Υγεία Πεπτικού Συστήματος

Καθαρτικά: Σε τι μπορεί να οδηγήσει η καθημερινή λήψη τους; Πότε θεωρούνται απαραίτητα;

Η δυσκοιλιότητα έχει μετατραπεί σε μια αναπτυσσόμενη και συνεχώς εξελισσόμενη επιχειρηματική ευκαιρία στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, με εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια να ξοδεύονται από τους πολίτες κάθε χρόνο για την αγορά καθαρτικών. Σύμφωνα μάλιστα με έκθεση της Wall Street Journal, η χρήση καθαρτικών είναι τόσο εκτεταμένη, που έχει οδηγήσει στην έλλειψη πολλών τύπων καθαρτικών που βοηθούν στην αφόδευση μαλακών κοπράνων.

Παρόλο που τα καθαρτικά μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα με δυσκοιλιότητα, οι γιατροί δεν τα συνιστούν πάντα ως πρωταρχική θεραπεία. Σύμφωνα με τον Bryan Curtin, γαστρεντερολόγο στη Βαλτιμόρη,

θα πρέπει να αποτελούν θεραπείες πρώτης γραμμής για τη δυσκοιλιότητα, πριν την στροφή των ασθενών στα καθαρτικά. Για τους περισσότερους ανθρώπους, διευκρίνισε, η καλή ενυδάτωση, η κατανάλωση τουλάχιστον 20 γραμμαρίων φυτικών ινών την ημέρα και η τακτική σωματική άσκηση, μειώνουν το ενδεχόμενο δυσκοιλιότητας ή ανακουφίζουν τα συμπτώματά της.

Η διατροφή που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βοηθά στις τακτικές κενώσεις του εντέρου, διότι οι φυτικές ίνες προσθέτουν όγκο στα κόπρανα, κάνοντάς τα πιο μαλακά και ευκολότερα στην έξοδό τους από το σώμα. Φυτικές ίνες υπάρχουν σε αφθονία στους ξηρούς καρπούς, στα δημητριακά ολικής αλέσεως, στα φρούτα και στα λαχανικά. Παρόλα αυτά, η διατροφή και η άσκηση δεν είναι οι μοναδικοί παράγοντες που επηρεάζουν τη δυσκοιλιότητα. Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, τα προβλήματα συντονισμού των πρωκτικών μυών και η νευροπάθεια του παχέος εντέρου είναι επίσης παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε δυσκοιλιότητα. Την ίδια ώρα που και η γήρανση μπορεί να συμβάλει στη δυσκοιλιότητα, εξαιτίας του ότι οι ηλικιωμένοι δεν κινούνται πολύ και λαμβάνουν πολλά φάρμακα που δυνητικά μπορούν να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα.

Διαβάστε επίσης: Δυσκοιλιότητα: Βοηθούν οι φυτικές ίνες;

Σε ποιες περιπτώσεις συνταγογραφούνται καθαρτικά;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τις περισσότερες φορές, τα καθαρτικά δεν είναι απαραίτητα για τα άτομα με δυσκοιλιότητα. Η δυσκοιλιότητα μπορεί να ανακουφιστεί με απλές αλλαγές στις συνήθειες, όπως η αυξημένη πρόσληψη νερού, η άσκηση και η κατανάλωση περισσότερων λαχανικών που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, που όπως είπαμε πιο πάνω, συμβάλλουν καταλυτικά στην ανακούφιση της δυσκοιλιότητας.

Παρόλο που δεν υπάρχει ένας σταθερός αριθμός κενώσεων του εντέρου που θεωρείται φυσιολογικός, η χρόνια δυσκοιλιότητα ορίζεται ως οι σπάνιες κενώσεις του εντέρου σε διάστημα τριών μηνών. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο γιατρός συνταγογραφεί καθαρτικά, τα οποία για ορισμένους ανθρώπους χρήζουν καθημερινής λήψης.

Η καθημερινή λήψη καθαρτικών, αποτελεί θεραπευτική επιλογή για τους ανθρώπους που δεν βλέπουν βελτίωση της κατάστασής τους μέσω της διατροφής που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες ή από τα συμπληρώματα φυτικών ινών. Τονίζεται ωστόσο, ότι κανένας ασθενής δεν πρέπει να λαμβάνει καθημερινά καθαρτικά χωρίς να συμβουλευτεί πρώτα τον γιατρό του.

Διαβάστε επίσης: Ποιος τύπος φυτικών ινών είναι καλύτερος για την δυσκοιλιότητα;

Για ποιους λόγους οι άνθρωποι επιλέγουν να χρησιμοποιούν καθαρτικά;

Η χρόνια δυσκοιλιότητα δεν είναι ο μοναδικός λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι επιλέγουν να πάρουν καθαρτικά. Δυστυχώς, η παραπληροφόρηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενθαρρύνει τους νέους να χρησιμοποιούν καθαρτικά για βελτίωση των καθημερινών κινήσεων του εντέρου τους και για απώλεια βάρους, σύμφωνα με την έκθεση της Wall Street Journal.

Παρόλο που σε ορισμένους ανθρώπους συνιστάται η καθημερινή λήψη καθαρτικών με βάση τα συμπτώματά τους, δεν είναι ασφαλές για όλους να χρησιμοποιούν καθαρτικά σε καθημερινή βάση. Οι νεότεροι άνθρωποι τείνουν να χρησιμοποιούν καθαρτικά σε καθημερινή βάση για να χάσουν βάρος, κάτι που σίγουρα δεν συνίσταται από κανένα ειδικό. Τα καθαρτικά μπορούν να προκαλέσουν διάρροια και ως αποτέλεσμα άλλα προβλήματα υγείας, όπως η ανισορροπία στους ηλεκτρολύτες του σώματος και η αφυδάτωση.

Όπως αναφέρει η Εθνική Ένωση Διατροφικών Διαταραχών, δυστυχώς υπάρχει η λανθασμένη άποψη ότι τα καθαρτικά μπορούν να απομακρύνουν τα τρόφιμα και τις θερμίδες τους από το σώμα, πριν αυτά απορροφηθούν από τον οργανισμό και να οδηγήσουν σε απώλεια βάρους. Στην πραγματικότητα όμως, οι άνθρωποι δεν χάνουν ούτε λίπος, ούτε θερμίδες. Το μόνο που χάνουν είναι νερό, μέταλλα, ηλεκτρολύτες και δύσπεπτες ίνες από το παχύ τους έντερο και παρόλο που νιώθουν πιο ξαλαφρωμένοι, το «βάρος» επανέρχεται μόλις καταναλώσουν ξανά νερό.

Η κατάχρηση καθαρτικών μπορεί να επιδεινώσει τη δυσκοιλιότητα, να αυξήσει τον κίνδυνο λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος (UTIs) και να βλάψει τα όργανα που αλληλοεπιδρούν με το πεπτικό σύστημα, οπότε πρέπει να αποφεύγεται. Η στροφή προς τα καθαρτικά πρέπει να γίνεται μόνο κατόπιν συμβουλής γιατρού.

Διαβάστε επίσης: Υποφέρετε από δυσκοιλιότητα; Αυτές είναι 9 τροφές που μπορούν να σας βοηθήσουν

Ποια συμπτώματα προκαλεί η δυσκοιλιότητα;

Τα συμπτώματα που χαρακτηρίζουν τη δυσκοιλιότητα είναι τα ακόλουθα:

 • Λιγότερες από τρεις κενώσεις του εντέρου την εβδομάδα.
 • Σκληρά κόπρανα που μοιάζουν με σβώλους.
 • Αίσθηση ότι το ορθό είναι φραγμένο και εμποδίζει τις κενώσεις του εντέρου.
 • Καταπόνηση μετά την τουαλέτα.
 • Αίσθηση ότι το ορθό δεν έχει αδειάσει εντελώς.
 • Αναγκαστική βοήθεια για να αδειάσει το ορθό, είτε πιέζοντας την κοιλιά με τα χέρια, είτε χρησιμοποιώντας το δάκτυλο για αφαίρεση των κοπράνων από το ορθό.

Τα άτομα που αντιμετωπίζουν δύο ή περισσότερα από τα πιο πάνω συμπτώματα για διάστημα περίπου τριών μηνών, θα πρέπει να αναζητούν ιατρική βοήθεια.

Διαβάστε επίσης: Δυσκοιλιότητα και σκληρά κόπρανα: Τι πρέπει να γνωρίζετε; Πώς θα την αντιμετωπίσετε;

Σε ποιες επιπλοκές μπορεί να οδηγήσει η δυσκοιλιότητα;

Η χρόνια δυσκοιλιότητα μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές όπως οι ακόλουθες:

 • Πρήξιμο στις φλέβες του πρωκτού (αιμορροΐδες): Η πίεση που ασκείται για την αφόδευση, μπορεί να προκαλέσει οίδημα μέσα και γύρω από τον πρωκτό.
 • Σκίσιμο στο δέρμα του πρωκτού (πρωκτικές ραγάδες): Τα σκληρά κόπρανα μπορούν να προκαλέσουν μικρά σκισίματα στον πρωκτό.
 • Αδυναμία αποβολής κοπράνων: Η χρόνια δυσκοιλιότητα μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση σκληρών κοπράνων στο έντερο.
 • Προεξοχή εντέρου από τον πρωκτό (πρόπτωση ορθού): Η πίεση που ασκείται για την αφόδευση, μπορεί να προκαλέσει τέντωμα του ορθού, οδηγώντας τελικά στην προεξοχή του από τον πρωκτό.

Διαβάστε επίσης: Χρόνια δυσκοιλιότητα: Ποιες συνήθειες μπορούν να την ανακουφίσουν;

Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο δυσκοιλιότητας;

Για να μειώσετε τον κίνδυνο δυσκοιλιότητας ή για να ανακουφιστείτε από αυτήν, ακολουθείστε τις πιο κάτω συμβουλές:

 • Καταναλώστε τρόφιμα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα φασόλια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και το πίτουρο.
 • Καταναλώστε λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα, κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα.
 • Μην αφήνετε για αργότερα τις κενώσεις του εντέρου σας, διότι τα κόπρανα σφίγγουν και είναι πιο δύσκολο να εξέλθουν από το σώμα.
 • Προσπαθήστε να δημιουργήσετε ένα σταθερό πρόγραμμα αφόδευσης. Ειδικά μετά τα γεύματα.
 • Καταναλώστε άφθονα υγρά.
 • Διαχειριστείτε το άγχος σας. Σύμφωνα με έρευνες, το άγχος συμβάλλει στη δυσκοιλιότητα.

Διαβάστε επίσης: 5 φυσικοί τρόποι να αντιμετωπίσετε την δυσκοιλιότητα