Σεξουαλική Υγεία

Κατάθλιψη: Πώς επηρεάζει τη σεξουαλική ζωή και τι μπορείτε να κάνετε;

Η κατάθλιψη μπορεί να έχει βαθιά επίδραση στις σεξουαλικές σχέσεις. Μπορεί να εμποδίζει τη σεξουαλική επιθυμία και τη σεξουαλική απόλαυση. (10 καταστάσεις υγείας που μοιάζουν με κατάθλιψη, αλλά δεν είναι!)

Πώς επηρεάζει τη σεξουαλική ζωή η κατάθλιψη;

Μερικά από τα πιο κοινά σεξουαλικά προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει η κατάθλιψη είναι τα ακόλουθα:

  • Έλλειψη ευχαρίστησης: Τα άτομα με κατάθλιψη δεν βρίσκουν γενικότερα ευχαρίστηση σε πράγματα που συνήθιζαν να κάνουν, ανάμεσά τους και η σεξουαλική δραστηριότητα με τον σύντροφό τους, που προηγουμένως απολάμβαναν πραγματικά. (Κατάθλιψη: 5 βότανα που βοηθούν στη βελτίωση των συμπτωμάτων της)
  • Αυξημένη συναισθηματική ευαισθησία: Όπως συμβαίνει σε όλες τις σχέσεις κατά καιρούς, έτσι και σε μια σεξουαλική σχέση, μπορεί κάτι να πάει στραβά. Για τα καταθλιπτικά άτομα όμως, αυτό μπορεί να παρερμηνευθεί ως δική τους ανεπάρκεια, γεγονός που τους οδηγεί στην αποφυγή του σεξ γενικότερα.
  • Χαμηλά επίπεδα ενέργειας: Η κατάθλιψη προκαλεί προβλήματα ύπνου, είτε αϋπνία, είτε τάση για πολλές ώρες ύπνου, καταστάσεις που και οι δύο μειώνουν τη σωματική ενέργεια. Η κόπωση, ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα της κατάθλιψης, μειώνει την ενέργεια και τη σεξουαλική επιθυμία. (Γιατί η σεξουαλική επιθυμία είναι σημαντική στην ψυχολογία μιας σχέσης;)
  • Δυσκολία στο δέσιμο: Οι άνθρωποι που ζουν με κατάθλιψη, συνήθως παλεύουν με το να κατανοήσουν ότι αξίζουν αγάπη και αδυνατούν να δεθούν πραγματικά με τον σύντροφό τους. Ως αποτέλεσμα, κάθε προσπάθεια του συντρόφου τους για μια φυσιολογική συναισθηματική και σεξουαλική ζωή αποτυγχάνει. (Σεξουαλική δυσλειτουργία στις γυναίκες: Τι είναι και ποιες οι αιτίες της;)

Πώς θα βελτιώσετε τη σεξουαλική σας ζωή αν έχετε κατάθλιψη;

Εάν ζείτε με κατάθλιψη, υπάρχουν μερικά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να βελτιώσετε τη σεξουαλική σας ζωή.

1. Φαρμακευτική αγωγή

Κατά ειρωνικό τρόπο, τα φάρμακα που συνταγογραφούνται για την κατάθλιψη, είναι μια κατηγορία φαρμάκων που συνήθως επηρεάζουν σοβαρά το σεξ. Και στα δύο φύλα, τα εν λόγω φάρμακα, που ονομάζονται εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs), μπορούν να μειώσουν τη σεξουαλική επιθυμία και να αναστείλουν τον οργασμό. Οι άνδρες μάλιστα, μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα στύσης.

Σε καμία περίπτωση ωστόσο, τα άτομα που παίρνουν αυτά τα φάρμακα δεν πρέπει να διακόπτουν τη φαρμακευτική τους αγωγή λόγω σεξουαλικών προβλημάτων. Αντίθετα, θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους για πιθανή προσαρμογή ή αντικατάσταση των φαρμάκων τους.

Να θυμάστε ότι αυτά τα φάρμακα θα βελτιώσουν τη διάθεσή σας και κατά συνέπεια τη σεξουαλική σας επιθυμία και ζωή, αν λαμβάνονται σωστά. (Κατάθλιψη: Μπορεί να μην είναι θέμα χαμηλής σεροτονίνης!)

2. Εργαστείτε με την ίδια την κατάθλιψη

Για να κατανοήσετε και να θεραπεύσετε τις ρίζες της κατάθλιψής σας, είναι χρήσιμο να συνεργαστείτε με έναν ψυχοθεραπευτή. Η ψυχοθεραπεία θα σας βοηθήσει να σταθεροποιήσετε τη διάθεσή σας και ενδεχομένως να φτάσετε στο σημείο να σταματήσετε ακόμη και τη φαρμακευτική σας αγωγή. (Ψυχοθεραπεία: Ταμπού ή ένα πολύτιμο εργαλείο ζωής;)

Η θεραπεία οργανώνει τα πολύπλοκα συναισθήματα της κατάθλιψης, επιτρέποντας την κατανόηση ότι υπάρχουν συγκεκριμένα βήματα δράσης που μπορούν να βοηθήσουν. Την ίδια ώρα, η ενσυναίσθηση και η κατανόηση του ψυχοθεραπευτή, προσδίδουν ένα αίσθημα άνεσης και οικειότητας στον ασθενή, σταθεροποιώντας τη διάθεσή του. Αυτή η σταθερή σχεσιακή εμπειρία, ευνοεί τη δημιουργία πιο υγιών φιλικών και ερωτικών δεσμών. (5+1 καταστάσεις υγείας που σχετίζονται με την κατάθλιψη)

3. Επισκεφθείτε έναν σεξολόγο με τον σύντροφό σας

Η σεξουαλική θεραπεία μπορεί να μετριάσει τις παρεξηγήσεις ανάμεσα στο ζευγάρι και να αυξήσει το αίσθημα της εμπιστοσύνης και της οικειότητας, βελτιώνοντας έτσι τη σεξουαλική τους ζωή.

Οι σεξολόγοι γνωρίζουν ότι το σεξ είναι μια φυσική διαδικασία που ενισχύει το δέσιμο του ζευγαριού και ως εκ τούτου προτείνουν τρόπους που βελτιώνουν τη σεξουαλική οικειότητα. (Σεξουαλικό άγχος: Πώς μπορείτε να το ξεπεράσετε;)