Εγκυμοσύνη, Παιδί

Καύσωνας και εγκυμοσύνη: 5 τρόποι να μην αισθανθείτε άβολα

Πολλές γυναίκες αναφέρουν ότι αισθάνονται περισσότερη ζέστη από το κανονικό όταν είναι έγκυες, γεγονός που μπορεί να οφείλεται στην ελαφρά αύξηση της θερμοκρασίας του πυρήνα του σώματός τους. Έτσι, αν και πολλές από εμάς επιθυμούμε πολύ τον ήλιο το καλοκαίρι, μπορεί  αυτό όμως να κάνει τις έγκυες γυναίκες να αισθάνονται πιο ζεστά από το συνηθισμένο και εξαιρετικά άβολα.

Γιατί η εγκυμοσύνη σας κάνει πιο ζεστό το σώμα σας;

Κατά την εγκυμοσύνη, ο αυξημένος μεταβολισμός, τα αυξημένα επίπεδα ορμονών όπως η προγεστερόνη και οι αλλαγές στην κυκλοφορία μπορούν επίσης να κάνουν τις γυναίκες να αισθάνονται πιο θερμές. Όταν είστε έγκυες, ο όγκος του αίματος στο σώμα αυξάνεται έως και 50%. Τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται ελαφρώς για να επιτρέψουν αυτή την αλλαγή και μετακινούνται πιο κοντά στην επιφάνεια του δέρματος, γεγονός που μπορεί να κάνει τις έγκυες γυναίκες να αισθάνονται πιο ζεστές.

Στα μεταγενέστερα στάδια της εγκυμοσύνης, το να κουβαλάτε ένα παιδί απαιτεί αυξημένη «εργασία» από το σώμα ως αποτέλεσμα του επιπλέον βάρους. Ο ζεστός, υγρός καιρός μπορεί επίσης να επιδεινώσει τα κοινά προβλήματα της εγκυμοσύνης, όπως η εξάντληση και η ναυτία, τα οποία μπορεί να είναι πολύ δυσάρεστα.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι αλλαγές στις ορμόνες και τη ροή του αίματος μπορούν να αυξήσουν τη θερμοκρασία του σώματος, οπότε ο ζεστός καιρός μπορεί να αποτελέσει μια επιπλέον πρόκληση για τις μέλλουσες μητέρες.

Οι αστράγαλοι, τα πόδια και τα δάχτυλα μπορεί να πρηστούν στην εγκυμοσύνη, καθώς το σώμα σας κατακρατά περισσότερο νερό από το συνηθισμένο. Συχνά είναι χειρότερα κατά τη διάρκεια του ζεστού καιρού, στο τέλος της ημέρας και προς το τέλος της εγκυμοσύνη σας – και μπορεί να είναι αρκετά κουραστικό.

Να θυμάστε ότι το πρησμένο πρόσωπο, οι καρποί και οι αστράγαλοι μπορεί να είναι πιο πιθανά σε μια ζεστή μέρα, αλλά μπορεί επίσης να είναι σημάδι προεκλαμψίας – μιας κατάστασης που προκαλεί υψηλή αρτηριακή πίεση κατά την εγκυμοσύνη και μετά τον τοκετό – η οποία μπορεί να είναι σοβαρή αν δεν αντιμετωπιστεί. Εάν αυτά δεν υποχωρήσουν γρήγορα, ενημερώστε τον γυναικολόγο ή την μαία σας.

Πώς να διαχειριστείτε με ασφάλεια τη ζέστη κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Πέρα από αυτό, υπάρχουν και οι συνήθεις κίνδυνοι που συνδέονται με τις υψηλότερες θερμοκρασίες, όπως η αφυδάτωση και η θερμοπληξία. Η εγκυμοσύνη μπορεί να κάνει τη θερμοκρασία του σώματός σας να αυξάνεται, οπότε ένα καυτό καλοκαίρι αποτελεί μια διπλή πρόκληση.

Ο ζεστός καιρός μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αφυδάτωση, κόπωση, θερμική εξάντληση, λιποθυμία ή ακόμη και θερμοπληξία, οπότε είναι πολύ σημαντικό να διατηρείτε την ψυχραιμία σας όταν είστε έγκυος.

Τα σημάδια της θερμικής εξάντλησης περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, ζάλη, σύγχυση, αίσθημα αδιαθεσίας, υπερβολική εφίδρωση, γρήγορη αναπνοή, μεγάλη δίψα και υψηλή θερμοκρασία. Η θερμική εξάντληση δεν είναι συνήθως σοβαρή εάν μπορείτε να δροσιστείτε μέσα σε 30 λεπτά. Ωστόσο, η θερμοπληξία αποτελεί επείγουσα ιατρική κατάσταση και τα συμπτώματα περιλαμβάνουν έντονους πονοκεφάλους, αδιαθεσία, ρηχή και γρήγορη αναπνοή, μυϊκή αδυναμία, λιποθυμία και σύγχυση.

Πώς να διατηρηθείτε δροσερές το καλοκαίρι

  1. Μείνετε ενυδατωμένες

Είναι εύκολο να αφυδατωθείτε, ειδικά όταν παλεύετε με την πρωινή ναυτία, γι’ αυτό συνιστούμε να προσπαθείτε να πίνετε τουλάχιστον 1,5 λίτρο νερό την ημέρα. Αν αισθάνεστε ναυτία ή αδιαθεσία, προσπαθήστε να πίνετε νερό σταθερά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Πρέπει να είστε βέβαιοι ότι πίνετε αρκετό νερό ώστε να αποφύγετε την αφυδάτωση. Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του Ηνωμένου Βασιλείου, θα πρέπει να στοχεύετε σε έξι έως οκτώ ποτήρια νερό και άλλα υγρά κάθε μέρα για να αντικαταστήσετε τη φυσιολογική απώλεια νερού – περίπου 1,2 έως 1,5 λίτρα. Θα πρέπει να αυξήσετε την ποσότητα νερού που πίνετε σε πιο ζεστό καιρό, καθώς θα ιδρώνετε περισσότερο.

Τρώτε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως το καρπούζι, για να αποφύγετε την αφυδάτωση.

  1. Φορέστε φαρδιά ρούχα

Για να αισθάνεστε πιο άνετα, φορέστε φαρδιά ρούχα από υφάσματα που αναπνέουν, όπως βαμβάκι ή λινό. Τα φαρδιά ρούχα μπορούν να βοηθήσουν τον αέρα να κυκλοφορεί δίπλα στο δέρμα, ενώ τα στενά ρούχα μπορεί να σας ενοχλούν και να σας κάνουν να αισθάνεστε ακόμα πιο ζεστές.

  1. Πιτσιλιστείτε με νερό

Τα δροσερά μπάνια ή ντους και το πιτσίλισμα του εαυτού σας με δροσερό νερό μπορούν να σας βοηθήσουν αν δυσκολεύεστε. Δοκιμάστε να πάρετε μαζί σας ένα μπουκάλι ψεκασμού νερού για να δροσιστείτε αν κάνει πολλή ζέστη. Αν τα πόδια σας είναι πρησμένα από τη ζέστη, βυθίστε τα σε μια λεκάνη με νερό που περιέχει πάγο.

Ένα δροσερό ντους ή μπάνιο μπορεί επίσης να είναι πραγματικά αναζωογονητικό – ή ακόμα καλύτερα, γιατί να μην πάτε για κολύμπι; Η άσκηση χαμηλής έντασης είναι ασφαλής καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εξετάστε το ενδεχόμενο να παίρνετε μαζί σας έναν μικρό ανεμιστήρα χειρός όταν βγαίνετε έξω ή επενδύστε σε έναν ανεμιστήρα δαπέδου για τη δουλειά ή το σπίτι.

  1. Προσαρμόστε το πρόγραμμα άσκησής σας

Μπορεί να χρειαστεί να προσαρμόσετε το πρόγραμμα άσκησής σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ιδίως αν κάνει ζέστη έξω. Εάν η θερμοκρασία του σώματός σας αυξηθεί πάνω από 39,2°C κατά τις πρώτες 12 εβδομάδες της εγκυμοσύνης, το μωρό σας έχει ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών. Ωστόσο, δεν είναι πιθανό να ανέβει η θερμοκρασία σας τόσο πολύ, εκτός αν έχετε πυρετό ή αν ασκείστε σε πολύ ζεστό και υγρό κλίμα στο οποίο δεν έχετε συνηθίσει.

  1. Μείνετε στη σκιά

Αν κάνει ζέστη έξω, εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία για να ξεκουραστείτε, καθώς η εγκυμοσύνη μπορεί να είναι κουραστική ακόμα και όταν έχει δροσιά. Βάλτε τα πόδια σας όσο το δυνατόν πιο ψηλά, αποφύγετε τον ήλιο από τις 11 π.μ. έως τις 3 μ.μ. και αν είστε έξω, φορέστε αντηλιακό, γυαλιά ηλίου και καπέλο. Αν αισθανθείτε λιποθυμία ή αδιαθεσία, προσπαθήστε να βρείτε ένα δροσερό και σκιερό σημείο για να καθίσετε ή να ξαπλώσετε και πιείτε άφθονο νερό.

+ 7 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved