Διατροφή

Κατεψυγμένα τρόφιμα: Πότε πρέπει να τα προτιμήσετε

Αν και οι περισσότερες νοικοκυρές προτιμούν να αγοράζουν φρέσκα προϊόντα καθώς θεωρούν πως είναι πιο εύγευστα και έχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά, σε ορισμένες περιπτώσεις ίσως είναι καλύτερο να προτιμούν την κατεψυγμένη εκδοχή τους. Αρκετά φρούτα και λαχανικά δεν είναι διαθέσιμα σε όλη τη διάρκεια του έτους, έτσι συχνά αν κάνεις προτιμήσει τα φρέσκα τότε είναι πολύ πιθανό να περιέχουν μεγάλη ποσότητα ορμονών και φυτοφαρμάκων. Επιπλέον, αρκετές φορές τα τρόφιμα χάνουν τις βιταμίνες τους όταν εκτίθενται για μεγάλο διάστημα στις ατμοσφαιρικές συνθήκες, ή ακόμα χειρότερα, μπορεί να αλλοιωθούν και να δημιουργήσουν έτσι μια σειρά προβλημάτων υγείας. Ποια είναι τα κατεψυγμένα τρόφιμα που μπορεί κανείς να καταναλώσει άφοβα και να είναι σίγουρος πως η γεύση και η θρεπτική τους αξία είναι εφάμιλλη ή και ανώτερη σε σχέση με αυτή των φρέσκων;

Αρακάς

Ο αρακάς, και συγκεκριμένα ο baby ανοιξιάτικος αρακάς, μπορεί να βρεθεί μόνο για δύο μήνες την άνοιξη. Η διαδικασία συλλογής και κατάψυξης γίνεται με σύγχρονα μέσα και συνήθως την ίδια ημέρα που συλλέγεται από το χωράφι τοποθετείται στην κατάψυξη, κάτι που έχει ως συνέπεια την διατήρηση όλων των βιταμινών του. Από την άλλη, αν κάποιος επιθυμεί να αγοράσει φρέσκο, δεν αποκλείεται αυτός να έχει βρεθεί αρκετές ημέρες εκτός ψυγείου στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι να φτάσει από τον παραγωγό στο πιάτο του καταναλωτή.

Καλαμπόκι

Το καλαμπόκι που συνήθως συλλέγεται το καλοκαίρι και το φθινόπωρο μπορεί να διατηρηθεί άριστα στην κατάψυξη και να διατηρήσει το μεγαλύτερο μέρος των θρεπτικών συστατικών του. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί αμέσως στο μαγείρεμα, αφού δεν χρειάζεται απόψυξη. Χρησιμοποιείται σε ριζότα, σαλάτες, ανατολίτικες σάλτσες αλλά και σκέτος, ως συνοδεία κάποιου κυρίως πιάτου, ή ανακατεμένος με άλλα βραστά λαχανικά. Σε αντίθεση με το φρέσκο καλαμπόκι που χαλάει σε λίγες μόνο ημέρες στο ψυγείο, μπορεί να διατηρηθεί στην κατάψυξη για πολλούς μήνες.

Φράουλες και βατόμουρα

Τα φρούτα του δάσους μπορούν να διατηρηθούν άριστα στην κατάψυξη. Αν και οι φρέσκες φράουλες είναι εξαιρετικές, συχνά δεν διατηρούνται παρά μόνο δύο ή τρεις ημέρες στο ψυγείο και είναι διαθέσιμες μόνο τρεις μήνες τον χρόνο. Αντίθετα, στην κατάψυξη μπορούν να φυλαχθούν για πολλούς μήνες και να φαγωθούν είτε ωμές αφού ξεπαγώσουν, είτε να χρησιμοποιηθούν σε γλυκίσματα και μαρμελάδες. Είναι πολύ εύκολο με ένα πακέτο κατεψυγμένων φρούτων του δάσους να φτιάξει κανείς τη δική του σπιτική μαρμελάδα, που θα έχει όλες τις βιταμίνες, αλλά καθόλου συντηρητικά, σε αντίθεση με εκείνες του εμπορίου.

Ψάρια και θαλασσινά

Τα ψάρια είναι γνωστό πως αλλοιώνονται πολύ γρήγορα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε τροφικές δηλητηριάσεις. Ακόμη και αν το ψάρι αγοραστεί φρέσκο, μπορεί κατά τη διάρκεια της μεταφοράς του στο σπίτι να υποστεί αλλοίωση, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Από την άλλη το κατεψυγμένο, την ώρα που ψαρεύεται τοποθετείται άμεσα σε καταψύκτη και παραμένει στην κατάψυξη μέχρι να καταναλωθεί, κάτι που βοηθά στο να διατηρήσει τα θρεπτικά συστατικά του και να μειώσει στο ελάχιστο την πιθανότητα αλλοίωσης. Τα φρέσκα ψάρια αντίθετα, αρκετές φορές μεταφέρονται στους πωλητές κάτω από συνθήκες που πολλές φορες μπορεί να μην είναι οι ιδανικές, ενώ μπορεί να παραμείνουν στους πάγκους των ψαράδων, εκτεθειμένα στην ατμόσφαιρα για αρκετές ώρες ή και ημέρες.

Μοσχαρίσιος, χοιρινός ή αρνίσιος κιμάς

Ο κιμάς είναι ένα τρόφιμο πυο χρησιμοποιείται συχνά από τις περισσότερες νοικοκυρές για την παρασκευή πολλών, διαφορετικών πιάτων, ενώ συχνά είναι και ένα τρόφιμο που προτιμούν οι μαμάδες για τα μωρά άνω των 6 μηνών, αφού είναι εύκολο να το μασήσουν. Όμως, ο κιμάς μπορεί να αλλοιωθεί πολύ εύκολα και αυτός που αγοράζεται από τα ψυγεία των σουπερμάρκετ και είναι καλυμμένος με διάφανη μεμβράνη πολύ συχνά μπορεί να αναπτύξει μικροοργανισμούς, αν οι συνθήκες φύλαξης ή ψύξης δεν είναι ιδανικές.

Αντίθετα, ο κιμάς που αγοράζεται και τοποθετείται απευθείας στην κατάψυξη με σκοπό να χρησιμοποιηθεί αργότερα, αφενός μπορεί να διατηρηθεί για αρκετούς μήνες και αφετέρου, δεν προλαβαίνει να γίνει εστία παθογόνων μικροοργανισμών, αφού αυτοί δεν επιβιώνουν σε τόσο ψυχρό περιβάλλον. Αξίζει να σημειωθεί πως οι νοικοκυρές θα πρέπει να τον αποψύχουν στο ψυγείο και να μην τον μαγειρεύουν απευθείας από την κατάψυξη και πως αν έχει αποψυχθεί, τότε δεν επιτρέπεται να μπει για δεύτερη φορά στην κατάψυξη.

+ 1 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved