Ψυχική υγεία

Καταπολεμήστε την αϋπνία χωρίς φάρμακα

Πολύ μεγάλος αριθμός ανθρώπων, που σύμφωνα με έρευνες υπολογίζεται στο δέκα τα εκατό(1/10), αντιμετωπίζει πρόβλημα με τον ύπνο με συνέπεια να επιβαρύνεται και ο οργανισμός, να αυξάνεται η αρτηριακή πίεση και να αποδυναμώνεται το ανοσοποιητικό, αλλά και η ψυχική υγεία του ατόμου, καθώς προκύπτουν από την έλλειψη ύπνου για αρκετό διάστημα συμπτώματα αυξημένου άγχους, κατάθλιψης ή και διπολική διαταραχή.  Πώς να αντιμετωπίζεται η επαναλαμβανόμενη διαταραχή του ύπνου, που ονομάζεται αϋπνία;

Είναι η λήψη φαρμάκων λύση για την αϋπνία ?

Η λήψη φαρμάκων για την αϋπνία ενδείκνυται σε περίπτωση που ο γιατρός κρίνει ότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί διαφορετικά με άλλες φυσικές μεθόδους. Ο λόγος που θα ήταν προτιμότερο να αποφευχθούν είναι σύμφωνα με ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Κονέκτικαντ και του Ινστιτούτου Νευροεπιστήμης του Λονδίνου, η αύξηση των πιθανοτήτων να παρουσιαστούν επιπλοκές. Μειωμένη ψυχοκινητική απόδοση, ίλιγγος, καταστολή, κινητικά προβλήματα, παρατεταμένη κόπωση, κίνδυνος μόλυνσης του αίματος και σήψη, καθώς και αύξηση της πιθανότητας πνευμονίας είναι ορισμένα από τα προβλήματα πυο μπορεί να παρουσιαστούν. Οι βενζοδιαζεπίνες, ομάδα ουσιών που χρησιμοποιείται στα φάρμακα με ηρεμιστικές και μυοχαλαρωτικες ιδιότητες μακροπρόθεσμα προκαλεί μεταξύ άλλων και εξάρτηση, έτσι καλό θα ήταν αν αποφεύγεται η χρήση τους αν υπάρχει κάποια άλλη επιλογή και δεν συντρέχουν άλλοι λόγοι υγείας.

Γιατί κάποιοι εμφανίζουν διαταραχές ύπνου;

Ο λόγος που υπάρχει αυτή η διαταραχή στον ύπνο μπορεί να οφείλεται σε αρκετές αιτίες. Συνεπώς προσπαθούμε να αναλύσουμε την ψυχολογική και σωματική μας κατάσταση για να αποδώσουμε ορθά την προέλευση της διαταραχής. Οι πιο συνηθισμένες αιτίες είναι οι ακόλουθες:

 • Μεγάλη πίεση και άγχος που πρέπει να αντιμετωπιστούν με βοήθεια ψυχολόγου ή με διαλογισμό και φυσικές ασκήσεις αναπνοής που ηρεμούν το νευρικό σύστημα.
 • Αλλαγή των ορμονών. Συνήθως αυτό συμβαίνει στις γυναίκες που έχουν αλλαγές ορμονών σε όλες τις μεταβατικές τους καταστάσεις, όπως εφηβεία, εμμηνόπαυση και εγκυμοσύνη
 • Χρήση φαρμάκων και παρενέργειες από αυτά. Φάρμακα για την κατάθλιψη, αποσυμφορητικά, φάρμακα για το άσθμα και σκευάσματα που περιέχουν θεοφυλλίνη, καθώς η χρήση φαρμάκων που περιέχουν καφεΐνη ή κορτιζόνη.
 • Κακές διατροφικές συνήθειες και έλλειψη βιταμινών, ιχνοστοιχείων και μετάλλων όπως το μαγνήσιο .

Πως να αντιμετωπίσω την αϋπνία με φυσικές μεθόδους;

Η καλή ισορροπία των ορμονών και η σωστή διατροφή είναι βασική για τον καλό ύπνο και αντίστοιχα ο σωστός και επαρκής ύπνος είναι ευεργετικός για τον οργανισμό. Παρατίθενται μερικές φυσικές συμβουλές για πιο εύκολο ύπνο και μεγαλύτερη ξεκούραση.

 • Περιορίστε την ποσότητα πρόσληψης καφέ ημερησίως, κυρίως τις απογευματινές ώρες. Το σώμα χρειάζεται περίπου 6 ώρες για να αποβάλει την καφεΐνη που περιέχει ένα φλιτζάνι καφέ
 • Μειώστε το τσιγάρο. Ομοίως με την  καφεΐνη και η νικοτίνη προκαλεί υπερδιέγερση.
 • Λάβετε βοηθήματα διατροφής όπως μαγνήσιο,ψευδάργυρος, μελατονίνη και B12.
 • Δημιουργήστε ροφήματα με βότανα όπως η βαλεριάνα,μελισσόχορτο και λυκίσκο
 • Απενεργοποιήστε τα κινητά και τις τηλεοράσεις περίπου 1 ώρα πριν τον ύπνο. Θα μειώσει την οπτική υπερδιέγερση, και θα προετοιμάσει το σώμα για τον ύπνο, καθώς είναι προγραμματισμένο να ακολουθεί την προοδευτική συσκότιση κατά την διάρκεια της ημέρας και την ταύτιση του ύπνου με αυτήν.
 • Κρατήστε την θερμοκρασία δωματίου μεταξύ 16 με 20 βαθμούς Κελσίου.
 • Γυμναστείτε. Η καλή φυσική κατάσταση βοηθά στις σωστές σωματικές λειτουργίες.
 • Εναλλακτικές θεραπείες όπως βελονισμός και αρωματοθεραπεία
 • Αποφυγή του αλκοόλ που αρχικά φέρνει υπνηλία, αλλά τμηματικά μειώνει την ποιότητα και την ποσότητα του ύπνου.
 • Μην τρώτε αργά την νύχτα. Έρευνες έδειξαν πως δίαιτες μικρής θερμιδικής πρόσληψης απέδιδαν καλύτερης ποιότητας ύπνο.
 • Αποκτήστε χαλαρωτικές ρουτίνες υγιεινής, όπως ένα ζεστό μπάνιο πριν τον ύπνο που θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

My Anxiety Is Keeping Me Up. How Can I Sleep Without Medication? https://www.healthline.com/health/anxiety-how-can-i-sleep-without-medication#1

17 Proven Tips to Sleep Better at Night https://www.healthline.com/nutrition/17-tips-to-sleep-better#section11