Πρόληψη και θεραπεία

Κατοικίδια ζώα: Βελτιώνουν την οξύτητα του ανθρώπινου εγκεφάλου κατά τη γήρανση

Τα κατοικίδια ζώα μπορούν να καθυστερήσουν την γνωστική εξασθένηση που συμβαίνει με την ηλικία, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η οποία θα παρουσιαστεί τον Απρίλιο στην 74η Ετήσια Συνάντηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας. Η προηγούμενη έρευνα σχετικά με τον ευρύτερο αντίκτυπο των κατοικίδιων στην ανθρώπινη υγεία δεν ήταν σαφής και δεν είχε δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην σχέση ανάμεσα στα κατοικίδια και την γνωστική υγεία.

Γιατί δενόμαστε με τα κατοικίδια;

Μια απλή κοινωνική συναναστροφή με έναν σκύλο αρκεί για να ανεβάσει τα επίπεδα της ορμόνης οξυτοκίνης. Η οξυτοκίνη παίζει σπουδαίο ρόλο στον οργανισμό διότι ευθύνεται για το σχηματισμό δεσμών, τόσο μεταξύ ανθρώπων όσο και μεταξύ ανθρώπων και κατοικιδίων. H οξυτοκίνη είναι η ίδια ορμόνη που παράγεται κατά τον θηλασμό, τα φιλιά κτλ. και επιτρέπει στους ανθρώπους να αναπτύσσουν στενούς δεσμούς μεταξύ τους. Συχνά αναφέρεται ως «ορμόνη της αγάπης». (Τα κατοικίδια ζώα βελτιώνουν την ψυχική μας υγεία)

Με άλλα λόγια, η έκκριση της ορμόνης αυτής κάνει τους ιδιοκτήτες κατοικιδίων να τα αντιμετωπίζουν σαν παιδιά τους! Η οξυτοκίνη, επιπλέον, διατηρεί σε φυσιολογικά επίπεδα την αναπνοή και την αρτηριακή πίεση, αλλά και αναστέλλει την παραγωγή ορμονών που σχετίζονται με το στρες. Έρευνες έχουν συνδέσει την οξυτοκίνη με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες αλλά και με ανακούφιση από τον πόνο.

Μπορούν τα κατοικίδια να αξιοποιηθούν για τη θεραπεία ψυχικών παθήσεων;

Ήδη έχει αυξηθεί ραγδαία η χρήση κατοικιδίων σε νοσοκομεία, υποδομές ψυχικής υγείας κτλ. Τα ζώα που προτιμούν οι περισσότερες υποδομές είναι σκύλοι και γάτες, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, κυρίως στο εξωτερικό, χρησιμοποιούνται άλογα ή ακόμα και λάμα. Με αυτό τον πρωτότυπο τρόπο θεραπείας, ο ασθενής μπορεί να συμμετάσχει ενεργητικά στην αντιμετώπιση της πάθησής του, καθώς μπορεί να επιλέξει τη μέθοδο θεραπείας που του ταιριάζει περισσότερο. (6 Τρόποι με τους οποίους τα κατοικίδια μπορεί να ενισχύσουν την υγεία και την ευημερία σας)

Αναμφισβήτητα, πάντως, τα κατοικίδια έχουν καταλυτική επιρροή ως προς την ψυχική υγεία μόνο με την παρουσία τους. Ωστόσο, απαιτείται ακόμα αρκετή έρευνα γύρω από τη σχέση ανθρώπων και κατοικίδιων ζώων, καθώς και γύρω από το πώς και ποια ζώα βελτιώνουν την ψυχική υγεία των ανθρώπων. (Αυτές οι 8 συνήθειες εγγυόνται καλύτερη ψυχική υγεία!)

Τα κατοικίδια καθυστερούν την γνωστική εξασθένηση που συμβαίνει με την ηλικία;

Η πρώτη συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Jennifer W. Applebaum, υποψήφια διδάκτορας κοινωνιολογίας και προδιδακτορικός συνεργάτης του NIH στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, και η συνάδελφός της, Δρ. Tiffany Braley, αναπληρώτρια καθηγήτρια νευρολογίας και κλινικής νευροανοσολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, ανέλυσαν γνωστικά δεδομένα από περισσότερους από 1.300 ενήλικες. Οι συμμετέχοντες συμμετείχαν στη Μελέτη Υγείας και Συνταξιοδότησης, μια εθνικά αντιπροσωπευτική μελέτη που παρακολουθεί τις ζωές ενηλίκων στις ΗΠΑ ηλικίας 50 ετών και άνω. Σημειώνεται ότι τα άτομα που αντιμετώπιζαν ήδη γνωστική εξασθένηση πριν από τη μελέτη δεν συμπεριλήφθηκαν. (Γνωστική εξασθένηση: μειώστε τον κίνδυνο καταναλώνοντας μανιτάρια)

Περισσότερο από το 53% των ατόμων του τελικού δείγματος είχαν κατοικίδια. Τα σκυλιά ήταν το πιο συνηθισμένο κατοικίδιο, ακολουθούμενο από τις γάτες. Οι άνθρωποι είχαν επίσης μια ποικιλία από άλλα κατοικίδια, όπως πουλιά, ψάρια, χάμστερ, κουνέλια και ερπετά. (Πως βοηθούν τα κατοικίδια ζώα στην ψυχική υγεία;)

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι η κατοχή ενός κατοικίδιου, για τουλάχιστον 5 χρόνια είχε ένα σημαντικό όφελος. Συγκεκριμένα, τα άτομα με κατοικίδια ζώα, είχαν κατά 1.2 μονάδες καθυστέρηση στην γνωστική τους εξασθένηση που συμβαίνει με την ηλικία, συγκριτικά με τα άτομα που δεν είχαν κατοικίδια ζώα. Σημειώνεται ότι οι βελτιώσεις στην γνωστική υγεία, ήταν πιο εμφανείς στους μαύρους ενήλικες, στους ενήλικες με πανεπιστημιακή μόρφωση και τους άνδρες. 

Παρόλο που τα ευρήματα της μελέτης είναι ελπιδοφόρα και δείχνουν ότι η ιδιοκτησία ενός κατοικίδιου μπορεί να βελτιώσει την γνωστική υγεία, η παρούσα μελέτη δεν μπορεί να αποδείξει μια σχέση αιτίας αποτελέσματος, παραμόνο υποδηλώνει ότι η μακροχρόνια ιδιοκτησία ενός κατοικίδιου ζώου, έχει προστατευτική επίδραση έναντι της γνωστικής εξασθένησης. Ως εκ τούτου χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για καλύτερη κατανόηση αυτής της συσχέτισης. (Γνωστική παρακμή: Υπάρχει τρόπος για να ενισχύσετε το μυαλό σας)

Με ποιους τρόπους μπορείτε να ενισχύσετε την υγεία του εγκεφάλου σας;

Αν θέλετε να ενισχύσετε την υγεία του εγκεφάλου σας, αλλά δεν θέλετε να αποκτήσετε κατοικίδιο, οι ειδικοί προτείνουν τα ακόλουθα:

  • Σωματική άσκηση και κοινωνικοποίηση που τονώνουν τον εγκέφαλο
  • Επαναλαμβανόμενη εξάσκηση εγκεφάλου μέσω γνωστικών ασκήσεων, παζλ, επίλυση προβλημάτων
  • Αθλήματα
  • Χορός
  • Τραγούδι

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved