Ψυχική υγεία

Κεταμίνη: Ανακουφίζει τα καταθλιπτικά συμπτώματα και τις αυτοκτονικές σκέψεις

Τα άτομα με ανθεκτική στη θεραπεία κατάθλιψη, εμφάνισαν λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης, αυτοκτονικών σκέψεων και άγχους, μετά τη λήψη κεταμίνης σε ενέσιμη μορφή, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Clinical Psychiatry. (Κεταμίνη: Μπορεί να μειώσει τις αυτοκτονικές σκέψεις;)

Η κεταμίνη μειώνει τα καταθλιπτικά συμπτώματα και τις αυτοκτονικές σκέψεις;

Η κεταμίνη είναι ένα αναισθητικό εγκεκριμένο από την FDA για ενδονοσοκομειακή χρήση, αλλά χρησιμοποιείται και παράνομα ως ναρκωτικό. Εδώ και χρόνια, οι ειδικοί είχαν παρατηρήσει ότι η κεταμίνη, ορισμένες φορές, βοηθά με τα συμπτώματα των ανθρώπων με κατάθλιψη. (Κατάθλιψη: Μπορεί να μην είναι θέμα χαμηλής σεροτονίνης!)

Στην πρόσφατη μελέτη, συμμετείχαν 424 άτομα, που δεν ανταποκρίνονταν πλήρως στις άλλες τυπικές θεραπείες για την κατάθλιψη, όπως τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Οι συμμετέχοντες έλαβαν έξι ενέσιμες δόσεις κεταμίνης μέσα σε τρεις εβδομάδες, σε κλινικές της Βιρτζίνιας. (Αντικαταθλιπτικά: Ποιος είναι ο ασφαλέστερος τρόπος διακοπής;)

Μέσα σε έξι εβδομάδες, οι μισοί συμμετέχοντες είχαν ανταποκριθεί στη θεραπεία, με το 20% να αναφέρει ότι τα συμπτώματα της κατάθλιψής τους ήταν σε ύφεση. Μετά από 10 ενέσεις, το 72% ανταποκρίθηκε στη θεραπεία, ενώ το 38% είδε ύφεση των συμπτωμάτων του. (Τι πρέπει να γνωρίζετε για την ανθεκτική στη θεραπεία κατάθλιψη;)

Περίπου το 50% των συμμετεχόντων, που αντιμετώπιζε αυτοκτονικό ιδεασμό, ήταν σε ύφεση μετά από έξι εβδομάδες. Τα άτομα με άγχος ανέφεραν ότι τα συμπτώματά τους μειώθηκαν κατά 30% κατά τη διάρκεια της μελέτης. (Αυτοκτονικός ιδεασμός: Τι αλλάζει στα δίκτυα του εγκεφάλου;)

Με βάση τα πιο πάνω ευρήματα, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κεταμίνη είναι αποτελεσματική στη μείωση των συμπτωμάτων του αυτοκτονικού ιδεασμού, της κατάθλιψης και του άγχους. Μάλιστα, τα υψηλά ποσοστά ανταπόκρισης και ύφεσης ήταν παρόμοια με εκείνα των επεμβατικών θεραπειών σε άτομα με ανθεκτική στη θεραπεία κατάθλιψη. (Αντιμετωπίστε το άγχος σας μέσα από την άσκηση)

Σημειώνεται ότι η FDA έχει εγκρίνει το ρινικό σπρέι Spravato (εσκεταμίνη), σε συνδυασμό με ένα από του στόματος αντικαταθλιπτικό, για τη θεραπεία της κατάθλιψης σε ενήλικες με ανθεκτική στη θεραπεία κατάθλιψη. Ωστόσο, λόγω του κινδύνου σοβαρών δυσμενών εκβάσεων που προκύπτουν από την καταστολή που προκαλείται από τη χορήγησή του και της πιθανότητας κατάχρησης του φαρμάκου, διατίθεται μόνο μέσω ενός συστήματος περιορισμένης διανομής, στο πλαίσιο μιας Στρατηγικής Αξιολόγησης Κινδύνου και Μετριασμού. (Κατάθλιψη: 5 βότανα που βοηθούν στη βελτίωση των συμπτωμάτων της)

Τι είναι η ανθεκτική στη θεραπεία κατάθλιψη;

Για την ανθεκτική στη θεραπεία κατάθλιψη δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος ορισμός, αλλά σε γενικές γραμμές πρόκειται για μια μορφή κατάθλιψης που δεν βελτιώνεται μετά τη δοκιμή ενός ή δυο αντικαταθλιπτικών φαρμάκων. Η μετάβαση σε ένα τρίτο φάρμακο θεωρείται το τυπικό όριο της ανθεκτικής στη θεραπεία κατάθλιψης. (7 τρόποι για να διακρίνετε την κατάθλιψη και το άγχος)

Ουσιαστικά, ένας γιατρός δεν μπορεί να διαγνώσει κατάθλιψη ανθεκτική στη θεραπεία, αν δεν δοκιμάσει πρώτα θεραπεία με έναν εκλεκτικό αναστολέα επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI), όπως η φλουοξετίνη, στον οποίο ο ασθενής δεν θα ανταποκριθεί. Και αν δεν δοκιμάσει ακολούθως έναν αναστολέα επαναπρόσληψης σεροτονίνης-νορεπινεφρίνης (SNRI), όπως η βενλαφαξίνη ή η ντουλοξετίνη, στον οποίο και πάλι ο ασθενής δεν θα ανταποκριθεί. (Τροφές πλούσιες σε προλίνη: Συνδέονται με την κατάθλιψη;)

Τι προκαλεί την ανθεκτική στη θεραπεία κατάθλιψη;

Υπάρχουν ορισμένες θεωρίες σχετικά με τις γενετικές και εγκεφαλικές διαφορές των ατόμων με ανθεκτική κατάθλιψη, αλλά δεν υπάρχει βιοδείκτης ή άλλος γνωστός μηχανισμός που να μπορεί να εντοπίσει τα άτομα που κινδυνεύουν να αναπτύξουν κατάθλιψη ανθεκτική στη θεραπεία. (Τρόποι με τους οποίους η τελειομανία και η κατάθλιψη αλληλοτροφοδοτούνται)

Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν διαφορετικές ομάδες ατόμων που δεν ανταποκρίνονται στα αντικαταθλιπτικά και ως εκ τούτου γίνεται προσπάθεια κατανόησης της βιολογίας πίσω από αυτή την επίδραση. Προς το παρόν, οι ερευνητές εξετάζουν συγκεκριμένα το πώς η στοχευμένη προσέγγιση μπορεί να βοηθήσει ορισμένες ομάδες ατόμων, όπως εκείνες με άτομα με φλεγμονή που περιλαμβάνουν ασθενείς με παθήσεις όπως η αρθρίτιδα, το άσθμα, οι καρδιακές παθήσεις, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η παχυσαρκία.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Ketamine Eases Depressive Symptoms, Suicidal Thoughts, Study Says https://www.webmd.com/depression/news/20220912/ketamine-eases-depressive-symptoms-suicidal-thoughts-study-says

Nothing seemed to treat their depression. Then they tried ketamine. https://www.washingtonpost.com/wellness/2022/09/12/ketamine-depression-treatment-research/

Ketamine infusions improve symptoms of depression, anxiety and suicidal ideation, study says https://edition.cnn.com/2022/09/12/health/ketamine-infusions-help-depression-study-wellness/index.html

Clinical Effectiveness of Intravenous Racemic Ketamine Infusions in a Large Community Sample of Patients With Treatment-Resistant Depression, Suicidal Ideation, and Generalized Anxiety Symptoms: A Retrospective Chart Review https://www.psychiatrist.com/jcp/depression/clinical-effectiveness-intravenous-racemic-ketamine-treatment-resistant-depression-suicidal-ideation-generalized-anxiety-symptoms/