Εγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα

Κατάθλιψη: Παραισθησιογόνα προωθούν την ανάπτυξη νευρωνικών συνδέσεων που χάνονται

Τι είναι η ψιλοκυβίνη;

Η ψιλοκυβίνη ανήκει σε μία κατηγορία χημικών ενώσεων, γνωστές ως αλκαλοϊδή, και έχει απομονωθεί από μύκητες του γένους Psilocybe, ή αλλιώς «μαγικά μανιτάρια». Στην φύση, είναι μεταβολίτης των μυκήτων. Εκτός αυτού, έχει ιδιαίτερα παραισθησιογόνα δράση, ενώ χρησιμοποιείται και ως προφάρμακο (το προφάρμακο είναι μια ουσία που γίνεται δραστική μετά την είσοδό της στον άνθρωπο, λόγω μετατροπής της σε άλλη δραστική ουσία).

Η ψιλοκυβίνη ήταν ευρέως γνωστή για την θετική επίδρασή που έχει στην κατάθλιψη. Αυτό που δεν γνώριζαν οι επιστήμονες, είναι τον μηχανισμό καθώς και τη διάρκεια πίσω από αυτά τα αποτελέσματα.

Η ψιλοκυβίνη αυξάνει τις συνδέσεις μεταξύ των νεύρων;

Αυτά ακριβώς αποκάλυψαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Yale. Φάνηκε, ότι μία δόση ψιλοκυβίνης, ήταν αρκετή ώστε να προκληθεί άμεση και διαρκής αύξηση στις συνδέσεις μεταξύ των νεύρων, σε ποντίκια. Η δημοσίευση έγινε στις 5 Ιουλίου στο επιστημονικό περιοδικό Neuron.

O Alex Kwan, Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχιατρικής και Νευροεπιστημών του Yale και ανώτερος συγγραφέας της δημοσίευσης λέει, « Όχι μόνο είδαμε αύξηση 10% στον αριθμό των νευρωνικών συνδέσεων, αλλά επίσης ήταν και κατά 10% πιο ογκώδεις, κατ’ επέκταση και πιο δυνατές»

Σε προηγούμενα πειράματα είχε φανεί η δυνατότητα που έχουν οι ψιλοκυβίνες στη μείωση της κατάθλιψης. Αυτό που έγινε αντιληπτό από την νέα έρευνα ήταν ότι αυτές οι ενώσεις αυξάνουν την πυκνότητα των δενδριτικών προεκβολών. Οι δενδριτικές προεκβολές είναι μικρές προεξοχές των νευρικών κυττάρων και βοηθούν στη μετάδοση πληροφορίας. Ένας μεγάλος αριθμός ψυχικών διαταραχών είναι συνδεδεμένος με μη φυσιολογικά δενδριτικά κύτταρα. Το χρόνιο στρες και η κατάθλιψη είναι γνωστό ότι μειώνουν των αριθμό των νευρωνικών συνδέσεων. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος περιέχει περισσότερες από 1013 προεκβολές!

Τι πείραμα ακολούθησαν οι επιστήμονες;

Χρησιμοποιώντας ένα μικροσκόπιο με σάρωση laser, οι ερευνητές απεικόνισαν δενδριτικές προεκβολές σε υψηλή ανάλυση, και τις παρακολούθησαν για πολλαπλές ημέρες σε ζωντανά ποντίκια. Τα αποτελέσματα έδειξαν τόσο αυξήσεις στον αριθμό των δενδριτικών προεκβολών, όσο και στο μέγεθος τους, μέσα σε 24 ώρες από τη χορήγηση ψιλοκυβίνης. Τα αποτελέσματα αυτά, διατηρήθηκαν και ένα μήνα αργότερα. Ακόμη, συμπεριφορικές βελτιώσεις και αύξηση της δραστηριότητας των νευροδιαβιβαστών ήταν εμφανείς και σε ποντίκια που τους είχε προκληθεί στρες.

Για μερικούς ανθρώπους η ψιλοκυβίνη προσφέρει μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Τα παραισθησιογόνα ήταν σημαντικός παράγοντας σε θρησκευτικές τελετές των ιθαγενών στον Νέο Κόσμο. Ακόμη, είναι και διάσημο ψυχαγωγικό φάρμακο.

Ο Kwan αναφέρει ότι οι νέες νευρωνικές συνδέσεις, θα μπορούσαν να οφείλονται στην ίδια τη θετική ψυχολογία που προκαλεί η ψιλοκυβίνη.

«Ήτανε πραγματική έκπληξη να δούμε τέτοιες τρομερές αλλαγές από μία μόνο δόση ψιλοκυβίνης. Αυτές οι νέες συνδέσεις μπορεί να είναι οι δομικές αλλαγές που χρησιμοποιεί ο εγκέφαλός για να αποθηκεύσει νέες εμπειρίες.»


+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

University, Yale. Psychedelic Spurs Growth of Neural Connections Lost in Depression https://medicalxpress.com/news/2021-07-psychedelic-spurs-growth-neural-lost.html

PubChem. Psilocybine https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/10624.

Nimchinsky, Esther A., et al. “Structure and Function of Dendritic Spines.” Annual Review of Physiology, vol. 64, no. 1, Mar. 2002, pp. 313–53. DOI.org (Crossref) 10.1146/annurev.physiol.64.081501.160008