Εγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα

Κατάθλιψη και σκλήρυνση κατά πλάκας: Ένας θανατηφόρος συνδυασμός

Η κατάθλιψη και η σκλήρυνση κατά πλάκας (MS) τείνουν να εμφανίζονται μαζί σύμφωνα με μια νέα έρευνα. Όταν όμως συνυπάρχουν, οι πιθανότητες των ασθενών να πεθάνουν μέσα σε 10 χρόνια από τη διάγνωση, είναι πέντε φορές περισσότερες συγκριτικά με όσους δεν έχουν και τις δύο καταστάσεις μαζί.

Γιατί η συνύπαρξη κατάθλιψης και σκλήρυνσης κατά πλάκας αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου;

Το γιατί ακριβώς ο συνδυασμός κατάθλιψης και σκλήρυνσης κατά πλάκας αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου, δεν είναι πλήρως κατανοητό, ωστόσο, σύμφωνα με τον συγγραφέα της μελέτης Δρ. Raffaele Palladino, υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που μπορούν να εξηγήσουν αυτό το φαινόμενο.

Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε, τα άτομα με ψυχιατρικές διαταραχές, αντιμετωπίζουν συνήθως και καρδιαγγειακούς παράγοντες κίνδυνου, διότι η κατάθλιψη τούς αποτρέπει από το να ακολουθούν ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής (διατροφής και άσκησης), γεγονός που επηρεάζει αρνητικά τόσο την σκλήρυνση κατά πλάκας, όσο και άλλες πτυχές της υγείας τους. Επιπρόσθετα, η κατάθλιψη σχετίζεται με φλεγμονή και άλλες αλλαγές στον εγκέφαλο, που αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα παραβιάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα, το οποίο αποτελείται από τον εγκέφαλο, το νωτιαίο μυελό και τα οπτικά νεύρα, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης με όλα τα προαναφερόμενα επακόλουθά της.

Η συνύπαρξη κατάθλιψης και σκλήρυνσης κατά πλάκας αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου;

Οι ερευνητές εξέτασαν τα ιατρικά αρχεία από 85.000 άτομα με ή χωρίς σκλήρυνση κατά πλάκας, για ένα διάστημα 10 ετών, παρακολουθώντας το ποιος ανέπτυξε αγγειακή νόσο ή πέθανε σε αυτό το διάστημα.

Σημειώνεται ότι στην αρχή της μελέτης το 21% των ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας είχαν παράλληλα και κατάθλιψη, ενώ το 9% των ατόμων είχαν μόνο κατάθλιψη.

Μετά την ανάλυση των δεδομένων που είχαν στη διάθεσή τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας και κατάθλιψη είχαν περαπάνω από πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία κατά την επόμενη δεκαετία, σε σύγκριση με τα άτομα που δεν είχαν καμία από τις δύο καταστάσεις. Τα άτομα και με τις δύο παθήσεις είχαν επίσης τριπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν αγγειακή νόσο, συγκριτικά με άτομα που δεν είχαν καμία.

Επιπρόσθετα, διαπιστώθηκε ότι τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας χωρίς κατάθλιψη, είχαν σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν τα επόμενα 10 χρόνια, συγκριτικά με τα άτομα που δεν είχαν καμία από τις δύο καταστάσεις, ενώ τα άτομα με κατάθλιψη χωρίς σκλήρυνση κατά πλάκας, είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν την επόμενη δεκαετία.

Είναι πολύ νωρίς για την επιστημονική κοινότητα να πει με σιγουριά αν η θεραπεία της κατάθλιψης σε άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί να βελτιώσει τους αγγειακούς παράγοντες κίνδυνου, όπως η φλεγμονή στον εγκέφαλο και να μειώσει τις πιθανότητες θανάτου, αλλά, η γνώση των συμπτωμάτων της κατάθλιψής και η υποστήριξη των ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας είναι ζωτικής σημασίας.

Να υπενθυμίσουμε ότι τα συμπτώματα της κατάθλιψης είναι:

  • Θλίψη
  • Κλάμα χωρίς προφανή αιτία
  • Ευερεθιστικότητα
  • Απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που άλλοτε θεωρούνταν ευχάριστες
  • Διαταραχές ύπνου
  • Κόπωση
  • Συναισθήματα ενοχής
  • Προβληματα σκέψης και συγκέντρωσης
  • Αυτοκτονικές σκέψεις