Ψυχική υγεία

Κατάθλιψη: Πώς θεραπεύεται; Υπάρχει μια θεραπεία για όλους τους ασθενείς;

Η κατάθλιψη είναι μια διαταραχή της διάθεσης που χαρακτηρίζεται από αισθήματα θλίψης και απώλεια ενδιαφέροντος για πράγματα που συνήθως απολαμβάνατε να κάνετε. Τα καλά νέα όμως, είναι ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι θεραπείας της κατάθλιψης, τους οποίους θα δούμε πιο κάτω. Ωστόσο είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι για τον κάθε άνθρωπο, ο τρόπος θεραπείας είναι διαφορετικός.

Ποια είναι η διαφορά της κατάθλιψης και της καταθλιπτικής διάθεσης;

Η κατάθλιψη είναι πολύ διαφορετική από το να αισθάνεστε μια μέρα ή μερικές μέρες ότι δεν έχετε καλή διάθεση. Η αλλαγή στη διάθεση που διαρκεί μόνο μερικές ημέρες, είναι φυσιολογική και αποδίδεται στις καθημερινές υποχρεώσεις ή σε ένα μεμονωμένο θλιβερό γεγονός, όπως ο θάνατος. Αντίθετα, σε περίπτωση που η διάθεση παραμένει σε άθλια κατάσταση για περισσότερο από 2 εβδομάδες, τότε μιλάμε για κατάθλιψη.

Στην κατάθλιψη (MDD), οι χημικές ουσίες του εγκεφάλου δεν λειτουργούν όπως πρέπει, ενώ μερικές φορές παίζουν σημαντικό ρόλο και άλλοι παράγοντες στην εκδήλωση της, όπως η γενετική.

Ποιοι τύποι κατάθλιψης υπάρχουν;

Η κατάθλιψη μπορεί να προκληθεί από μόνη της ή να είναι αποτέλεσμα ενός τραυματικού γεγονότος. Υπάρχουν διάφορα είδη κατάθλιψης όπως:

  • Διαταραχή μείζονος κατάθλιψης (MDD): Προκαλεί συμπτώματα όπως απώλεια ενδιαφέροντος για χόμπι, προβλήματα στον ύπνο κλπ και είναι ο πιο κοινός τύπος κατάθλιψης.
  • Επίμονη καταθλιπτική διαταραχή: Τα συμπτώματα που προκαλεί διαρκούν τουλάχιστον δύο χρόνια, αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς δεν είναι τόσο έντονα όσο της ίδιας της κατάθλιψης.
  • Επιλόχειος κατάθλιψη: Αυτός ο τύπος κατάθλιψης συμβαίνει μετά τον τοκετό.
  • Εποχιακή συναισθηματική διαταραχή: Εμφανίζεται κυρίως κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες και εξαφανίζεται μόνη της με την έναρξη της άνοιξης.
  • Διπολική διαταραχή: Αυτός ο τύπος κατάθλιψης χαρακτηρίζεται από έντονα καταθλιπτικά επεισόδια και εναλλάσσεται με έντονα μανιακά επεισόδια (έντονη ενέργεια).

Πώς θεραπεύεται η κατάθλιψη;

Η θεραπεία της κατάθλιψης εξαρτάται από τον τύπο και το άτομο. Πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτό που λειτούργησε σε ένα μέλος της οικογένειας σας, ενδεχομένως να μην λειτουργεί σε εσάς, γιατί ο κάθε άνθρωπος και κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός. Για παράδειγμα, εάν ένα αντικαταθλιπτικό βελτίωσε την κατάσταση της μητέρας σας, αλλά παράλληλα αύξησε το σωματικό της βάρος, αυτό δεν σημαίνει ότι θα λειτουργήσει με τον ίδιο τρόπο και σε εσάς.

Προσεγγίστε την κάθε θεραπεία με ανοιχτό μυαλό και αφήστε την να δράσει στον οργανισμό σας, για να διαπιστώσετε με διαύγεια τα αποτελέσματα της και να βρείτε αυτήν που είναι πιο αποτελεσματική για εσάς.

Ορισμένες θεραπείες της κατάθλιψης περιλαμβάνουν:

  • Ψυχοθεραπεία: Η ψυχοθεραπεία είναι γνωστή και δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Οι επισκέψεις σε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας βοηθούν τον ασθενή να βελτιώσει τις στρατηγικές αντιμετώπισης και διαχείρισης των παραγόντων που του προκαλούν άγχος.
  • Αντικαταθλιπτικά: Τα αντικαταθλιπτικά βοηθούν στην εξισορρόπηση των χημικών ουσιών του εγκεφάλου. Να θυμάστε πως πρέπει να έχετε υπομονή, γιατί θα χρειαστείτε μια περίοδο δοκιμής αρκετών φαρμάκων μέχρι να καταλήξετε στο κατάλληλο.
  • Θεραπείες διέγερσης εγκεφάλου: Οι γιατροί χρησιμοποιούν ηλεκτρικούς παλμούς σε μια προσπάθεια να αλλάξουν την δραστηριότητα του εγκεφάλου. Σημειώνεται ότι η εν λόγω θεραπεία χρησιμοποιείται μόνο σε άτομα που δεν ανταποκρίνονται στην ψυχοθεραπεία και τα αντικαταθλιπτικά.
  • Ηλεκτροσπασμοθεραπεία (ECT): Η ηλεκτροσπασμοθεραπεία χρησιμοποιείται για σοβαρές μορφές κατάθλιψης. Πρόκειται για μια διαδικασία κατά την οποία ο ασθενής κοιμάται και ο γιατρός στέλνει ηλεκτρικά ρεύματα στον εγκέφαλο προκαλώντας του μια σύντομη κρίση, με σκοπό να διευκολυνθούν τα συμπτώματά του.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ψυχοθεραπεία σε συνδυασμό με την φαρμακευτική αγωγή είναι αποτελεσματική για τους περισσότερους ασθενείς, ωστόσο, δεν υπάρχει ένα αντικαταθλιπτικό που μπορεί να λειτουργήσει για όλους. Αυτό ισχύει για όλες τις θεραπείες καθώς, όπως είπαμε και πιο πάνω, ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, οπότε το σύστημα του ανταποκρίνεται διαφορετικά στις θεραπείες, το ίδιο ισχύει και για τις παρενέργειες που προκαλούν τα φάρμακα σε κάθε άνθρωπο, όπως η αύξηση του σωματικού βάρους, η υπνηλία κλπ.


+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved