Γυναίκα

Καθυστέρηση περιόδου: 8 πιθανές αιτίες εκτός από την εγκυμοσύνη

Γυναίκες που δεν έχουν κάποια γνωστή πάθηση, η οποία να επηρεάζει τον εμμηνορροϊκό τους κύκλο, αναμένουν την εμφάνιση της επόμενης περιόδου τους εντός 21 με 35 ημερών από την τελευταία, ανάλογα με την κανονική διάρκεια του κύκλου τους. Η καθυστέρηση της περιόδου μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους εκτός από την εγκυμοσύνη, όπως οι ορμονικές ανισορροπίες, διάφορες ιατρικές καταστάσεις, κλπ.

Όταν πρωτοξεκινά η περίοδος και κατά την μετάβαση στην εμμηνόπαυση, ο εμμηνορροϊκός κύκλος μπορεί να είναι ακανόνιστος και να εμφανιστεί καθυστέρηση, λόγω της μεταβατικής φάσης που περνά το σώμα. Εκτός όμως από αυτές τις περιπτώσεις και την εγκυμοσύνη, μερικοί ακόμη λόγοι για τους οποίους η περίοδος μπορεί να καθυστερήσει είναι οι εξής:

1.     Υπερβολικό στρες

Το χρόνιο στρες μπορεί να επηρεάσει το τμήμα του εγκεφάλου γνωστό ως υποθάλαμος, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη ρύθμιση αρκετών ορμονών, συμπεριλαμβανομένων αυτών του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος. Επομένως, σε περιόδους έντονου στρες, που το σώμα βρίσκεται σε κατάσταση “fight or flight” για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, μπορεί να σταματήσει προσωρινά η φάση της ωορρηξίας, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει και η εμφάνιση της περιόδου.

2.     Απότομες αλλαγές στο σωματικό βάρος

Οι απότομες και υπερβολικές αλλαγές στο σωματικό βάρος οδηγούν σε μειώσεις ή αυξήσεις του σωματικού λίπους, οι οποίες προκαλούν ορμονικές ανισορροπίες και μπορεί να καθυστερήσουν ή ακόμη και να σταματήσουν την περίοδο.

Ο υπερβολικός περιορισμός των θερμίδων που καταναλώνει μια γυναίκα μπορεί να επηρεάσει το τμήμα του εγκεφάλου που δίνει οδηγίες στο ενδοκρινικό σύστημα για την παραγωγή ορμονών οι οποίες σχετίζονται με τον εμμηνορροϊκό κύκλο, με αποτέλεσμα να προκαλεί ακανόνιστες περιόδους.

Η παχυσαρκία μπορεί επίσης να προκαλέσει υπερβολική παραγωγή οιστρογόνων, τα οποία είναι οι κύριες αναπαραγωγικές ορμόνες των γυναικών. Η υπερβολική ποσότητα οιστρογόνων μπορεί να προκαλέσει ανωμαλίες στον εμμηνορροϊκό κύκλο ή ακόμη και να σταματήσει την περίοδο.

3.     Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) είναι μια πάθηση κατά την οποία το γυναικείο σώμα παράγει περισσότερη ποσότητα ανδρογόνων, με αποτέλεσμα να προκαλείται ορμονική ανισορροπία. Η ορμονική ανισορροπία έχει ως συνέπεια το σχηματισμό κύστεων στις ωοθήκες, οι οποίες παρεμποδίζουν την ωορρηξία και προκαλούν ακανόνιστες περιόδους.

4.     Ορμονική αντισύλληψη

Η ορμονική αντισύλληψη αρκετές φορές χρησιμοποιείται για τη ρύθμιση του εμμηνορροϊκού κύκλου. Ωστόσο, κατά τους πρώτους μήνες έναρξης της λήψης των αντισυλληπτικών χαπιών, καθώς και μερικούς μήνες μετά τη διακοπή αυτής, μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για τη σταθεροποίηση των επιπέδων των ορμονών στο σώμα, με αποτέλεσμα να υπάρξει ενδεχομένως καθυστέρηση ή απώλεια της περιόδου.

5.     Χρόνιες παθήσεις

Χρόνιες παθήσεις, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και η κοιλιοκάκη, μπορούν να επηρεάσουν τη σταθερότητα του εμμηνορροϊκού κύκλου. Συγκεκριμένα, οι αλλαγές στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σχετίζονται μερικές φορές με ορμονικές αλλαγές, οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν καθυστέρηση της περιόδου. Ορισμένες άλλες παθήσεις, όπως το σύνδρομο Cushing, η συγγενής υπερπλασία των επινεφριδίων και το σύνδρομο Asherman μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε ανωμαλίες του εμμηνορροϊκού κύκλου.

6.     Προβλήματα με το θυρεοειδή

Ο θυρεοειδής αδένας είναι υπεύθυνος για τη ρύθμιση του μεταβολισμού στο σώμα. Ως εκ τούτου, τα προβλήματα του θυρεοειδούς (υποθυρεοειδισμός και υπερθυρεοειδισμός) μπορεί να επηρεάζουν τα επίπεδα των γυναικείων ορμονών και επομένως να αποτελέσουν πιθανή αιτία καθυστέρησης της περιόδου, άμα δεν αντιμετωπιστούν μέσω φαρμακευτικής αγωγής.

7.     Πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια

Οι περισσότερες γυναίκες μπαίνουν στην εμμηνόπαυση σε ηλικία των 45 με 55 ετών. Όσες όμως παρουσιάζουν συμπτώματα εμμηνόπαυσης σε ηλικία των 40 ή νωρίτερα μπορεί να εμφανίσουν πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια ή πρώιμη εμμηνόπαυση. Επομένως, η απώλεια περιόδου, σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να συνδέεται με την πρώιμη εμμηνόπαυση.

8.     Έντονη σωματική άσκηση

Ένα πρόγραμμα σωματικής άσκησης, που περιλαμβάνει πολλές ώρες σκληρής προπόνησης την ημέρα, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το κάψιμο περισσότερων θερμίδων απ’ όσες καταναλώνονται, κάτι το οποίο οδηγεί σε μειωμένα επίπεδα ενέργειας και αύξηση της έκκρισης ορμονών που επηρεάζουν την περίοδο.

+ 7 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Why Is My Period Late? 8 Possible Reasons https://www.healthline.com/health/womens-health/why-is-my-period-late?utm_source=ReadNext

To Evaluate the Effect of Perceived Stress on Menstrual Function https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4413117/

Stopped or missed periods https://www.nhs.uk/conditions/stopped-or-missed-periods/

What causes menstrual irregularities? https://www.nichd.nih.gov/health/topics/menstruation/conditioninfo/causes

Celiac disease and obstetrical-gynecological contribution https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5118848/

How Late Can a Period Be? Plus, Why It’s Late https://www.healthline.com/health/how-late-can-a-period-be

Eight possible causes of a late period https://www.medicalnewstoday.com/articles/318317