Αίμα

Κατακράτηση νερού: Από τι προκαλείται και πότε είναι σημαντικό να δείτε γιατρό

Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται σε ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 60% από νερό. Το νερό είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία των ιστών και των οργάνων και είναι πολύ σημαντικό να βρίσκεται σε επαρκή ποσότητα στον οργανισμό. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες για διάφορους λόγους κατακρατείται ποσότητα νερού στον οργανισμό μεγαλύτερη από αυτή που θα έπρεπε. Αυτό οδηγεί σε πρήξιμο, φούσκωμα και δυσφορία και ενώ τις περισσότερες φορές δεν είναι ανησυχητικό, υπάρχουν περιπτώσεις που υποβόσκει κάποια ασθένεια και χρειάζεται επίσκεψη στο γιατρό.

Ποια είναι τα συμπτώματα της κατακράτησης νερού;

  1. Φούσκωμα, κυρίως στην περιοχή του στομάχου
  2. Πρήξιμο, κυρίως στα πόδια, τις πατούσες και τους αστραγάλους και στα χέρια
  3. Δυσκαμψία στις αρθρώσεις
  4. Γρήγορη αύξηση βάρους σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες
  5. Ανεξήγητες διακυμάνσεις στο βάρος

Τι προκαλεί την κατακράτηση νερού;

Μερικές από τις πολλές κοινές αιτίες κατακράτησης υγρών περιλαμβάνουν:

  1. Βαρύτητα: η ορθοστασία για μεγάλα χρονικά διαστήματα επιτρέπει στο υγρό να «συσσωρεύεται» στους ιστούς του κάτω ποδιού
  2. Ζεστός καιρός: το σώμα τείνει να είναι λιγότερο αποτελεσματικό στην απομάκρυνση υγρών από τους ιστούς κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
  3. Εγκαύματα:  συμπεριλαμβανομένου του ηλιακού εγκαύματος. Το δέρμα διατηρεί τα υγρά και διογκώνεται ως απάντηση σε τραυματισμούς από εγκαύματα.
  4. Εμμηνορροϊκός κύκλος : μερικές γυναίκες εμφανίζουν οίδημα δύο εβδομάδες πριν από την έμμηνο ρύση. Οι περισσότερες όμως 3 μέρες πριν την περίοδο, έως 3 ημέρες μετά την περίοδο.
  5. Εγκυμοσύνη : οι ορμόνες ενθαρρύνουν το σώμα να συγκρατήσει την περίσσεια υγρών. Η κατακράτηση νερού βοηθάει το σώμα να μαλακώσει και να “μεγαλώσει” για να δεχτεί το μωρό.
  6. Από του στόματος αντισυλληπτικά που περιλαμβάνουν οιστρογόνα μπορεί να προκαλέσουν κατακράτηση υγρών.
  7. Διατροφική ανεπάρκεια : όπως ανεπαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης ή έλλειψη βιταμίνης Β1 (θειαμίνη) στη διατροφή.
  8. Φάρμακα : ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων φαρμάκων για υψηλή αρτηριακή πίεση (αντιυπερτασικά), κορτικοστεροειδή και μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα είναι γνωστό ότι προκαλούν κατακράτηση υγρών.
  9. Χρόνια φλεβική ανεπάρκεια : οι εξασθενημένες βαλβίδες στις φλέβες των ποδιών αποτυγχάνουν να επιστρέψουν αποτελεσματικά το αίμα στην καρδιά. Η συγκέντρωση αίματος μπορεί να οδηγήσει σε κιρσούς.
  10. Κακή διατροφή : υψηλές συγκεντρώσεις αλατιού στην καθημερινή μας διατροφή “σοκάρουν” τον οργανισμό που προσπαθεί να διατηρήσει την ισορροπία στα κύτταρα. Αυτό οδηγεί σε κατακράτηση νερού.

Η κατακράτηση υγρών, όμως, μπορεί να είναι σύμπτωμα σοβαρών υποκείμενων καταστάσεων, όπως:

  1. Νεφρική νόσος – όπως νεφρωσικό σύνδρομο και οξεία σπειραματονεφρίτιδα.
  2. Καρδιακή ανεπάρκεια – εάν η καρδιά δεν αντλεί αποτελεσματικά το αίμα, το σώμα αντισταθμίζει με διάφορους τρόπους την ενέργεια αυτή. Αρχίζει να συγκρατεί υγρά και να αυξάνει τον όγκο του αίματος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη συμφόρηση των φλεβών, τη διεύρυνση του ήπατος και τη συσσώρευση υγρού στις κοιλότητες του σώματος όπως στην κοιλιακή κοιλότητα (ασκίτης) και στους υποδόριους ιστούς, προκαλώντας οίδημα των ποδιών.
  3. Χρόνιες πνευμονικές παθήσεις – όπως σοβαρό εμφύσημα, το οποίο ασκεί υπερβολική πίεση στη δεξιά κοιλία της καρδιάς.
  4. Ηπατική νόσος – όπως σοβαρή κίρρωση που προκαλεί ηπατική ανεπάρκεια.
  5. Κακοήθες λεμφοίδημα – καρκινικοί όγκοι που μπλοκάρουν δομές του λεμφικού συστήματος, όπως οι λεμφαδένες.
  6. Θυρεοειδική νόσος – όπως υποθυρεοειδισμός.
  7. Αρθρίτιδα – οι αρθρώσεις που επηρεάζονται από ορισμένους τύπους αρθρίτιδας τείνουν να διογκώνονται με υγρό.
  8. Αλλεργική αντίδραση – σε ευαίσθητα άτομα, το σώμα τείνει να διογκώνεται ως απάντηση σε συγκεκριμένα αλλεργιογόνα, όπως το δάγκωμα εντόμου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αντίδραση είναι σοβαρή (αναφυλαξία) και απαιτεί επείγουσα ιατρική φροντίδα. Αυτό το πρήξιμο είναι βραχύβιο και όχι συνεχές.
  9. Αυτοάνοσα νοσήματα όπως ο λύκος.

Τι μπορείτε να κάνετε για να απαλλαγείτε από την κατακράτηση υγρών στο σπίτι;

Η ήπια κατακράτηση υγρών μπορεί να βοηθηθεί με τους ακόλουθους τρόπους:

  1. Μειώστε την ποσότητα αλατιού στη διατροφή σας. Για παράδειγμα, μην προσθέτετε αλάτι κατά τη διαδικασία μαγειρέματος και σταματήστε να αλατίζετε τα γεύματά σας στο τραπέζι. Αποφύγετε τρόφιμα όπως πατατάκια και αλατισμένα φιστίκια. Να είστε προσεκτικοί με τα επεξεργασμένα τρόφιμα όπως τα παρασκευασμένα κρέατα, τα οποία τείνουν να περιέχουν «κρυφό» αλάτι.
  2. Η βιταμίνη Β6 (πυριδοξίνη) πιστεύεται ότι βοηθά σε περιπτώσεις ήπιας κατακράτησης υγρών. Οι καλές πηγές βιταμίνης Β6 περιλαμβάνουν καφέ ρύζι και κόκκινο κρέας.
  3. Η βιταμίνη Β5 (παντοθενικό οξύ), το ασβέστιο και η βιταμίνη D βοηθούν τον οργανισμό να αποβάλλει περιττά υγρά. Συμπεριλάβετε φρέσκα φρούτα και γαλακτοκομικά τρόφιμα με χαμηλά λιπαρά στην καθημερινή σας διατροφή.
  4. Τα συμπληρώματα μπορεί να βοηθήσουν στην περίπτωση κατακράτησης υγρών που προκαλείται από τον έμμηνο κύκλο: για παράδειγμα ασβέστιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, έλαιο νυχτολούλουδου.
  5. Πίνετε άφθονο νερό. Μπορεί να ακούγεται αντιφατικό, αλλά ένα καλά ενυδατωμένο σώμα είναι λιγότερο πιθανό να συγκρατήσει υγρά.
  6. Περιορίστε τα ποτά που αφυδατώνουν, όπως το τσάι, ο καφές και το αλκοόλ.
  7. Ο χυμός του κράνμπερι έχει ήπια διουρητική δράση.
  8. Ξαπλώστε με τα πόδια ψηλότερα από το κεφάλι σας, όταν είναι δυνατόν.
  9. Ασκηθείτε τακτικά.
  10. Φορέστε κάλτσες στήριξης.

Φροντίστε να συζητήσετε τη χρήση συμπληρωμάτων με το γιατρό σας, ιδιαίτερα εάν παίρνετε οποιοδήποτε είδος φαρμάκου.

Πότε να αναζητήσω ιατρική συμβουλή;

Εάν η κατακράτηση νερού δεν έχει υποχωρήσει μέσα σε δύο εβδομάδες, συνεχίζεται μετά από 3-5 εβδομάδες ή συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα όπως πόνο και ερυθρότητα του δέρματος, θα πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό σας για να σας παραπέμψει σε διαγνωστικές εξετάσεις και να σας δώσει την κατάλληλη θεραπεία.


+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved