Πρόληψη και θεραπεία

Καταρρίπτοντας κοινούς μύθους γύρω από το εμβόλιο του κορωνοϊού

Το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, το οποίο έχει γίνει κύριο θέμα συζήτησης των τελευταίων μηνών, έχει εγείρει πολλά ερωτήματα. Για παράδειγμα, πόσο αξιόπιστο είναι αφού αναπτύχθηκε τόσο γρήγορα; Μπορεί το εμβόλιο να προκαλέσει στειρότητα; Οι απορίες αυτές έχουν απωθήσει αρκετούς ανθρώπους από το να εμβολιαστούν, είτε λόγω ελλιπούς πληροφόρησης, είτε λόγω παρανοήσεων που έχουν δημιουργηθεί γύρω από το εμβόλιο. Παρακάτω, θα προσπαθήσουμε να καταρρίψουμε μερικούς κοινούς μύθους-παρανοήσεις που αφορούν το εμβόλιο του κορωνοϊού.

Το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό;

Γενικά, ο μαζικός εμβολιασμός έχει οδηγήσει στην εξάλειψη πολλών θανατηφόρων ασθενειών που ταλαιπωρούσαν την ανθρωπότητα για δεκαετίες ή και αιώνες, όπως η ευλογιά και η πολυομυελίτιδα. Όσον αφορά τον ιό SARS-CoV-2 που προκαλεί την γνωστή νόσο COVID-19, ο εμβολιασμός των πολιτών ανά τον κόσμο έχει ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη πτώση των ημερήσιων κρουσμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2021. Εκτός από τον αριθμό τον κρουσμάτων, όμως, έχει μειωθεί ραγδαία και ο αριθμός των εισαγωγών σε νοσοκομεία ή μονάδες εντατικής θεραπείας και θανάτους από επιπλοκές της νόσου. Ήδη έχουν χορηγηθεί πάνω από 170 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων, με τους εμβολιασμούς να συνεχίζονται με ταχείς ρυθμούς.

Το εμβόλιο μας κάνει “μαγνητικούς;”

Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που πιστεύουν στην πεποίθηση ότι το εμβόλιο μας κάνει “μαγνητικούς” λόγω της νέας τεχνολογίας 5G. Δεν υπάρχουν πολλά για να πει κανείς γύρω από την άποψη αυτή, εκτός από το ότι είναι καθαρά λανθασμένη. Το σίγουρο όμως είναι ότι τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού δεν μας καθιστούν πόλους έλξης μετάλλων.

Τα εμβόλια ευθύνονται για την εμφάνιση νέων μεταλλάξεων του κορωνοϊού;

Ο ιός SARS-CoV-2 ευθύνεται για τη δημιουργία μεταλλάξεων και όχι τα εμβόλια που στοχεύουν στην εξάλειψή του. Όταν ο ιός εισέρχεται στον ανθρώπινο οργανισμό, πολλαπλασιάζεται και δημιουργεί αντίγραφα του εαυτού του στα οποία εντοπίζεται μεγάλη γενετική ποικιλότητα. Αν και οι περισσότερες μεταλλάξεις του ιού είναι αβλαβείς και δεν προκαλούν μεγάλη ζημιά στον οργανισμό, αρκετές από αυτές έχουν την ικανότητα να πολλαπλασιάζονται και να προσβάλλουν και άλλους οργανισμούς. Έτσι οδηγούμαστε στη δημιουργία νέων μεταλλάξεων, όπως η πρόσφατη μετάλλαξη Δέλτα, οι οποίες μπορεί να αποβούν πιο επικίνδυνες σε σχέση με τα ήδη διαδομένα στελέχη. Ωστόσο, τα εμβόλια φαίνονται να λειτουργούν αρκετά αποτελεσματικά έναντι στις νεοεμφανιζόμενες μεταλλάξεις του κορωνοϊού, αφού με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία οι εμβολιασμένοι έχουν μικρότερη έως μηδενική πιθανότητα να νοσήσουν.

Το εμβόλιο προκαλεί στειρότητα;

Ο κύριος λόγος που η πεποίθηση αυτή δεν ισχύει είναι διότι τα εμβόλια δεν πλησιάζουν το DNA των κυττάρων μας. Πιο συγκεκριμένα, τα mRNA εμβόλια δίνουν στον οργανισμό οδηγίες για την παρασκευή της πρωτεΐνης-ακίδας του κορωνοϊού ή ένα μέρος της, ώστε να προκαλέσει αντίδραση από το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Το εμβόλιο καθαυτό δεν παραμένει στον οργανισμό, αφού αποβάλλεται μετά την παραγωγή των απαιτούμενων πρωτεϊνών. Επομένως, ως προς την πρόκληση στειρότητας, θεωρείται ασφαλές για γυναίκες  που σκέφτονται να μείνουν έγκυες, είναι ήδη ή θηλάζουν.

Τα εμβόλια της Johnson & Johnson είναι φτιαγμένα από εμβρυϊκό ιστό;

Η άποψη αυτή βασίζεται σε τεχνικές που έχουν εφαρμοστεί για άλλα εμβόλια στο παρελθόν και στην περίπτωσή του ισχύει εν μέρει, ωστόσο πρόκειται για ένα γεγονός που έχει αποκτήσει διαστάσεις πέραν του αληθινού. Στην πραγματικότητα, πριν χρόνια, κύτταρα από εμβρυϊκό ιστό που είχαν προέλθει από άμβλωση είχαν χρησιμοποιηθεί στην γενικότερη έρευνα για τα εμβόλια των κορωνοϊών, πριν το ξέσπασμα της πανδημίας του SARS-CoV-2. Φυσικά, τα εμβόλια που παράγονται δεν περιέχουν εμβρυϊκό ιστό.

Τα εμβόλια προκαλούν αυτισμό;

Το 1998, ένας Βρετανός γιατρός κατέληξε, μετά από έρευνα, σε μια υπόθεση που συνέδεε τον αυτισμό με το εμβόλιο της ιλαράς, της παρωτίτιδας και της ερυθράς. Αν και τα αποτελέσματα της έρευνάς του έλαβαν μεγάλες διαστάσεις, στη συνέχεια η έρευνα κρίθηκε ανήθικη και μη πραγματική, όπως αποδείχθηκε από μια σειρά ομότιμων κριτικών και ερευνών. ‘Άλλωστε, παρόλο που τα αίτια της διαταραχής αυτιστικού φάσματος είναι πολυπαραγοντικά και σε μεγάλο βαθμό άγνωστα, είναι σίγουρο ότι δεν οφείλονται στον εμβολιασμό ενάντια σε μεταδοτικές ασθένειες.

Το εμβόλιο του κορωνοϊού επαναπροσδιορίζει το γενετικό μας υλικό;

Όπως αναφέραμε παραπάνω, το mRNA των εμβολίων εισέρχεται στο εσωτερικό των κυττάρων μας, αλλά δεν πλησιάζει τον πυρήνα τους, στον οποίο φυλάσσεται το γενετικό υλικό. Είναι πρακτικά αδύνατο για το mRNA να εισέλθει στον πυρήνα, πόσο μάλλον να αλληλεπιδράσει με το γενετικό υλικό και να το τροποποιήσει.

Το εμβόλιο του κορωνοϊού προκαλεί άγνωστες, μακροπρόθεσμες επιπλοκές;

Από τα εμβόλια που ήδη χορηγούνται στους πολίτες εδώ και δεκαετίες, κανένα δεν έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί μακροπρόθεσμες επιπλοκές. Οι περισσότερες επιπλοκές που δημιουργούνται από ένα εμβόλιο εμφανίζονται στους πρώτους 2 με 3 μήνες μετά τον εμβολιασμό. Όσον αφορά το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, εφόσον ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων έχει εμβολιαστεί πλήρως εδώ και μήνες, οι παρενέργειές του είναι σε μεγάλο βαθμό γνωστές. Επιπλέον, χάρη σε ένα σύστημα παρακολούθησης, το σύστημα αναφοράς ανεπιθύμητων ενεργειών εμβολίων (VAERS) οι παρενέργειες του εμβολίου και οι απροσδόκητες συνέπειες καταγράφονται και αναλύονται.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved