Ψυχική υγεία

Καταστροφολογία: Πώς θα απωθήσετε τις αγχωτικές σκέψεις;

Πολλοί άνθρωποι, όταν βρεθούν αντιμέτωποι με ένα σχετικά αθώο συμβάν, τείνουν να φτιάχνουν με το μυαλό τους τις πιο καταστροφικές ιστορίες.  Για να γίνει αυτό πιο κατανοητό θα χρησιμοποιήσουμε το παράδειγμα του Κλινικού Ψυχολόγου, Δρ. Seth J. Gillihan: «Την περασμένη εβδομάδα, καθώς μαγείρευα έκοψα το δάκτυλο μου, το οποίο τις επόμενες μέρες είχε κοκκινήσει και πρηστεί και πονούσα όλο και περισσότερο. Αμέσως σκέφτηκα τα χειρότερα. Υπέθεσα ότι θα έχει δημιουργηθεί φλεγμονή, η οποία θα περάσει στην κυκλοφορία του αίματος μου, θα μου προκαλέσει σήψη και θα πεθάνω». Επειδή λοιπόν, το φαινόμενο της καταστροφολογίας είναι διαδεδομένο και μπορεί να συμβεί και σε εσάς, πιο κάτω ο Δρ. Gillihan δίνει μερικές συμβουλές διαχείρισης.

Πώς θα απωθήσετε τις αγχωτικές σκέψεις;

1. Ασκήσεις αναπνοής

Πάρτε μια βαθιά ανάσα από τη μύτη και εκπνεύστε από το στόμα για να απελευθερώσετε την διανοητική και σωματική σας ένταση. Οι τρομακτικές σκέψεις, προκαλούν στο σώμα μια φυσική απόκριση έναντι στο άγχος, η οποία αυξάνει το αίσθημα του φόβου και θέτει το σώμα σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει τον επικείμενο κίνδυνο. Αν χαλαρώσετε λοιπόν το σώμα σας με βαθιές εισπνοές και εκπνοές, το μυαλό σας θα ακολουθήσει και γρήγορα θα νιώσετε πιο ήρεμοι και οι σκέψεις σας θα αρχίσουν να γίνονται πιο θετικές.

2. Δώστε απαντήσεις στις αγχωτικές σας απορίες

Οι αγχωτικές σκέψεις είναι αποτέλεσμα αγχωτικών ερωτήσεων που έρχονται συνήθως με την μορφή «τι θα συμβεί εάν…;». Από εκεί και έπειτα αρχίζουν οι υποθέσεις που όλες έχουν μια καταστροφική κατάληξη. Ως εκ τούτου, όταν σας έρχονται στο μυαλό τέτοιες αγχωτικές απορίες, απαντήστε στον εαυτό σας ότι «δεν πρόκειται να συμβεί τίποτα κακό».

3. Ασκηθείτε

Ο φόβος έχει τη μαγική ιδιότητα να «παραλύει» το σώμα. Ως αποτέλεσμα, οι άνθρωποι νιώθουν αβοήθητοι και κάθονται άπραγοι περιμένοντας απλά το χειρότερο. Για να ωθήσετε τον εαυτό σας να ξεφύγει από αυτή την παράλυση:

  • Κάντε μια βόλτα στο τετράγωνο
  • Κάντε τρέξιμο στο πάρκο της γειτονιάς σας για να αναπνεύσετε καθαρό αέρα
  • Κάντε τεντώματα
  • Ανακινήστε τα χέρια και τα πόδια σας

4. Αποδεχτείτε την πιθανότητα

Όταν φοβόμαστε το χειρότερο, η πρώτη μας αντίδραση είναι να αντισταθούμε στην πιθανότητα να συμβεί αυτό που φοβόμαστε. Θέλουμε να το απομακρύνουμε κατά κάποιο τρόπο και να το αποφύγουμε. Αυτή η αντίσταση όμως, αυξάνει στην πραγματικότητα τον φόβο, γιατί δεν μπορούμε να εγγυηθούμε στον εαυτό μας ότι θα το αποτρέψουμε. Εκείνο λοιπόν που πρέπει να κάνετε είναι (α) να αποδεχτείτε ότι υπάρχει πιθανότητα να συμβεί αυτό που φοβάστε και (β) να υπενθυμίσετε στον εαυτό σας ότι αν και εφόσον συμβεί θα βρείτε τρόπο να το αντιμετωπίσετε.

Συμπερασματικά

Αν διαπιστώσετε ότι το μυαλό σας δημιουργεί καταστροφικά σενάρια, μην ανησυχήσετε. Απλά ο εγκέφαλος σας προσπαθεί να σας προστατεύσει. Ευχαριστείστε τον εγκέφαλο σας για αυτή του την προσπάθεια, αλλά υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι δεν πρέπει να παίρνει τα πάντα στα σοβαρά. Ακολουθήστε τις πιο πάνω πρακτικές για να διατηρήσετε την ηρεμία σας.


+ 2 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved