Βότανα

Kava kava: Τι είναι, ποια τα οφέλη του και τι πρέπει να προσέξετε;

Τι είναι το kava kava;

Το kava kava (Piper methysticum) είναι ένα φυτό που ανήκει στην οικογένεια της πιπεριάς και αναπτύσσεται κυρίως στα νησιά του Ειρηνικού. Είναι ένα θάμνος με μεγάλα φύλλα, του οποίου το ρίζωμα περιέχει άφθονα δραστικά συστατικά και χρησιμοποιείται για φαρμακευτικούς σκοπούς παραδοσιακά, όπως η ανακούφιση από το άγχος, το στρες και την αϋπνία.

Οι δραστικές ουσίες του kava kava ονομάζονται καβαλακτόνες και από μελέτες σε ζώα και ανθρώπους, φάνηκε πως προκαλούν χαλάρωση των σκελετικών μυών, ανακούφιση από τον πόνο και τοπική αναισθησία. Έτσι στις μέρες μας, το kava kava χρησιμοποιείται συχνά ως ηρεμιστικό και μυοχαλαρώτικο για την αντιμετώπιση του άγχους, της αϋπνίας και άλλων καταστάσεων.

Σε ποιες περιπτώσεις βοηθά το kava kava;

  • Ανακούφιση από το άγχος

Ένας αριθμός κλινικών μελετών έχει δείξει μέτρια οφέλη του kava kava όσον αφορά τη βραχυπρόθεσμη χρήση του για την αντιμετώπιση της γενικευμένης αγχώδους διαταραχής (ΓΑΔ). Η μέτρια και βραχυπρόθεσμη αγχολυτική δράση του φαίνεται να οφείλεται στις καβαλακτόνες, που αυτό περιέχει, χωρίς όμως να είναι γνωστός ο ακριβής μηχανισμός δράσης.

Αρκετές μελέτες προτάσσουν το kava kava και ως μια αξιόλογη εναλλακτική λύση για την αντιμετώπιση του ήπιου ή μέτριου άγχους, αντί για τις βενζοδιαζεπίνες και τους εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs).

Παρόλα αυτά, απαιτείται παραπάνω έρευνα για να επιβεβαιωθεί η ευεργετική αυτή δράση του kava kava και το κατά πόσο αυτή υπερτερεί σε σχέση με τους κινδύνους που υπάρχουν.

  • Αντιμετώπιση αϋπνίας

Μια μελέτη του 2001 έδειξε πως η κατανάλωση kava kava έχει την ικανότητα να ανακουφίζει από προβλήματα αϋπνίας που προκύπτουν λόγω άγχους, μέσω της ηρεμιστικής δράσης που αυτό παρουσιάζει. Αν και παραδοσιακά χρησιμοποιείται ευρύτατα για το σκοπό αυτό, δεν υπάρχουν αρκετά επιστημονικά δεδομένα που να το υποστηρίζουν.

  • Πρόληψη εμφάνισης καρκίνου

Η έρευνα σχετικά με τις πιθανές αντικαρκινικές ιδιότητες του kava kava ξεκίνησε λόγω της παρατήρησης πως σε χώρες με μεγάλη κατανάλωση kava τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου στο πληθυσμό ήταν σημαντικά χαμηλότερα σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες που δεν το χρησιμοποιούν.

Πράγματι, μελέτες σε ζώα έδειξαν πως το kava kava και τα συστατικά του δρουν προληπτικά όσον αφορά την εμφάνιση ορισμένων ειδών καρκίνου, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα, του προστάτη και του παχέος εντέρου. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν έχει αποδειχθεί μέσα από μελέτες σε ανθρώπους.

Πότε πρέπει να αποφεύγεται η χρήση του kava kava;

Σπάνια, σε άτομα που καταναλώνουν τακτικά kava kava έχουν παρατηρηθεί περιστατικά ηπατοτοξικότητας, γεγονός το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε θανατηφόρες καταστάσεις. Ο FDA συνιστά άτομα που έχουν ηπατικά προβλήματα ή πάσχουν από κάποια ηπατική νόσο να επικοινωνήσουν οπωσδήποτε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης πριν τη χρήση του kava kava. Μάλιστα σε ορισμένες χώρες, όπως ο Καναδάς, η πώληση προϊόντων kava έχει απαγορευτεί λόγω του συγκεκριμένου κινδύνου που φέρει.

Γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού δεν πρέπει να χρησιμοποιούν kava kava, διότι ορισμένα επιβλαβή συστατικά πυρόνης που αυτό περιέχει, μπορεί να είναι επικίνδυνα για το βρέφος.

Άτομα με κατάθλιψη ή διπολική διαταραχή συνιστάται επίσης να αποφεύγουν τη χρήση του kava kava, λόγω πιθανής επιδείνωσης της κατάστασής τους, ενώ άτομα που πρόκειται να χρησιμοποιήσουν κάποιο μηχάνημα ή να οδηγήσουν δεν πρέπει να το χρησιμοποιούν λόγω των ηρεμιστικών ιδιοτήτων που αυτό φέρει.

Ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες του kava kava;

Η κατανάλωση του kava kava μπορεί να προκαλέσει πεπτικές διαταραχές, πονοκέφαλο,  ζάλη, μειωμένα αντανακλαστικά και έντονη ανησυχία. Η μακροχρόνια χρήση υψηλών δόσεων του μπορεί να προκαλέσει ένα είδος δερματοπάθειας, που χαρακτηρίζεται από ξηρό, φολιδωτό, ξεφλουδισμένο δέρμα με κίτρινο αποχρωματισμό.

Με ποια φάρμακα μπορεί να αλληλοεπιδράσει το kava kava;

Το kava kava μπορεί να αυξήσει τη δράση ορισμένων ουσιών που επηρεάζουν το κεντρικό νευρικό σύστημα, όπως το αλκοόλ, τα βαρβιτουρικά και οι βενζοδιαζεπίνες. Επιπλέον, η ταυτόχρονη λήψη του kava kava με την ηρεμιστική ουσία αλπραζολάμη, μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε κώμα, γι’ αυτό απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή.

+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved