Φυσικές θεραπείες

Καρνοσίνη: Είναι ευεργετική για Αλτσχάιμερ, διαβήτη και καρκίνο;

Η καρνοσίνη είναι μια ουσία που παράγεται φυσικά από το σώμα και ταξινομείται ως διπεπτίδιο, μια ένωση που αποτελείται από δύο συνδεδεμένα αμινοξέα. Σε αυτή την περίπτωση, τα αμινοξέα που δημιουργούν την καρνοσίνη είναι η αλανίνη και η ιστιδίνη. Η καρνοσίνη συγκεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στον μυϊκό ιστό και στον εγκέφαλο. Υπάρχει επίσης σε υψηλές συγκεντρώσεις στο βόειο κρέας και το ψάρι και σε χαμηλότερες ποσότητες στο κοτόπουλο. (12 τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα)

Μια συνθετική μορφή καρνοσίνης, που πωλείται σε μορφή συμπληρώματος, διαφημίζεται ως φυσική θεραπεία για μια σειρά παθήσεων, όπως:

Μάλιστα, λέγεται ότι η καρνοσίνη διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα, ενισχύει τη διάθεση, βελτιώνει τη μνήμη, καταπολεμά τις ρυτίδες και διατηρεί την υγεία της όρασης.

Σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται η καρνοσίνη;

1. Νόσος του Αλτσχάϊμερ

Μελέτες σε ζώα και εργαστηριακές μελέτες, δείχνουν ότι η καρνοσίνη μειώνει τη συσσώρευση αμυλοειδούς βήτα στον εγκέφαλο, της πρωτεΐνης που σχηματίζει τις εγκεφαλικές πλάκες που σχετίζονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια, η οποία δημοσιεύθηκε το 2013, διαπιστώθηκε ότι τα συμπληρώματα καρνοσίνης μπόρεσαν να αποτρέψουν την γνωστική μείωση, αναστέλλοντας το αμυλοειδές βήτα.

Σε έρευνα του 2016, στην οποία συμμετείχαν υγιείς ηλικιωμένοι οι οποίοι κλήθηκαν να λάβουν μια φόρμουλα που περιείχε καρνοσίνη, διαπιστώθηκε βελτίωση στη μείωση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο που παρατηρείται στη νόσο του Αλτσχάιμερ, καθώς και βελτιωμένη μνήμη. (Είναι Αλτσχάιμερ ή φυσιολογική γήρανση;)

Με βάση τα πιο πάνω στοιχεία, πιστεύεται ότι η καρνοσίνη μπορεί να ελέγξει την εξέλιξη της νόσου του Αλτσχάιμερ, ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω κλινικές μελέτες. (Νόσος Αλτσχάιμερ: Για ποιους λόγους είναι πιο συχνή στις γυναίκες;)

2. Διαβήτης

Η καρνοσίνη είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για άτομα με διαβήτη, διότι μπορεί να προστατεύσει από τις βλάβες που προκαλούνται από την γλυκοζυλίωση των πρωτεϊνών. Αυτή η διαδικασία, η οποία προκύπτει από την υπερβολική ποσότητα ζάχαρης στο σώμα, συμβάλλει σημαντικά στις επιπλοκές που σχετίζονται με τον διαβήτη, όπως οι βλάβες στα νεφρά και τα νεύρα.

Μελέτες που πραγματοποιήθηκαν, τόσο σε ζώα, όσο και σε ανθρώπους, έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα καρνοσίνης (η οποία μειώνεται σε ζώα και ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2) καθυστερούν την εξέλιξη του διαβήτη και αποτρέπουν τις πιο πάνω επιπλοκές. (Ο διαβήτης τύπου 2 είναι αναστρέψιμος: Δείτε πώς!)

3. Καρκίνος

Ένας αριθμός προκαταρκτικών μελετών υποδηλώνει ότι η καρνοσίνη μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του καρκίνου. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η παρουσία καρνοσίνης κατάφερε να μειώσει την ανάπτυξη πολλών τύπων καρκινικών κυττάρων. Ωστόσο, παρόλο που τα πιο πάνω ευρήματα είναι ενθαρρυντικά, η έρευνα βρίσκεται ακόμη στα αρχικά της στάδια.

4. Αυτισμός

Μία από τις λίγες κλινικές δοκιμές που εξέτασαν την καρνοσίνη είναι μια μικρή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Child Neurology το 2002. Σε αυτήν, 31 παιδιά με διαταραχή φάσματος αυτισμού, κλήθηκαν να λαμβάνουν είτε συμπλήρωμα καρνοσίνης, είτε εικονικό φάρμακο, καθημερινά, για οκτώ εβδομάδες. Μέχρι το τέλος της μελέτης, τα παιδιά που λάμβαναν καρνοσίνη είδαν σημαντικές βελτιώσεις σε ορισμένους τομείς της λειτουργικότητάς τους, όπως η συμπεριφορά και η επικοινωνία. (Αυτισμός: Πώς γίνεται η διάγνωσή του στους ενήλικες;)

Ποιες παρενέργειες μπορεί να προκαλέσει η καρνοσίνη;

Πολύ λίγα είναι γνωστά για την ασφάλεια των συμπληρωμάτων καρνοσίνης. Ωστόσο, υπάρχει μια γνωστή ανησυχία ότι η καρνοσίνη μπορεί να προκαλέσει προβλήματα ύπνου. Δεδομένου ότι όλα τα συμπληρώματα μπορούν να προκαλέσουν παρενέργειες και με βάση το γεγονός ότι για την καρνοσίνη οι εν λόγω κίνδυνοι είναι ακόμη άγνωστοι, θα πρέπει να συζητάτε με τον γιατρό σας πριν την λήψη της.

Σε ποια δοσολογία μπορεί να λαμβάνεται η καρνοσίνη;

Εξαιτίας του ότι δεν υπάρχει αποδεδειγμένο όφελος από την καρνοσίνη, δεν υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στους επιστήμονες για τη δοσολογία στην οποία μπορεί να λαμβάνεται με ασφάλεια. Οι υποστηρικτές της αναφέρουν ότι η ασφαλής δοσολογία κυμαίνεται από 50 έως 150 χιλιοστόγραμμα την ημέρα.

+ 9 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

What Is Carnosine? https://www.verywellhealth.com/the-benefits-of-carnosine-89430

A Review of Complementary and Alternative Treatments for Autism Spectrum Disorders https://www.hindawi.com/journals/aurt/2012/870391/

A Review of Complementary and Alternative Treatments for Autism Spectrum Disorders https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0123566

L-Carnosine Prevents the Pro-cancerogenic Activity of Senescent Peritoneal Mesothelium Towards Ovarian Cancer Cells https://ar.iiarjournals.org/content/36/2/665.long

Effects of carnosine supplementation on glucose metabolism: Pilot clinical trial https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/oby.21434

Carnosine as a Protective Factor in Diabetic Nephropathy: Association With a Leucine Repeat of the Carnosinase Gene CNDP1 https://diabetesjournals.org/diabetes/article/54/8/2320/13726/Carnosine-as-a-Protective-Factor-in-Diabetic

Anserine (beta-alanyl-3-methyl-L-histidine) improves neurovascular-unit dysfunction and spatial memory in aged AβPPswe/PSEN1dE9 Alzheimer’s-model mice https://www.nature.com/articles/s41598-017-12785-7

Effect of Anserine/Carnosine Supplementation on Verbal Episodic Memory in Elderly People https://content.iospress.com/articles/journal-of-alzheimers-disease/jad150767

β-Alanyl-L-Histidine Rescues Cognitive Deficits Caused by Feeding a High Fat Diet in a Transgenic Mouse Model of Alzheimer's Disease https://content.iospress.com/articles/journal-of-alzheimers-disease/jad121324