Παιδί

Κίνδυνος θανάτου: Μην αφήνετε βρέφη και παιδιά σε ζεστά αυτοκίνητα

Μπορώ να αφήσω τα παιδιά σε ζεστό αυτοκίνητο;

Ποτέ μην αφήνετε το παιδί σας μόνο του στο αυτοκίνητο, ούτε για λίγο. Εάν πρέπει να βγείτε από το αυτοκίνητό σας για οποιονδήποτε λόγο, να παίρνετε πάντα το παιδί μαζί σας. Τα σταθμευμένα αυτοκίνητα μπορεί να ζεσταθούν πολύ γρήγορα. Ακόμη και σε δροσερές ή συννεφιασμένες ημέρες ή όταν το αυτοκίνητο είναι σταθμευμένο στη σκιά, η θερμοκρασία στο εσωτερικό ενός αυτοκινήτου μπορεί να αυξηθεί πολύ γρήγορα σε επικίνδυνα ή και θανατηφόρα επίπεδα.

Τι πρέπει να γνωρίζω για τα παιδιά σε ζεστά αυτοκίνητα;

 1. Μια ζεστή μέρα, η θερμοκρασία στο εσωτερικό ενός σταθμευμένου αυτοκινήτου μπορεί να είναι έως και 40°C υψηλότερη από ό,τι έξω. Σε μια δροσερή ημέρα, η θερμοκρασία μπορεί να είναι πάνω από 20°C θερμότερη. Και το μεγαλύτερο μέρος αυτής της αύξησης της θερμοκρασίας συμβαίνει μέσα στα πρώτα πέντε λεπτά.
 2. Τα υπερθερμασμένα αυτοκίνητα μπορεί να προκαλέσουν στα παιδιά απειλητική για τη ζωή τους θερμοπληξία, ταχεία αφυδάτωση, ασφυξία και θάνατο.
 3. Οι θάνατοι από θερμοπληξία μπορεί να συμβούν ακόμη και όταν τα αυτοκίνητα είναι σταθμευμένα στη σκιά.
 4. Όσο μικρότερο είναι το παιδί, τόσο μεγαλύτερη είναι η ευαισθησία του στη θερμοπληξία και τόσο πιο γρήγορα θα αφυδατωθεί.
 5. Το άνοιγμα του παραθύρου κατά 5 εκατοστά περίπου έχει μικρή επίδραση στην άνοδο της ζέστης.
 6. Το χρώμα των καθισμάτων και του εσωτερικού δεν έχει καμία επίδραση στην αύξηση της θερμότητας.
 7. Τα μεγάλα αυτοκίνητα θερμαίνονται εξίσου γρήγορα με τα μικρά αυτοκίνητα.

Τι μπορώ να κάνω για ταξίδι με αυτοκίνητο σε ζεστό καιρό;

Οι παρακάτω συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το παιδί σας άνετο και ασφαλές όταν οδηγείτε σε ζεστές συνθήκες:

 1. Δώστε στο παιδί σας άφθονο νερό για να πίνει κατά τη διάρκεια των ταξιδιών με το αυτοκίνητο.
 2. Ντύστε το παιδί σας με δροσερά, άνετα, φαρδιά ρούχα.
 3. Ελέγξτε τη θερμοκρασία των καθισμάτων αυτοκινήτου, των ιμάντων και των ζωνών ασφαλείας πριν το παιδί σας μπει στο αυτοκίνητο. Το καυτό μέταλλο, το πλαστικό ή το δέρμα μπορεί να κάψει το παιδί σας. Εάν οι επιφάνειες είναι καυτές, καλύψτε τις με ένα υγρό πανί και στη συνέχεια βοηθήστε το παιδί σας να μπει στο αυτοκίνητο.
 4. Μην χαλαρώνετε τις ζώνες ασφαλείας του παιδιού σας το καλοκαίρι – πρέπει να εφαρμόζουν καλά είτε είναι ξύπνιο είτε κοιμάται. Μια χαλαρή ζώνη μπορεί να θέσει το παιδί σας σε κίνδυνο τραυματισμού σε περίπτωση σύγκρουσης.
 5. Χρησιμοποιήστε σκίαστρα στα παράθυρα του αυτοκινήτου σας για να προστατεύσετε το παιδί σας από τον ήλιο, εάν τα παράθυρά σας δεν είναι φιμέ.
 6. Σε μακρινά ταξίδια, προγραμματίστε να σταματάτε τουλάχιστον κάθε δύο ώρες, ώστε όλοι να μπορούν να βγουν από το αυτοκίνητο και να τεντωθούν. Αυτό περιλαμβάνει και τα μωρά, τα οποία μπορούν να κυλιστούν σε ένα χαλί στο έδαφος.
 7. Προγραμματίστε τα ταξίδια με το αυτοκίνητο για πιο δροσερές ώρες της ημέρας, αν μπορείτε. Δροσίστε το αυτοκίνητό σας όσο το δυνατόν περισσότερο πριν αφήσετε το παιδί σας να μπει μέσα.

Πώς να αποτρέψετε το κλείδωμα των παιδιών στα αυτοκίνητα;

Μερικές φορές τα παιδιά κλειδώνονται ή αφήνονται στα αυτοκίνητα χωρίς να το θέλουν. Ακολουθούν τρόποι για να αποφύγετε το ακούσιο κλείδωμα του παιδιού σας στο αυτοκίνητο:

 1. Μην αφήνετε το παιδί σας να παίζει με τα κλειδιά σας. Φροντίστε να κρατάτε τα κλειδιά μακριά από το παιδί σας.
 2. Κρατάτε τα κλειδιά μαζί σας ανά πάσα στιγμή για να αποφύγετε το κλείδωμά τους μέσα στο αυτοκίνητο. Σκεφτείτε έναν εύκολο τρόπο για να μεταφέρετε τα κλειδιά σας, όπως ένα μπρελόκ.
 3. Τα νεότερα αυτοκίνητα διαθέτουν συχνά χαρακτηριστικά αυτοκλειδώματος. Κατεβάστε τα παράθυρα πριν βάλετε τα παιδιά στο αυτοκίνητο σε περίπτωση που το αυτοκίνητο κλειδώνει αυτόματα.
 4. Μιλήστε στο παιδί σας για το ότι δεν πρέπει να παίζει με τα κουμπιά μέσα στο αυτοκίνητο.
 5. Να έχετε πάντα κλειδωμένο το αυτοκίνητό σας όταν δεν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο, ώστε το παιδί σας να μην μπαίνει μέσα μόνο του.
 6. Αν δεν μπορείτε να βρείτε ένα παιδί, ελέγχετε πάντα το αυτοκίνητο σε περίπτωση που το παιδί κρύβεται μέσα.
 7. Βρείτε τρόπους για να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι το παιδί σας είναι μαζί σας στο αυτοκίνητο. Για παράδειγμα, μπορείτε να τοποθετήσετε την τσάντα ή το κουτί με το κολατσιό του παιδιού σας στο μπροστινό κάθισμα σε σημείο που να το βλέπετε. Ή αφήστε κάτι στο πίσω κάθισμα δίπλα στο παιδί σας. Επιλέξτε ένα αντικείμενο που θα χρειαστείτε στο τέλος του ταξιδιού με το αυτοκίνητο, όπως το τηλέφωνο, το πορτοφόλι ή την τσάντα σας.
 8. Αποφύγετε κάθε περισπασμό κατά τη φόρτωση και την εκφόρτωση του αυτοκινήτου.

Συμπερασματικά:

 • Ποτέ μην αφήνετε τα παιδιά χωρίς επίβλεψη στα αυτοκίνητα. Οι θερμοκρασίες μπορεί να ανέβουν πολύ γρήγορα σε επικίνδυνα επίπεδα.
 • Τα παιδιά που αφήνονται σε ζεστά αυτοκίνητα κινδυνεύουν από θερμοπληξία, αφυδάτωση, ασφυξία, βλάβη οργάνων και θάνατο.
 • Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας είναι δροσερό, ασφαλές και άνετο όταν οδηγείτε σε συνθήκες ζέστης.
 • Λάβετε προφυλάξεις για να αποφύγετε το ακούσιο κλείδωμα του παιδιού σας στο αυτοκίνητο.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Quantifying the Heat-Related Hazard for Children in Motor Vehicles https://journals.ametsoc.org/view/journals/bams/91/9/2010bams2912_1.xml

Heat related deaths to young children in parked cars: an analysis of 171 fatalities in the United States, 1995–2002 https://injuryprevention.bmj.com/content/11/1/33

HOT CARS https://www.kidsafevic.com.au/wp-content/uploads/2021/06/Easy-to-Read-Fact-Sheets-Hot_Cars.pdf

Heat stress from enclosed vehicles: moderate ambient temperatures cause significant temperature rise in enclosed vehicles https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15995010/