Διατροφή, Καρκίνος

Καυτό τσάι! H σχέση του με τον κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου

Ζεστό τσάι
Ζεστό τσάι

Πολλοί άνθρωποι ξεκινούν τη μέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι. Όμως, όσοι το πιουν ζεστό, μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Αν επιθυμείτε να ελέγξετε τον κίνδυνο που διατρέχετε για ανάπτυξη καρκίνου απαντήστε σε αυτές τις απλές ερωτήσεις της καθημερινότητάς σας: Έλεγχος κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου! Σας απαντάμε και σας συμβουλεύουμε για τα μέτρα πρόληψης που μπορείτε να πάρετε και τις αλλαγές  που μπορείτε να ακολουθήσετε στον τρόπο ζωής σας!

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι καταναλωτές τσαγιού που τους άρεσε το ρόφημά τους να είναι θερμότερο από τους 60 βαθμούς Κελσίου (140 βαθμούς Φαρενάιτ) και κατανάλωναν περισσότερα από 700 ml τσαγιού την ημέρα – περίπου δύο μεγάλα φλιτζάνια – είχαν 90% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του οισοφάγου σε σύγκριση με εκείνους που έπιναν λιγότερο τσάι και σε λιγότερο ζεστές θερμοκρασίες.

Η μελέτη εξήτασε περισσότερους από 50.000 ανθρώπους στο Golestan, μια επαρχία στο βορειοανατολικό Ιράν.
Πολλοί άνθρωποι απολαμβάνουν την κατανάλωση τσαγιού, καφέ ή άλλων θερμών ροφημάτων. Ωστόσο, σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, το πολύ ζεστό τσάι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου και επομένως είναι σκόπιμο να περιμένετε να κρυώσουν τα καυτά ροφήματα πριν τα πιείτε.

Προηγούμενη έρευνα έχει βρει επίσης μια σύνδεση μεταξύ του καυτού τσαγιού και του καρκίνου του οισοφάγου. Η μελέτη αυτή, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό International Journal of Cancer, ήταν η πρώτη που υπέδειξε μια συγκεκριμένη θερμοκρασία.

Ο καρκίνος του οισοφάγου είναι ο όγδοος πιο κοινός καρκίνος στον κόσμο και είναι συχνά θανατηφόρος, σκοτώνοντας περίπου 400.000 ανθρώπους κάθε χρόνο, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο. Συνήθως προκαλείται από επαναλαμβανόμενες βλάβες στον οισοφάγο λόγω καπνού, αλκοόλ, παλινδρόμησης οξέος και – ίσως – θερμών υγρών.

Ο οισοφάγος είναι ένας μακρύς σωλήνας μέσω του οποίου τα τρόφιμα και τα υγρά που καταπίνουμε ταξιδεύουν για να φθάσουν στο στομάχι.

Η American Cancer Society εκτιμά ότι 13.750 νέες περιπτώσεις καρκίνου του οισοφάγου θα διαγνωσθούν σε άνδρες και 3.900 νέες περιπτώσεις στις γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2019.

Οι ερευνητές μελέτησαν 50.045 άτομα, ηλικίας μεταξύ 40 και 75 ετών, κατά μέσο όρο για 10 χρόνια. Μεταξύ 2004 και 2017, οι ερευνητές ανίχνευσαν 317 νέες περιπτώσεις καρκίνου του οισοφάγου.

Η μελέτη δίνει μια συσχέτιση μεταξύ του καυτού τσαγιού και του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του οισοφάγου, χωρίς ωστόσο να δίνει σαφής εξηγήσεις και πληροφορίες για το πώς μπορεί να συνδέονται. Ο Stephen Evans, καθηγητής φαρμακοεπιδημιολογίας στο London School of Hygiene & Tropical Medicine, δήλωσε ότι η θερμότητα είναι το ζήτημα και όχι το είδος του ποτού.

Στην πραγματικότητα, αυτό πιθανώς ισχύει για οτιδήποτε καυτό: η καυτή μαρμελάδα για παράδειγμα είναι γνωστό ότι προκαλεί οισοφαγική βλάβη. Είναι πιθανό ότι το τραύμα και η φλεγμονή που προκαλείται οδηγεί σε κυτταρικές αλλαγές και επομένως σε καρκίνο.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη, το τσάι καταναλώνεται σπάνια σε θερμοκρασίες άνω των 65 βαθμών Κελσίου (149 βαθμούς Φαρενάιτ) – αλλά σε μέρη όπως η Ρωσία, το Ιράν, η Τουρκία και η Νότια Αμερική, είναι σύνηθες να πίνεται το τσάι ζεστό ή ακόμα και καυτό. Στη Μέση Ανατολή ή στη Ρωσία, πίνουν τσάι από ένα σαμοβάρι που είναι διαρκώς ζεστό.

Ο Δρ James Doidge, ανώτερος ερευνητικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, δήλωσε ότι τα ζεστά ροφήματα ήταν ένας καθορισμένος παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο του οισοφάγου.

Στην επιστημονική κοινότητα είναι γνωστό και αποδεκτό ότι ο επαναλαμβανόμενος ερεθισμός οποιασδήποτε επιφάνειας σώματος αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου. Επί παραδείγματι, το ηλιακό έγκαυμα προκαλεί καρκίνο του δέρματος, το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο του πνεύμονα και πολλά τρόφιμα και ποτά συμβάλλουν στον κίνδυνο ανάπτυξης γαστροεντερικών καρκίνων.

Πηγή:

edition.cnn.com