Διατροφή, Εγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα

Καταναλώστε μούρα, μήλα και τσάι και προστατευτείτε από το Alzheimer

Μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging (USDA HNRCA) του Πανεπιστήμιου Tufts, διαπίστωσε ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ενήλικες, που κατανάλωναν ελάχιστες ποσότητες τροφών που είναι πλούσιες σε φλαβονοειδή, όπως μούρα, μήλα και τσάι, για πάνω από 20 χρόνια, είχαν δύο έως τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν νόσο του Alzheimer και άλλες σχετικές μορφές άνοιας, σε σύγκριση με άτομα που κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες.

Η συγκεκριμένη μελέτη, στην οποία έλαβαν μέρος 2.800 άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω, εξέτασε τη μακροπρόθεσμη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης τροφών που περιέχουν φλαβονοειδή και του κινδύνου να αναπτύξουν νόσο του Alzheimer ή άλλες σχετικές μορφές άνοιας. Σημειώνεται, ότι σε αντίθεση με άλλες μελέτες που εξέτασαν τις συσχετίσεις μεταξύ διατροφής και άνοιας για σύντομες χρονικές περιόδους, η συγκεκριμένη μελέτη την εξέτασε για πάνω από 20 χρόνια.

Τι είναι φλαβονοειδή;

Τα φλαβονοειδή είναι φυσικές ουσίες που βρίσκονται στα φυτά, σε φρούτα και σε λαχανικά όπως αχλάδια, μήλα, μούρα, κρεμμύδια και σε ποτά όπως τσάι και κρασί που έχουν ως βάση τους τα φυτά. Τα φλαβονοειδή συσχετίζονται με διάφορα οφέλη για την υγεία, όπως η μείωση της φλεγμονής. Επιπρόσθετα, και η μαύρη σοκολάτα είναι πηγή φλαβονοειδών.

Τα φλαβονοειδή βοηθούν στην αντιμετώπιση της νόσου του Alzheimer και άλλων μορφών άνοιας;

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι η χαμηλή πρόσληψη τριών τύπων φλαβονοειδών, συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο άνοιας, σε σύγκριση με την υψηλότερη πρόσληψη. Συγκεκριμένα:

  • Η χαμηλή πρόσληψη φλαβονοειδών (μήλα, αχλάδια και τσάι) συσχετίστηκε με διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων τύπων άνοιας.
  • Η χαμηλή πρόσληψη ανθοκυανινών (βατόμουρα, φράουλες και κόκκινο κρασί) συσχετίστηκε με τετραπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.
  • Η χαμηλή πρόσληψη πολυμερών φλαβονοειδών  (μήλα, αχλάδια και τσάι) συσχετίστηκε με διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.

Όπως υπογράμμισε ο  Paul Jacques, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης και διατροφικός επιδημιολόγος στο USDA HNRCA, αυτή η μελέτη δίνει μια εικόνα για το πώς η διατροφή σχετίζεται με την γνωστική μείωση με την πάροδο του χρόνου, καθώς εξέτασε την πρόσληψη φλαβονοειδών για αρκετά χρόνια πριν οι συμμετέχοντες διαγνωστούν με άνοια, δείχνοντας πως η πρόληψη της νόσου μέσω της υγιεινής διατροφής είναι πολύ σημαντική.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές ανέλυσαν έξι τύπους φλαβονοειδών και συνέκριναν τα επίπεδα της πρόσληψης τους με τον αριθμό των διαγνώσεων της νόσου του Alzheimer και άλλων παθήσεων άνοιας που εμφανίστηκαν αργότερα στη ζωή των συμμετεχόντων και διαπίστωσαν ότι η χαμηλή πρόσληψη, τριών τύπων φλαβονοειδών, συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο άνοιας, σε σύγκριση με την υψηλότερη πρόσληψη. Διευκρινίζεται  ότι η χαμηλή πρόσληψη ήταν ίση με κανένα μούρο (ανθοκυανίνες) το μήνα, περίπου ενάμισι μήλο το μήνα (φλαβονολόλες) και καθόλου τσάι (φλαβονοειδή πολυμερή), ενώ η υψηλή πρόσληψη ήταν ίση με περίπου 7,5 φλιτζάνια βατόμουρα ή φράουλες (ανθοκυανίνες) το μήνα, 8 μήλα και αχλάδια το μήνα (φλαβονολόλες) και 19 φλιτζάνια τσάι το μήνα (φλαβονοειδή πολυμερή).

Σύμφωνα με την πρώτη συγγραφέα της μελέτης, Esra Shishtar, διαπιστώθηκε ότι το τσάι και ειδικά το πράσινο τσάι και τα μούρα είναι καλές πηγές φλαβονοειδών. Τα αποτελέσματα της μελέτης, σύμφωνα με την ίδια, έδειξαν πως οι άνθρωποι που μπορούν να επωφεληθούν περισσότερο από την κατανάλωση περισσότερων φλαβονοειδών, είναι άνθρωποι με τα χαμηλότερα επίπεδα πρόσληψης και μάλιστα δεν χρειάζονται πολλά για να βελτιωθεί το επίπεδο πρόσληψης τους. Ένα φλιτζάνι τσάι την ημέρα ή κάποια μούρα δύο τρεις φορές την εβδομάδα, ήταν αρκετά.

Σημειώνεται τέλος, πως ο κίνδυνος άνοιας αυξάνεται κάπου στα 70, οπότε κάποιος που είναι γύρω στα 50, δεν θεωρείται ότι είναι αργά για να κάνει θετικές διατροφικές αλλαγές.


+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

News tagged with epidemiological study https://medicalxpress.com/tags/epidemiological+study/

News tagged with flavonoid https://medicalxpress.com/tags/flavonoid/

Flavonoids from fruits and vegetables may help with weight maintenance https://medicalxpress.com/news/2016-01-flavonoids-fruits-vegetables-weight-maintenance.html

Long-term dietary flavonoid intake and risk of Alzheimer disease and related dementias in the Framingham Offspring Cohort https://academic.oup.com/ajcn/advance-article/doi/10.1093/ajcn/nqaa079/5823790