Ορθοπαιδικά

Κατάγματα πλευρών: Πώς θεραπεύονται και ποια τα είδη τους;

Τα πλευρά ενός ανθρώπου είναι πολύ δύσκολο να σπάσουν. Πρόκειται για ένα οστικό πλαίσιο (σαν κλουβί), που προστατεύει τα ζωτικά όργανα που βρίσκονται εντός της θωρακικής κοιλότητας. Τα οστά των πλευρών περιβάλλονται από δυνατούς μυς, οι οποίοι πρέπει να υποστούν έντονη «κακοποίηση», για να επιτρέψουν το σπάσιμο των πλευρών. (Παθολογικό κάταγμα: Πώς προκύπτει; Τι πρέπει να γνωρίζετε;)

Οι περισσότερες περιπτώσεις καταγμάτων στα πλευρά, είναι αποτέλεσμα τροχαίων ατυχημάτων, αθλητικών τραυματισμών και σοβαρών πτώσεων. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, κάταγμα στα πλευρά μπορεί να προκαλέσει και ο πολύ έντονος και δυνατός βήχας, που συνοδεύει την πνευμονία.

Σημειώνεται ότι οι ηλικιωμένοι, είναι πιο επιρρεπείς, από τους νεότερους, σε όλους τους τύπους καταγμάτων, ανάμεσά τους και το κάταγμα των πλευρών. (Κάταγμα δακτύλων του χεριού: Τι πρέπει να γνωρίζετε;)

Ποιοι τύποι καταγμάτων στα πλευρά υπάρχουν;

Τις περισσότερες φορές, τα πλευρά σπάνε μόνο σε ένα σημείο, μια κατάσταση που ονομάζεται «ατελές κάταγμα», που σημαίνει ότι το οστό δεν έχει σπάσει εντελώς. (Έχω σπασμένο οστό; 4 σημάδια που υποδηλώνουν κάταγμα οστού!)

1. Μετατοπισμένα και μη μετατοπισμένα κατάγματα πλευρών

Τα εντελώς σπασμένα πλευρά, είτε μετακινούνται από τη θέση τους, είτε όχι. Εάν μετακινούνται ονομάζονται μετατοπισμένα κατάγματα πλευρών και είναι πιο πιθανόν να τρυπήσουν τους πνεύμονες και να βλάψουν άλλους ιστούς και ζωτικά όργανα. Τα σπασμένα οστά που παραμένουν στη θέση τους, ονομάζονται μη μετατοπισμένα κατάγματα πλευρών, που σημαίνει ότι δεν έχουν σπάσει εντελώς. (Πώς μπορώ να καταλάβω αν έχω σπάσει κάποιο οστό;)

2. Απόσπαση τμήματος του θώρακα

Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, τμήμα του θώρακα αποσπάται από το περιβάλλον οστό και τον περιβάλλοντα μυ. Σε μια τέτοια περίπτωση, η περιοχή χάνει τη σταθερή της δομή και κινείται κάθε φορά που ο ασθενής αναπνέει. Αυτή η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη. (Κατάγματα: Τα συμπληρώματα βιταμίνης D μειώνουν τον κίνδυνο;)

Ποια συμπτώματα προκαλεί το κάταγμα στα πλευρά;

Μετά από έναν τραυματισμό στο στήθος, τα ακόλουθα συμπτώματα μπορεί να υποδηλώνουν κάταγμα στα πλευρά: 

Πώς θεραπεύονται τα σπασμένα πλευρά;

Υπάρχουν καλά νέα και κακά νέα σχετικά με τη θεραπεία ενός σπασμένου πλευρού. Τα καλά νέα είναι ότι το κάταγμα μπορεί να επουλωθεί μόνο του με την πάροδο του χρόνου, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος επιπλέον προβλημάτων. Τα κακά νέα είναι ότι μέχρι το κάταγμα να επουλωθεί, ο ασθενής θα βιώνει έντονο πόνο, για την ανακούφιση του οποίου υπάρχουν πολύ λίγες επιλογές. (Πρώτες βοήθειες: Πώς θα περιθάλψετε σωστά μια πληγή;)

Στο παρελθόν, η θεραπεία των σπασμένων πλευρών περιελάμβανε το τύλιγμα του στήθους με μια φαρδιά ταινία, αλλά μια μελέτη του 1990, δεν βρήκε κανένα όφελος από το τύλιγμα του στήθους των ασθενών. Μάλιστα, διαπιστώθηκε ότι τα μετατοπισμένα κατάγματα των πλευρών, προκαλούσαν περισσότερα προβλήματα μετά το τύλιγμα. Σήμερα, οι περισσότεροι γιατροί δεν τυλίγουν τα σπασμένα πλευρά. (Χειρουργική επέμβαση κατάγματος ισχίου: Τι πρέπει να γνωρίζετε;)

Η καλύτερη θεραπεία για τα σπασμένα πλευρά, είναι η απλή χρήση παυσίπονων για τη διαχείριση του πόνου. Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), όπως η ιβουπροφαίνη ή η ναπροξένη, είναι τα καλύτερα. (Οπιοειδή παυσίπονα: Είναι ασφαλής η χρήση τους;)


+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved