Ψυχική υγεία

Κατάθλιψη: Οι συμπεριφορές που την προδίδουν

Ποιες συμπεριφορές καταδεικνύουν ενδεχόμενη κατάθλιψη;

1. Ανεξέλεγκτες αγορές

Οι ανεξέλεγκτες αγορές, είτε σε καταστήματα, είτε μέσω διαδικτύου είναι μια κοινή συμπεριφορά των ατόμων με κατάθλιψη, στην προσπάθεια τους να αποσπάσουν την προσοχή τους από τα άσχημα συναισθήματα που βιώνουν. Η καταναλωτική θεραπεία ωστόσο, είναι βραχύβια και δεν αντιμετωπίζει την κατάθλιψη. Παράλληλα, μπορεί να αποτελεί ένδειξη μανίας, καταδεικνύοντας διπολική διαταραχή.

2. Υπερκατανάλωση αλκοόλ

Σχεδόν το ένα τρίτο των ατόμων με σοβαρή κατάθλιψη καταναλώνουν αλκοόλ. Αν διαπιστώσετε ότι για να αντιμετωπίσετε το άγχος σας, καταναλώνετε αλκοόλ, τότε ενδεχομένως να είστε ένας από τους ανθρώπους που πάσχουν από κατάθλιψη. Παρόλο που το αλκοόλ φαίνεται ένας καλός τρόπος για να νιώσετε καλύτερα, πρέπει να γνωρίζετε ότι στην πραγματικότητα η επίδραση του είναι καταθλιπτική, οπότε σε υπερβολικές δόσεις επιδεινώνει τα επεισόδια κατάθλιψης.

3. Απώλεια μνήμης

Η κατάθλιψη είναι ενας από τους κυριότερους λόγους που οι άνθρωποι τείνουν να νιώθουν το μυαλό τους θολωμένο και να ξεχνούν εύκολα. Μελέτες δείχνουν μάλιστα, ότι η παρατεταμένη κατάθλιψη και το παρατεταμένο άγχος αυξάνουν τα επίπεδα κορτιζόλης στο σώμα, συρρικνώνοντας και αποδυναμώνοντας το τμήμα του εγκεφάλου που σχετίζεται με την μνήμη και τη μάθηση. Σημειώνεται ότι η απώλεια μνήμης που σχετίζεται με την κατάθλιψη τείνει να είναι χειρότερη για τους ηλικιωμένους.

4. Υπερβολική χρήση διαδικτύου

Τα άτομα με κατάθλιψη τείνουν να προτιμούν τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις μέσω των μέσων κοινωνικής δικτυώσεις και να αποστρέφονται τις πραγματικές αλληλεπιδράσεις με άλλους ανθρώπους. Μελέτες μάλιστα, δείχνουν ότι η κατάθλιψη σχετίζεται άμεσα με την υπερβολική χρήση του διαδικτύου.

5. Παχυσαρκία και υπερκατανάλωση τροφής

Μια μελέτη του 2010, που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα, διαπίστωσε ότι οι νεαροί που ανέφεραν ότι είχαν κατάθλιψη, έτειναν να έχουν περισσότερο βάρος γύρω από τη μέση τους, ενώ άλλες μελέτες έχουν συνδέσει την κατάθλιψη με την υπερβολική κατανάλωση τροφής, πράγμα που αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας.

6. Κλοπή από καταστήματα

Οι περισσότεροι άνθρωποι με κατάθλιψη αισθάνονται αδύναμοι και ασήμαντοι. Ως εκ τούτου, η κλοπή ακόμη και ενός μικρού αντικειμένου από ένα κατάστημα, τους παρέχει συναισθηματική δύναμη και τους κάνει να νιώθουν σημαντικοί. Τονίζεται ότι η χειρονομία αυτή μουδιάζει για λίγο τα αρνητικά συναισθήματα που κουβαλούν, καθώς ανεβάζει την αδρεναλίνη τους και τους προσφέρει μια δόση χαράς και αυτοπεποίθησης.

7. Πόνος στην πλάτη

Μελέτες δείχνουν ότι ο πόνος στην πλάτη μπορεί να αποτελεί ένδειξη κατάθλιψης. Μια μελέτη διαπιστωσε ότι το 42% των ατόμων με χρόνιο πόνο στην πλάτη εμφάνισαν κατάθλιψη πριν ξεκινήσει ο πόνος τους. Τις περισσότερες φορές ωστόσο, η κατάθλιψη αυτών των ατόμων, δεν διαγιγνώσκεται ποτέ, γιατί σπάνια οι άνθρωποι συνδέουν τον χρόνιο πόνο με την κατάθλιψη.

8. Επικίνδυνη σεξουαλική συμπεριφορά

Η κατάθλιψη σχετίζεται συνήθως με τη μειωμένη λίμπιντο παρά με το αυξημένο ενδιαφέρον για σεξ. Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι χρησιμοποιούν το σεξ για να αντιμετωπίσουν την κατάθλιψη και το άγχος τους. Η εμμονική αφοσίωση, η απιστία, η σεξουαλική εμμονή και επικίνδυνες συμπεριφορές όπως το μη ασφαλές σεξ, αποτελούν πολλές φορές σημάδια κατάθλιψης. Να υπενθυμίσουμε ότι αυτές οι συμπεριφορές μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και την προσωπική ζωή των ασθενών, διότι ανάμεσα σε άλλα αυξάνουν τον κίνδυνο σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων ή ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.

9. Έκρηξη συναισθημάτων

Τα άτομα που έχουν κατάθλιψη εκφράζονται ελάχιστα συναισθηματικά ή  εκδηλώνουν τα συναισθήματα τους πολύ έντονα και εκρηκτικά. Εάν διαπιστώσετε ότι κάποιος που γενικά εκφράζει επίπεδα τα συναισθήματα του, ξαφνικά αρχίσει να εκδηλώνεται υπερβολικά, τότε ενδεχομένως να πάσχει από κατάθλιψη. Να υπενθυμίσουμε ότι η κατάθλιψη προκαλεί συναισθήματα θλίψης, απελπισίας, ανησυχίας και φόβου.

10. Εθισμός στον τζόγο

Ο τζόγος προσφέρει αναζωογόνηση και ενθουσιασμό. Ο υπερβολικός τζόγος ωστόσο, μπορεί να αποτελεί ένδειξη κατάθλιψης ή διαταραχής εθισμού στα τυχερά παιχνίδια. Σημειώνεται ότι οι περισσότεροι άνθρωποι με εθισμό στον τζόγο και κατάθλιψη παράλληλα, καταναλώνουν και υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ. Τονίζεται ότι ο τζόγος προσφέρει βραχυχρόνια χαρά, η οποία ωστόσο, δεν καταπολεμά την κατάθλιψη.

11. Κάπνισμα

Τα άτομα με κατάθλιψη είναι πιο πιθανόν να καπνίζουν πάρα πολύ και μάλιστα να αδυνατούν να το κόψουν. Αν παρατηρήσετε ότι καπνίζετε υπερβολικά και ότι η πρώτη σας σκέψη μόλις ξυπνήσετε είναι το τσιγάρο, τότε αποταθείτε σε κάποιον ειδικό, γιατί ενδεχομένως να πάσχετε από κατάθλιψη. Παρόλο που η διακοπή του καπνίσματος για τα άτομα με κατάθλιψη είναι δύσκολη, εν τούτοις υπάρχουν προγράμματα που μπορούν να βοηθήσουν.

12. Προσωπική παραμέληση

Τα  άτομα με κατάθλιψη, κατά κανόνα παραμελούν την βασική φροντίδα του εαυτού τους. Δεν τους νοιάζει η εμφάνιση τους, τα ρούχα που φοράνε, τα παπούτσια τους, δεν τους ενδιαφέρει να κάνουν μπάνιο ή να βουρτσίσουν τα δόντια τους. Αν εσείς ή κάποιος δικός σας έχει τέτοιες συμπεριφορές, τότε συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό.


+ 7 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Surprising Signs of Depression https://www.webmd.com/depression/ss/slideshow-surprising-signs

Depression and Smoking in the U.S. Household Population Aged 20 and Over, 2005-2008 https://www.cdc.gov/nchs/products/databriefs/db34.htm

Mood and Anxiety Disorders Are the Most Prevalent Psychiatric Disorders among Pathological and Recovered Gamblers https://link.springer.com/article/10.1007/s11469-016-9647-5?shared-article-renderer

Understanding Depression https://students.dartmouth.edu/health-service/counseling/guides-resources/understanding-depression

Depression, sexually transmitted infection, and sexual risk behavior among young adults in the United States https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19581548/

Depression and Chronic Back Pain https://www.spine-health.com/conditions/depression/depression-and-chronic-back-pain

Memory loss: When to seek help https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/alzheimers-disease/in-depth/memory-loss/art-20046326