I Know About Screening? https://www.cdc.gov/cancer/cervical/basic_info/screening.htm