Ψυχική υγεία

Κατάθλιψη: 5 τρόποι να την διαχειριστείς

Είναι απολύτως δεκτό να είστε ευερέθιστοι και καταθλιπτικοί ταυτόχρονα. Αν και η κατάθλιψη συχνά συνδέεται μόνο με θλίψη ή απελπισία, μπορεί επίσης να εκδηλωθεί ως θυμός, απογοήτευση και ευερεθιστότητα, σύμφωνα με την Jessica Borrelli.

Μετά τη διαχείριση των τεράστιων σκαμπανεβασμάτων της πανδημίας COVID-19, είναι απολύτως λογικό όλοι να αισθάνονται περισσότερο ευερέθιστοι ώστε αυτό να αποτελεί συναισθηματική κατάσταση. Αλλά αν αντιμετωπίζετε επίσης πράγματα όπως έλλειψη ενδιαφέροντος για τα συνηθισμένα χόμπι σας, δυσκολία στη σκέψη, αλλοπρόσαλλα μοτίβα ύπνου και συναισθήματα όπως η προαναφερθείσα θλίψη και απελπισία, τότε μπορεί να έχετε να κάνετε με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή. Ή ίσως έχετε μια διαφορετική πάθηση, όπως η διπολική διαταραχή, που μπορεί να προκαλέσει καταθλιπτικά επεισόδια και να κάνει πιο δύσκολη τη διαχείριση της ευερεθιστότητάς σας και αυτή τη στιγμή. Δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να διαχειριστείτε την κατάθλιψη, αλλά ελπίζω ότι κάποιες από αυτές τις στρατηγικές θα σας βοηθήσουν να περιηγηθείτε στο να είστε ευερέθιστοι και καταθλιπτικοί.

1. Μιλήστε σε έναν θεραπευτή (αν σας είναι εφικτό)

Η κατάθλιψη μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε κολλημένοι και αυτό μπορεί να είναι δύσκολο να το ξεπεράσετε μόνοι σας είτε επειδή δεν ξέρετε τι να κάνετε είτε επειδή δεν έχετε το κίνητρο ή την ενέργεια να κάνετε κάτι. Το να μιλήσετε σε έναν θεραπευτή για τα συναισθήματά σας μπορεί να σας βοηθήσει να διερευνήσετε αν υπάρχει ένα βαθύτερο νόημα πίσω από κάποια από την ευερεθιστότητά σας. Ο θεραπευτής σας μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να επαναπροσδιορίσετε ορισμένες από τις αρνητικές σκέψεις που προκαλεί η κατάθλιψη και να σας βοηθήσει να βρείτε τρόπους να συμπεριλάβετε περισσότερες θετικές εμπειρίες.

2. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας σχετικά με τη λήψη φαρμάκων που θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν

Οι άνθρωποι συχνά περιγράφουν την κατάθλιψη ως αίσθημα εγκλωβισμού σε έναν κύκλο από τον οποίο είναι δύσκολο να ξεφύγουν. Η λήψη αντικαταθλιπτικών μπορεί να βοηθήσει να σπάσει αυτός ο κύκλος. Η αναζήτηση ψυχιατρικής, πέραν της ψυχολογικής, υποστήριξης μπορεί να είναι πραγματικά χρήσιμη. Αν παίρνετε αντικαταθλιπτικά, αλλά νιώθετε ότι δεν σας βοηθούν, είτε επειδή είστε πολύ ευερέθιστοι, είτε νιώθετε πολύ πεσμένοι ή έχετε άλλα καταθλιπτικά συμπτώματα, τότε ίσως πρέπει να ζητήσετε από το γιατρό σας να δοκιμάσει κάτι άλλο ή να αλλάξει τη δόση σας.
Είναι πολύ σημαντικό να μιλήσετε με την ομάδα ψυχικής υγείας που σας φροντίζει αν έχετε διπολική διαταραχή και νομίζετε ότι εισέρχεστε σε ένα καταθλιπτικό επεισόδιο διάθεσης, ακόμη και αν λαμβάνετε επί του παρόντος φαρμακευτική αγωγή. Συνήθως, ο γιατρός σας θα σας συνταγογραφήσει σταθεροποιητές της διάθεσης ή αντιψυχωσικά φάρμακα για να σας βοηθήσει να διατηρήσετε πιο σταθερή διάθεση, ανάλογα με την κατάστασή σας. Ο γιατρός σας θα επανεκτιμήσει το θεραπευτικό σας πλάνο για να βεβαιωθεί ότι είναι το καλύτερο για να σας βοηθήσει να διατηρήσετε σταθερή διάθεση.

3. Προσπαθήστε να ασχοληθείτε με πράγματα που σας ευχαριστούν (ή σας άρεσαν παλαιότερα)

Όταν έχετε κατάθλιψη, το να βγείτε έξω είναι συνήθως το τελευταίο πράγμα που θέλετε να κάνετε – αλλά οι θεραπευτές το συνιστούν ξανά και ξανά. Η ιδέα είναι ότι η ενασχόληση με μια θετική δραστηριότητα ενδεχομένως να βελτιώσει τη διάθεσή σας με την πάροδο του χρόνου, επομένως όχι απαραίτητα άμεσα. Δεν υπάρχει ένας μόνο σωστός τρόπος για να το κάνετε αυτό, οπότε προσπαθήστε να εντοπίσετε πράγματα που παλαιότερα ανυπομονούσατε να κάνετε. Μπορεί να πάτε μια μέρα για περπάτημα, την επόμενη να παρακολουθήσετε ένα μάθημα γυμναστικής σε εξωτερικούς χώρους και το Σαββατοκύριακο να πιείτε καφέ με έναν φίλο που έχετε στενή σχέση.
Ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάθλιψής σας, αυτό μπορεί να σας είναι δύσκολο να το κάνετε. Ίσως να θέλετε να αναπτύξετε μια κλίμακα από το 1 έως το 10 για να προσδιορίσετε πώς αισθάνεστε. Αν η κατάθλιψή σας είναι περίπου στο 7 ή υψηλότερα, τότε είναι καλή ιδέα να επικοινωνήσετε με τον θεραπευτή σας. Για παράδειγμα, αν είστε πραγματικά καταθλιπτικοί, τότε μπορεί να σας είναι δύσκολο να γυμναστείτε, ακόμη και αν σας αρέσει να είστε δραστήριοι. Αν είστε κάτω από το 7 και αισθάνεστε έτοιμοι, τότε μπορεί να είστε πιο ανοιχτοί, έστω και θεωρητικά, στο να βλέπετε φίλους ή να προσπαθείτε να κάνετε άλλα πράγματα που σας άρεσαν. Η συνεργασία με έναν θεραπευτή μπορεί συχνά να διευκολύνει αυτό το εγχείρημα.

4. Προσδιορίστε τυχόν δελεαστικά ερεθίσματα, ώστε να μπορείτε να αντιδράσετε κατάλληλα

Σκεφτείτε τις τελευταίες φορές που ήσασταν πραγματικά απογοητευμένοι. Ενοχλείστε πάντα με το ίδιο άτομο; Μπορείτε να εντοπίσετε συγκεκριμένες καταστάσεις ή γεγονότα όταν εκνευρίζεστε; (Μπορείτε να δοκιμάσετε να γράψετε ημερολόγιο για να αναζητήσετε μοτίβα.) Ο εντοπισμός αυτών των εναυσμάτων μπορεί να σας βοηθήσει να αποφασίσετε πώς να χειριστείτε καλύτερα την κατάσταση ή να αποφύγετε να εκθέσετε τον εαυτό σας σε καταστάσεις στις οποίες εκνευρίζεστε συνεχώς. Για παράδειγμα, ίσως αποφασίσετε να βλέπετε μια συγκεκριμένη φίλη μόνο σε ομαδικά πλαίσια, επειδή όταν βρίσκεστε μόνοι σας σας προκαλεί εκνευρισμό.
Ωστόσο, μπορεί να μην έχετε πάντα σαφείς εκλυτικούς παράγοντες, ειδικά αν η ευερεθιστότητά σας είναι προϊόν κατάθλιψης ή άλλου προβλήματος ψυχικής υγείας. Και μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να μην ξεσπάσετε σε κάποιον με τον οποίο είστε πραγματικά ενοχλημένοι.

Τι κάνετε όταν νιώθετε τον εαυτό σας να εκνευρίζεται;

Βρείτε κάποιον τρόπο να επιβραδύνετε τα πράγματα. Πολλές φορές όταν είμαστε εκνευρισμένοι, θέλουμε να αντιδράσουμε συναισθηματικά, αλλά αυτό δεν μας βοηθάει απαραίτητα. Ανάλογα με την περίπτωσή σας, το να επιβραδύνετε τα πράγματα μπορεί να σημαίνει να πάτε μια βόλτα, να πάρετε μια βαθιά ανάσα ή να πάτε στο διπλανό δωμάτιο. Μόλις νιώσετε πιο ήρεμοι, ίσως μπορέσετε να σκεφτείτε πιο καθαρά και να είστε λιγότερο αντιδραστικοί. Εκείνη τη στιγμή μπορεί να σας είναι πιο εύκολο να σκεφτείτε τι θέλετε από το άλλο άτομο (ή από μια κατάσταση που τείνετε να βρίσκετε ενοχλητική) και ποια μπορεί να είναι η καλύτερη προσέγγιση.

5. Να είστε όσο πιο ειλικρινείς μπορείτε σχετικά με το τι χρειάζεστε

Ο τρόπος με τον οποίο επικοινωνείτε τα συναισθήματά σας σε κάποιον εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη σχέση που έχετε μαζί του. Η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις σας και, ανάλογα με το επίπεδο άνεσής σας, μπορεί απλώς να πείτε σε κάποιον ότι η διάθεσή σας είναι πεσμένη και να του ζητήσετε να μην το πάρει προσωπικά αν εμφανιστείτε ευερέθιστοι. Αν ζείτε με έναν σύντροφο, μέλος της οικογένειας ή στενό φίλο, ίσως νιώθετε πιο άνετα να του ζητήσετε να σας βοηθήσει στη διαχείριση της ευερεθιστότητάς σας, όπως δίνοντάς σας χώρο ή βοηθώντας σας να παραμείνετε πιο δραστήριοι. Ή μπορεί να θέσετε όρια, ώστε να συμμετέχετε μόνο σε συγκεκριμένες δραστηριότητες ή συζητήσεις που δεν σας εκνευρίζουν. Και ενώ θέλετε να κάνετε ό,τι είναι καλύτερο για εσάς αυτή τη στιγμή, είναι σημαντικό να είστε όσο το δυνατόν πιο προσεκτικοί στην προσέγγισή σας. Θέλετε να προσπαθήσετε να είστε όσο το δυνατόν πιο ευαίσθητοι στα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων και να μην τους αποξενώσετε. Στο μέλλον πιθανότατα θα νιώθετε ευγνωμοσύνη για τη διατήρηση των σχέσεων με τους ανθρώπους που σας στήριξαν όταν το είχατε ανάγκη.


+ 6 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

The Facts on Bipolar Disorder and FDA-Approved Treatments https://www.fda.gov/consumers/consumer-updates/facts-bipolar-disorder-and-fda-approved-treatments

Kaplan & Sadock's: Synopsis of Psychiatry, 8th edition, 1997, Williams & Wilkins, ISBN 0683-30330-9

Michael Gelder: Oxford Textbook of Psychiatry, 3d edition, 1996, Oxford University Press, ISBN 0-19-262501-2

Νίκου Μάνου: Βασικά Στοιχεία Κλινικής Ψυχιατρικής, 1997, University Studio Press, ISBN 960-12-0588-8

Γ.Ν. Χριστοδούλου: Κατάθλιψη, 22ο Ετήσιο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο, 1996, Ιατρική Εταιρία Αθηνών, ISSN 1106-0336

American Psychiatric Association: Diagnostc and Statistical Manual of Mental Disorders, 4th ed, 1994, American Psychiatric Association