Καρκίνος

Κατανάλωση ψαριών: Αυξάνει τον κίνδυνο μελανώματος

Αν έχετε προσθέσει το ψάρι στη διατροφή σας με σκοπό να τρώτε υγιεινά, πρέπει να γνωρίζετε ότι μια νέα μελέτη δείχνει ότι τα άτομα που καταναλώνουν άφθονα ψάρια διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο μελανώματος, τον πιο επικίνδυνο τύπο καρκίνο του δέρματος. (Τι πρέπει να προσέξετε όταν καταναλώνετε ψάρια και θαλασσινά)

Η κατανάλωση ψαριών αυξάνει τον κίνδυνο μελανώματος;

Οι ερευνητές παρακολούθησαν περισσότερους από 490.000 ηλικιωμένους Αμερικανούς και διαπίστωσαν ότι το 20% των ατόμων που κατανάλωναν περισσότερα ψάρια, είχαν ¼ μεγαλύτερο κίνδυνο μελανώματος σε διάστημα 15 ετών, συγκριτικά με τα άτομα που κατανάλωναν λιγότερα ψάρια. Οι ειδικοί ωστόσο, τόνισαν ότι τα ευρήματα της μελέτης τους δείχνουν απλά μια συσχέτιση μεταξύ ψαριών και μελανώματος και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να κατηγορήσουν τα θαλασσινά, τονίζοντας ότι οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να τα απομακρύνουν εντελώς από τη διατροφή τους.

Η Amy Bragagnini, του Mercy Health Lacks Cancer Center, στο Grand Rapids, Mich, υπογράμμισε ότι τα ψάρια είναι μια υγιεινή πρωτεΐνη που είναι πλούσια σε αντιφλεγμονώδη ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Λόγω των πλεονεκτημάτων τους, οι ειδικοί συνιστούν την κατανάλωση δύο μερίδων ψαριών την εβδομάδα. (Προληπτικός έλεγχος καρκίνου του δέρματος)

Τα ψάρια μπορούν να αποτελέσουν μια «εξαιρετική εναλλακτική» για άτομα που θέλουν να περιορίσουν τα κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα, τα οποία συνδέονται με υψηλότερους κινδύνους ορισμένων μορφών καρκίνου, όπως του παχέος εντέρου και του ορθού. (Ποια σημάδια του δέρματος πρέπει να μας ανησυχήσουν;)

Γιατί λοιπόν τα ψάρια συνδέονται με το μελάνωμα;

Δεν είναι ξεκάθαρο το γιατί τα ψάρια συνδέονται με το μελάνωμα, μια ασθένεια που σχετίζεται περισσότερο με παράγοντες κινδύνου, όπως τα ηλιακά εγκαύματα και το οικογενειακό ιστορικό.

Οι ειδικοί υποθέτουν ότι υπαίτιος δεν είναι τα ίδια τα ψάρια, αλλά οι προσμείξεις – όπως ο υδράργυρος και τα PCB – που υπάρχουν σε σχετικά υψηλά επίπεδα σε ορισμένα ψάρια.

Σημειώνεται ότι και προηγούμενη έρευνα έχει συνδέσει την έκθεση στον υδράργυρο με αυξημένο κίνδυνο μελανώματος και άλλων δερματικών καρκίνων, αλλά για αυτή τη συσχέτιση χρειάζονται περισσότερες μελέτες που να επαναλαμβάνουν τα ίδια ευρήματα, πριν οι επιστήμονες προβούν σε συγκεκριμένες συστάσεις. (Καρκίνος του δέρματος: Νέο τζελ αντικαθιστά την χειρουργική επέμβαση)

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Cancer Causes and Control, βασίζονται σε 491.000 Αμερικανούς, 50 – 71 ετών, που παρακολουθήθηκαν για 15 χρόνια, οι οποίοι στην αρχή της μελέτης συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τη διατροφή, την άσκηση και τις συνήθειες καπνίσματος και κατανάλωσης αλκοόλ.

Κατά την περίοδο της μελέτης, λίγο περισσότεροι από 5.000 συμμετέχοντες διαγνώστηκαν με κακόηθες μελάνωμα, ενώ σχεδόν 3.300 ανέπτυξαν μελάνωμα in situ – μια κατάσταση κατά την οποία τα «προκαρκινικά» κύτταρα του μελανώματος βρίσκονται στο ανώτερο στρώμα του δέρματος, αλλά δεν έχουν διεισδύσει ακόμη στα βαθύτερα στρώματά του.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι το 20% των ατόμων που κατανάλωναν περισσότερα ψάρια, είχαν 22% μεγαλύτερο κίνδυνο κακοήθους μελανώματος και 28% μεγαλύτερο κίνδυνο μελανώματος in situ, συγκριτικά με τα άτομα που κατανάλωναν λιγότερα ψάρια.

Ακόμη και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους και άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως η φυλή, ο τρόπος ζωής και τα μέρη που ζούσαν οι συμμετέχοντες, διαπίστωσαν και πάλι τον ίδιο αυξημένο κίνδυνο. Σημειώνεται ότι δεν λήφθηκαν υπόψη λεπτομέριες σχετικά με τις συνήθειες των συμμετεχόντων, όπως η συχνότητα έκθεσής τους στον ήλιο. (Δηλητηρίαση από τον ήλιο: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε)

Σε κάθε περίπτωση, οι ερευνητές σημείωσαν ότι χρειάζονται περαιτέρω μελέτες, για να διερευνηθεί αν στον αυξημένο κίνδυνο μελανώματος παίζει ρόλο το είδος των ψαριών που καταναλώνεται σε αυξημένες ποσότητες. (Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: Ποιες ασθένειες καταπολεμούν;)

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved