Ορθοπαιδικά

Κάταγμα κλείδας: Τι είναι και πώς θεραπεύεται;

Κλείδα ονομάζεται το οστό που ξεκινά από την κορυφή του στήθους, εκτείνεται ανάμεσα στο στέρνο και φτάνει στην ωμοπλάτη. Η κλείδα είναι εύκολο να παρατηρηθεί, διότι σε αντίθεση με άλλα οστά του σώματος που καλύπτονται από μυς, η κλείδα καλύπτεται στο μεγαλύτερο της μέρος από δέρμα. 

Ποιοι τύποι καταγμάτων της κλείδας υπάρχουν;

Τα κατάγματα της κλείδας είναι εξαιρετικά κοινά και αντιπροσωπεύουν το 2- 5% όλων των καταγμάτων. Τα εν λόγω κατάγματα, χωρίζονται σε τρεις τύπους ανάλογα με τη θέση τους.

  • Κατάγματα κλείδας μεσαίου άξονα: Εμφανίζονται στο κεντρικό ένα τρίτο της κλείδας και κυμαίνονται από απλό σπάσιμο μέχρι πιο περίπλοκα κατάγματα. Ιδιαίτερα ανησυχητικά θεωρούνται τα πολλαπλά σπασίματα στο οστό (τμηματικά κατάγματα), η σημαντική μετατόπιση (χωρισμός του οστού) και η βράχυνση του μήκους του οστού. Τα κατάγματα του μεσαίου άξονα αντιπροσωπεύουν περίπου το 75% όλων των καταγμάτων της κλείδας.
  • Κατάγματα της άπω κλείδας: Ο συγκεκριμένος τύπος καταγμάτων παρατηρείται σε κοντινή απόσταση από το άκρο της κλείδας, στην άρθρωση του ώμου. Αυτό το τμήμα του ώμου ονομάζεται ακρωμιοκλειδική (AC) άρθρωση και τα κατάγματα της άπω κλείδας θεραπεύονται με τον ίδιο τρόπο όπως ένας απλός τραυματισμός της ακρωμιοκλειδικης (AC) άρθρωσης. Τα κατάγματα της άπω κλείδας αντιπροσωπεύουν περίπου το 20% όλων των καταγμάτων της κλείδας.
  • Κατάγματα της έσω κλείδας: Τα κατάγματα της έσω κλείδας, είναι πολύ λιγότερο συχνά και συνήθως σχετίζονται με τραυματισμό της στερνοκλείδας άρθρωσης. Τα κατάγματα της έσω κλείδας αντιπροσωπεύουν μόνο το 5% των καταγμάτων της κλείδας.

Ποια συμπτώματα προκαλούν τα κατάγματα της κλείδας;

Τις περισσότερες φορές, οι ασθενείς με σπασμένη κλείδα παραπονούνται για πόνο στον ώμο και δυσκολία στην κίνηση του χεριού.

Τα κοινά συμπτώματα μιας σπασμένης κλείδας είναι τα ακόλουθα:

Πώς θεραπεύεται το κάταγμα της κλείδας;

Για να θεραπευτεί ένα σπασμένο οστό, πρέπει είτε να του δοθεί χρόνος ώστε να επουλωθεί μόνο του, είτε μέσω χειρουργικής επέμβασης, να επιτευχθεί η αποκατάσταση της σωστής του ευθυγράμμισης και η συγκράτησή του στη θέση του.

Σε αντίθεση με άλλα είδη καταγμάτων, ορισμένες θεραπείες που χρησιμοποιούνται για άλλα κοινά κατάγματα, δεν είναι κατάλληλες για την κλείδα. Για παράδειγμα, η επαναφορά του οστού, μια διαδικασία που ονομάζεται κλειστή ανάταξη, δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην κλείδα, γιατί δεν υπάρχει τρόπος να συγκρατηθεί το οστό της κλείδας σε ευθυγράμμιση χωρίς χειρουργική επέμβαση. (Έχω σπασμένο οστό; 4 σημάδια που υποδηλώνουν κάταγμα οστού!)

Για να αποφασιστεί η χειρουργική επέμβαση για κάταγμα κλείδας, λαμβάνονται υπόψη οι ακόλουθοι παράγοντες:

  • Εντοπισμός του κατάγματος και του βαθμού μετατόπισης του οστού: Μη μετατοπισμένα ή ελάχιστα μετατοπισμένα οστά, δεν χρειάζονται χειρουργική επέμβαση.
  • Βράχυνση της κλείδας: Ακόμη και τα μετατοπισμένα κατάγματα μπορούν να επουλωθούν μόνα τους, αλλά όταν υπάρχει σημαντική βράχυνση της κλείδας, χρειάζεται χειρουργική επέμβαση.
  • Άλλοι τραυματισμοί: Ασθενείς με τραύματα στο κεφάλι ή πολλαπλά κατάγματα, είναι καλύτερο να αντιμετωπίζονται χωρίς χειρουργική επέμβαση.
  • Ηλικία του ασθενούς: Οι νεότεροι ασθενείς αναρρώνουν ευκολότερα από κατάγματα, χωρίς χειρουργική επέμβαση.

Ο γιατρός συνήθως κάνει μια συζήτηση με τον ασθενή για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της χειρουργικής επέμβασης και παρόλο που η συντριπτική πλειοψηφία των καταγμάτων της κλείδας μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς χειρουργική επέμβαση, υπάρχουν και περιπτώσεις που η χειρουργική επέμβαση προσφέρει καλύτερα αποτελέσματα. (Παθολογικό κάταγμα: Πώς προκύπτει; Τι πρέπει να γνωρίζετε;)

Σημειώνεται ότι υπάρχουν διάφοροι τύποι στηριγμάτων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία των καταγμάτων της κλείδας, αντί για χειρουργική επέμβαση, οπότε συζητήστε με τον γιατρό σας.