Πρόληψη και θεραπεία

Κίνδυνος για την υγεία οι συσκευές που απελευθερώνουν αιθέρια ελαία στον αέρα

Οι συσκευές που απελευθερώνουν αιθέρια έλαια στον αέρα, θα μπορούσαν να μετατραπούν σε πηγή ρύπανσης μέσα στο σπίτι και να προκαλέσουν κακό στην ανθρώπινη υγεία, τόνισε σε έκθεσή της η Γαλλική Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων και Περιβάλλοντος.

Τι μπορεί να προκαλέσουν οι συσκευές αιθέριων ελαίων στην ανθρώπινη υγεία;

Η Γαλλική Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων και Περιβάλλοντος, τόνισε ότι οι δημοφιλείς συσκευές που απελευθερώνουν αιθέρια έλαια στον αέρα, οι οποίες υποτίθεται ότι καθαρίζουν και φρεσκάρουν τον αέρα μέσα στο σπίτι, θα μπορούσαν να επιφέρουν αρκετές δυσάρεστες παρενέργειες στην υγεία του ανθρώπου. Μάλιστα, ανέφερε ενδεικτικά ότι 1.400 περιπτώσεις που αναφέρθηκαν στα κέντρα δηλητηριάσεων στη Γαλλία, μεταξύ 2011 και 2019, είχαν επηρεαστεί από τα προϊόντα αυτά.

Επιπρόσθετα, από τα άτομα που χρησιμοποιούσαν αυτά τα προϊόντα αναφέρθηκαν παρενέργειες όπως ερεθισμός στα μάτια, το λαιμό και τη μύτη, όπως και προβλήματα αναπνοής. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι ερεθισμοί αυτοί, ενδεχομένως να συνδέονται με τις φαινόλες και τις κετόνες που υπάρχουν στα έλαια αυτά, τα οποία θεωρούνται ακατάλληλα για χρήση σε σπρέι και συσκευές που φρεσκάρουν τον αέρα σε εσωτερικούς χώρους.

Η έκθεση της Γαλλικής Υπηρεσίας Ασφάλειας Τροφίμων και Περιβάλλοντος, διευκρίνισε ωστόσο, ότι τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν, δεν ήταν σοβαρά και επιλύθηκαν σε μικρό χρονικό διάστημα από την στιγμή που οι άνθρωποι σταμάτησαν να εκτίθενται σε αυτές τις χημικές ουσίες.

Από την άλλη, σε σχέση με τον κορωνοϊό και τους ισχυρισμούς ότι τα αιθέρια έλαια έχουν προστατευτικές ιδιότητες, η Γαλλική Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων και Περιβάλλοντος, ξεκαθάρισε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει και σε καμία περίπτωση δεν παρέχουν κανενός είδους προστασία. Ενώ τόνισε για ακόμη μια φορά, ότι οι έγκυες γυναίκες, οι γυναίκες που θηλάζουν και τα άτομα που πάσχουν από αναπνευστικά προβλήματα, πρέπει να αποφεύγουν εντελώς τη χρήση αιθέριων ελαίων.

Όπως εξήγησε η Γαλλική Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων και Περιβάλλοντος, οι συσκευές αναζωογόνησης του αέρα εκπέμπουν πτητικές οργανικές ενώσεις (VOC) και μπορούν να αποτελέσουν πηγή ρύπανσης αντί αναζωογόνησης του αέρα, ειδικά όταν αναμιγνύονται με τις ενώσεις COV, που υπάρχουν στα έπιπλα και στα προϊόντα καθαρισμού.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι και πριν από τρία χρόνια, μια άλλη έκθεση της Γαλλικής Υπηρεσίας Ασφάλειας Τροφίμων και Περιβάλλοντος, διαπίστωσε ότι τα φίλτρα αέρα, οι συσκευές και τα σπρέι καθαρισμού, δεν είναι αποτελεσματικά στον καθαρισμό του αέρα, κρούοντας και πάλι τον κώδωνα του κινδύνου ότι αυτά τα προϊόντα αποτελούν κίνδυνο για την υγεία του ανθρώπου.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Essential oil diffusers may cause pollution in home says watchdog https://medicalxpress.com/news/2020-04-essential-oil-diffusers-pollution-home.html

Mineral oils found in baby formula in France, Germany, Netherlands: NGO https://medicalxpress.com/news/2019-10-mineral-oils-baby-formula-france.html

News tagged with volatile organic compounds https://medicalxpress.com/tags/volatile+organic+compounds/

News tagged with essential oils https://medicalxpress.com/tags/essential+oils/