Διατροφή

Κατεχίνες: Το “μαγικό” συστατικό του τσαγιού για τέλεια υγεία

© Liza5450 | Dreamstime Stock Photos
© Liza5450 | Dreamstime Stock Photos

Κάνει καλό στην υγεία η κατανάλωση τσαγιού;

Πολλοί είναι εκείνοι που ισχυρίζονται πως μια κούπα τσάι τονώνει και συμβάλει στην καλή υγεία του οργανισμού. Οι επιστημονικές μελέτες έρχονται να στηρίξουν αυτή την θεωρία, και ο Dr Howard Sesso, Καθηγητής Ιατρικής του Harvard Medical School αναφέρει: “Το τσάι είναι μια καλή πηγή ενώσεων που είναι γνωστές από τις ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες του τσαγιού και ονομάζονται κατεχίνες. Η έρευνα δείχνει πως βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής και στη μείωση της αρτηριακής πλάκας. Και το μαύρο και το πράσινο τσάι περιέχουν μέτριες ποσότητες καφεΐνης, περίπου 20-45 mg ανά κούπα, περίπου δηλαδή τη μισή ποσότητα που περιέχει ο καφές ανά κούπα”.

Που ωφελεί το τσάι

Έχει αποδειχθεί πως τα άτομα που καταναλώνουν τσάι έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιαγγειακά προβλήματα, αφού βοηθά τις φλέβες και τις αρτηρίες να ανταποκρίνονται καλύτερα στο στρες και μειώνεται η κακή χοληστερίνη LDL, ενώ ορισμένοι ισχυρίζονται ότι η κατανάλωση τσαγιού μπορεί να επιφέρει μια μικρή μείωση στην αρτηριακή πίεση, αλλά οι μελέτες για τον τελευταίο ισχυρισμό είναι περιορισμένες. Φαίνεται, πάντως, πως τα άτομα που καταναλώνουν συστηματικά τσάι έχουν μικρότερο κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό. Επίσης, αρκετοί αναφέρουν ότι μια κούπα τσάι τονώνει και αναζωογονεί τον οργανισμό, διώχνει την κούραση και καταπραΰνει το πεπτικό σύστημα όμως τα στοιχεία που προκύπτουν από τις μελέτες δεν επαρκούν ώστε να στηριχθεί αυτή η άποψη.

Τέλος, καλό είναι να παρασκευάζεται με τον παραδοσιακό τρόπο και να αποφεύγονται τα φακελάκια που μπορεί να αφήνουν σωματίδια από μικροπλαστικό ή και άλλες ουσίες στο ρόφημα. Στη συγκεκριμένη έρευνα του ‘Journal of Environemental Science and Technology’, διαπιστώθηκε με ένα πλαστικό φακελάκι απελευθερώνονται περίπου 11,6 δισεκατομμύρια μικροπλαστικά σωματίδια και 3,1 δισεκατομμύρια νανοπλαστικά σωματίδια στην κούπα.

Μαύρο ή πράσινο τσάι;

Και τα δύο είδη τσαγιού προέρχονται από το ίδιο φυτό, η διαφορά είναι στην επεξεργασία τους. Για να φτιαχτεί το μαύρο τσάι τα φύλλα συλλέγονται από το φυτό, τεμαχίζονται και στη συνέχεια τα αφελληνίσουν να οξειδωθούν πριν αποξηρανθούν. Σε αντίθεση τα φύλλα του πράσινου τσαγιού αμέσως μόλις συλλέγονται θερμαίνονται σε αέρα ή ατμό ώστε να μη γίνει οξείδωση, γεγονός που τα βοηθά να διατηρούν τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες σε μεγαλύτερο βαθμό. Όμως τόσο το μαύρο όσο και το πράσινο τσάι περιέχουν φλαβονοειδή, απλώς σε διαφορετικό βαθμό το καθένα. Μια ή δυο κούπες την ημέρα είναι αρκετές ώστε να αποκομίσει ο οργανισμός όλα τα οφέλη.

Μπορεί να προκαλέσει προβλήματα;

Η υπερβολική κατανάλωση τσαγιού μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στους νεφρούς, ενώ εξαιτίας της καφεΐνης που περιέχει μπορεί να δημιουργήσει ενοχλήσεις αντίστοιχες με αυτές που προκαλεί ο καφές όταν γίνεται υπερβολική κατανάλωση. Το The New England Journal of Medicine αναφέρει πως οι υπερβολικές ποσότητες ορισμένων ειδών τσαγιού μπορεί να βλάψουν τα νεφρά. Επίσης καλό είναι να καταναλώνεται σκέτο χωρίς ζάχαρη, αφού αν γίνεται υπερβολική χρήση ζάχαρης μειώνονται τα οφέλη του, και ο οργανισμός επιβαρύνεται. Αν μάλιστα κάποιος χρησιμοποιεί πολύ ζάχαρη και καταναλώνει πολλά φλυτζάνια τσάι την ημέρα θα λάβει μεγάλη ποσότητα ζάχαρης, που έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία σύμφωνα με άλλες μελέτες.

Το τελευταίο διάστημα κυκλοφορούν στο εμπόριο συμπληρώματα τσαγιού σε κάψουλες, που περιέχουν μεγάλες ποσότητες σε κατεχίνες, όμως θα πρέπει να αποφεύγονται, αφού δεν έχουν γίνει επιστημονικές μελέτες που να αποδεικνύουν τις ευεργετικές τους επιδόσεις στην ανθρώπινη υγεία ή την ασφάλεια τους. Καλό θα είναι λοιπόν το τσάι να καταναλώνεται στην φυσική μορφή του.

+ 1 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Flavonoids: The secret to health benefits of drinking black and green tea? https://www.health.harvard.edu/heart-health/brewing-evidence-for-teas-heart-benefits?