Θεραπεία, Ψυχική υγεία

Κατάθλιψη και θεραπεία διακρανιακής μαγνητικής διέγερσης (TMS)

Η διακρανιακή μαγνητική διέγερση (TMS) είναι μια διαδικασία που χρησιμοποιεί μαγνητικούς παλμούς για να διεγείρει τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε τη χρήση της TMS ως θεραπεία για τη μείζονα κατάθλιψη το 2008. Αυτή η χρήση της TMS περιορίζεται σε όσους έχουν δοκιμάσει τουλάχιστον ένα αντικαταθλιπτικό φάρμακο που αποδείχθηκε ανεπιτυχές. Οι δοκιμές έχουν δείξει ότι η TMS μπορεί να αποτελέσει μια αποτελεσματική θεραπευτική επιλογή για τα άτομα με μείζονα κατάθλιψη, αν και οι ερευνητές έχουν ακόμη πολλά να μάθουν σχετικά με τη μεγιστοποίηση της επίδρασής της.

Ποια είναι η διαδικασία της διακρανιακής μαγνητικής διέγερσης (TMS);

Κατά τη διάρκεια μιας διαδικασίας TMS, ένας κλινικός εφαρμόζει ένα ηλεκτρομαγνητικό πηνίο στο μέτωπο του ασθενούς. Το πηνίο χορηγεί ηλεκτρομαγνητικούς παλμούς που διεγείρουν τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο. Το πηνίο εφαρμόζεται κοντά σε μια περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει τη ρύθμιση της διάθεσης. Το μαγνητικό πεδίο που παράγεται από τη διαδικασία έχει περίπου την ίδια ένταση με μια μαγνητική τομογραφία.

Μια συνεδρία TMS χορηγείται συνήθως από γιατρό ή νοσηλευτή, αλλά δεν απαιτεί αναισθησία. Διαρκεί από 30 έως 60 λεπτά. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας θα αισθανθείτε ένα ελαφρύ χτύπημα στο μέτωπο από τους παλμούς, στη συνέχεια έναν ήχο χτυπήματος για μερικά δευτερόλεπτα, ακολουθούμενο από μια παύση. Προκειμένου να καθοριστεί η σωστή μαγνητική δοσολογία, ο κλινικός ιατρός αυξάνει το επίπεδο ενέργειας μέχρι τα χέρια ή τα δάχτυλα του ασθενούς να αρχίσουν να συσπώνται. Εάν εντοπιστούν παρενέργειες, μπορούν να γίνουν προσαρμογές στην ποσότητα της διέγερσης κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Όταν οι παλμοί δίνονται γρήγορα και διαδοχικά, η θεραπεία ονομάζεται επαναλαμβανόμενη διακρανιακή μαγνητική διέγερση ή rTMS. Η θεραπεία rTMS περιλαμβάνει μια σειρά θεραπευτικών συνεδριών- μια τυπική πορεία rTMS που είναι 4 έως 6 εβδομάδες. Υπάρχει επίσης ένας τύπος TMS που ονομάζεται βαθιά διακρανιακή μαγνητική διέγερση (dTMS), η οποία μπορεί να διεγείρει βαθύτερα στον εγκέφαλο και να καλύψει μεγαλύτερη περιοχή.

Οι συνεδρίες θεραπείας ποικίλλουν σε διάρκεια ανάλογα με το πηνίο TMS που χρησιμοποιείται και τον αριθμό των παλμών που παρέχονται, αλλά συνήθως διαρκούν περίπου 30 έως 40 λεπτά. Οι ασθενείς λαμβάνουν TMS 5 ημέρες την εβδομάδα. Ωστόσο, αυτό μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με την ανταπόκριση του ατόμου στη θεραπεία.

Οι επιστήμονες εξακολουθούν να συζητούν σχετικά με την καλύτερη θέση τοποθέτησης του ηλεκτρομαγνητικού πηνίου στο κεφάλι, την καλύτερη συχνότητα και ένταση για τους παλμούς και αν η διαδικασία είναι πιο αποτελεσματική όταν παρέχεται ως μεμονωμένη θεραπεία ή με ενισχυτικές συνεδρίες. Υπάρχει επίσης μια συνεχής συζήτηση σχετικά με το αν οι ασθενείς ωφελούνται περισσότερο όταν λαμβάνουν TMS μόνοι τους ή σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή και ψυχοθεραπεία.

Μια νεότερη μέθοδος TMS που ονομάζεται Stanford accelerated intelligent neuromodulation therapy, ή SAINT, χρησιμοποιεί διαλείπουσα διέγερση θήτα (iTBS) για να διεγείρει μέρος του φλοιού του εγκεφάλου, σε συντομότερες συνεδρίες. Συνήθως η διέγερση χορηγείται σε δύο θεραπείες των 3 λεπτών, με 50 λεπτά ενδιάμεσα, κάθε μέρα επί πέντε ημέρες. Σε κλινικές δοκιμές το 2020 και το 2021 παρατηρήθηκε 80%-90% ύφεση της κατάθλιψης μετά από πέντε ημέρες.

Πόσο αποτελεσματική είναι η θεραπεία της διακρανιακής μαγνητικής διέγερσης;

Κλινικές δοκιμές έχουν δείξει την αποτελεσματικότητα της TMS στη θεραπεία της μείζονος κατάθλιψης. Μια ανασκόπηση 42 κλινικών TMS στις Ηνωμένες Πολιτείες ανέφερε ότι το 58% των ατόμων που έλαβαν θεραπεία ανέφεραν βελτίωση και το 37% πλήρη ύφεση. Οι ερευνητές μελετούν κατά πόσον οι αναμνηστικές συνεδρίες μπορεί να είναι χρήσιμες για τη μείωση του κινδύνου υποτροπής της κατάθλιψης, αλλά οι κλινικοί ιατροί έπρεπε να αποφασίσουν τον καλύτερο τρόπο χορήγησης τέτοιων συνεδριών. Μελετούν επίσης κατά πόσον η ενασχόληση με μια δραστηριότητα όπως η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία κατά τη διάρκεια της θεραπείας με TMS μπορεί να προσφέρει το μεγαλύτερο όφελος στα εγκεφαλικά κύτταρα.

Εάν λαμβάνετε πολλαπλές συνεδρίες TMS, μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες για να μειωθούν τα καταθλιπτικά σας συμπτώματα. Μιλήστε με το γιατρό σας για το αν σας συστήνει συνεχείς συνεδρίες συντήρησης. Είναι πιθανό, αν έχετε άλλο καταθλιπτικό επεισόδιο στο μέλλον, να επιστρέψετε για περαιτέρω θεραπείες TMS.

Εκτός από τη θεραπεία της μείζονος κατάθλιψης, οι ερευνητές μελετούν την αποτελεσματικότητα της TMS στη θεραπεία της σχιζοφρένειας, της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας, της διαταραχής μετατραυματικού στρες και της αγγειακής κατάθλιψης μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο. Αρχίζουν επίσης να μελετούν την αποτελεσματικότητα της διακρανιακής μαγνητικής διέγερσης στη θεραπεία των συμπτωμάτων της διαταραχής του φάσματος του αυτισμού. Τα αποτελέσματα για αυτές τις καταστάσεις ποικίλλουν, αλλά η έρευνα έχει δείξει ότι η θεραπεία θα μπορούσε να είναι χρήσιμη στη θεραπεία του οξέος πόνου και των χρόνιων παθήσεων πόνου, συμπεριλαμβανομένης της ινομυαλγίας.

Ποιες παρενέργειες και κίνδυνους μπορεί να προκαλέσει η διακρανιακή μαγνητική διέγερση;

Οι κίνδυνοι της TMS είναι σχετικά χαμηλοί επειδή η διαδικασία είναι μη επεμβατική – δεν απαιτείται αναισθησία ή εμφύτευση ηλεκτροδίων. Η θεραπεία μπορεί να πραγματοποιηθεί στο γραφείο ενός γιατρού και οι ασθενείς μπορούν να οδηγούν μόνοι τους στο σπίτι τους μετά τη διαδικασία. Οι παρενέργειες από τη θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνουν σπασμούς ή μυρμήγκιασμα στο πρόσωπο, ζάλη, πονοκεφάλους και δυσφορία στο τριχωτό της κεφαλής στο σημείο όπου εφαρμόζεται η διέγερση. Υπάρχει πολύ μικρός κίνδυνος επιληπτικών κρίσεων. Η θεραπεία μπορεί επίσης να προκαλέσει μανία σε άτομα με διπολική διαταραχή ή απώλεια ακοής, αλλά αυτές οι επιπτώσεις είναι επίσης σπάνιες.

Ποιοι άλλοι τύποι διέγερσης του εγκεφάλου υπάρχουν;

Η TMS δεν είναι το μόνο είδος θεραπευτών εγκεφαλικής διέγερσης που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ψυχικών ασθενειών. Η ηλεκτροσπασμοθεραπεία (ECT) έχει μελετηθεί περισσότερο και χρησιμοποιείται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ένα μειονέκτημα της ECT είναι ότι μπορεί να προκαλέσει απώλεια μνήμης. Τα άτομα που λαμβάνουν ECT πρέπει επίσης να υποβληθούν σε αναισθησία για να λάβουν τη θεραπεία.

Άλλοι τύποι θεραπειών διέγερσης του εγκεφάλου περιλαμβάνουν τη διέγερση του πνευμονογαστρικού νεύρου (VNS), τη μαγνητική θεραπεία επιληπτικών κρίσεων (MST) και τη βαθιά εγκεφαλική διέγερση (DBS). Η VNS και η DBS περιλαμβάνουν χειρουργική εμφύτευση μιας μικρής συσκευής, η οποία ενέχει τους δικούς της κινδύνους. Οι επιστήμονες συνεχίζουν επίσης να διερευνούν άλλους τρόπους διέγερσης των εγκεφαλικών κυττάρων για τη βελτίωση της διάθεσης.

Οι ερευνητές έχουν ακόμη πολλά να μάθουν για τη διακρανιακή μαγνητική διέγερση. Εξακολουθούν να βελτιώνουν την ίδια τη διαδικασία και να καθορίζουν πόσες θεραπείες είναι απαραίτητες για τα πιο αποτελεσματικά αποτελέσματα. Αλλά οι μέχρι τώρα δοκιμές δείχνουν ότι η TMS μπορεί να αποτελέσει μια ελπιδοφόρα εναλλακτική επιλογή για όσους δεν ανταποκρίνονται τόσο καλά στα φάρμακα για τη θεραπεία της κατάθλιψής τους. Εάν ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα για τη διακρανιακή μαγνητική διέγερση, μιλήστε με το γιατρό ή τον ψυχίατρό σας για τις επιλογές σας και μια πιθανή αξιολόγηση.