Θεραπεία

Κινησιοφοβία: Πώς να την ξεπεράσετε μέσω της φυσικοθεραπείας;

Αποφεύγετε να κινείστε (λίγο ή πολύ) επειδή φοβάστε ότι θα πονέσετε; Ο φόβος του επανατραυματισμού περιορίζει τη δραστηριότητά σας; Αν ναι, μπορεί να βιώνετε κινησιοφοβία. Και δεν είστε ο μόνος. Το 50%-70% των ενηλίκων -όχι μόνο των αθλητών- βιώνουν αυτό το συναίσθημα μετά από έναν τραυματισμό, ατύχημα ή ασθένεια. Η κινησιοφοβία μπορεί να προκύψει από προσωπική εμπειρία. Μπορεί επίσης να μαθευτεί παρακολουθώντας ή μιμούμενοι τις συμπεριφορές άλλων. Ο φόβος είναι μια φυσική αντίδραση στον κίνδυνο ή στην πιθανή απειλή κινδύνου. Προκαλεί φυσιολογικές φυσικές αλλαγές στο σώμα, όπως:

Ο φόβος μπορεί επίσης να προκαλέσει άγχος – το συναίσθημα που νιώθουμε όταν σκεφτόμαστε ότι μπορεί να συμβούν άσχημα πράγματα. Και το άγχος μπορεί να προκαλέσει φόβο, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας συνεχής κύκλος ανατροφοδότησης. Τελικά, όταν ο φόβος και το άγχος επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο κινούμαστε είναι γνωστό ως αποφυγή φόβου. Οι άνθρωποι που φοβούνται να μετακινηθούν μπορεί να έχουν μειωμένη αυτοπεποίθηση στην εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων και μπορεί:

  • Να αλλάξουν την κανονική τους κίνηση για να νιώσουν ασφάλεια. Να κινούμαστε με τρόπους που δεν πρέπει – και να χρησιμοποιούμε τους μύες ή τις αρθρώσεις με λάθος τρόπο – μπορεί να οδηγήσουν σε νέο πόνο.
  • Να αποφασίσουν ότι είναι καλύτερα να μην κινούνται καθόλου. Ένας ανενεργός τρόπος ζωής μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και παχυσαρκίας.

Ενώ οι τακτικές αποφυγής μπορεί να φαίνονται να βοηθούν στην αρχή, μπορεί να οδηγήσουν σε μακροπρόθεσμα προβλήματα αν συνεχιστούν. Η κίνηση και η τακτική σωματική δραστηριότητα είναι απαραίτητες για την καρδιά, τους μύες, τις αρθρώσεις, τους πνεύμονες, το μυαλό, το πνεύμα και τη συνολική υγεία μας.

Πώς μπορεί η φυσικοθεραπεία να βοηθήσει με την κινησιοφοβία;

Η φυσικοθεραπεία παίζει ζωτικό ρόλο στην αντιμετώπιση του φόβου της κίνησης. Οι φυσικοθεραπευτές μπορούν να εντοπίσουν τυχόν παράγοντες που συμβάλλουν και να σας διδάξουν πώς να κινείστε με ασφάλεια. Αυτοί, και οι βοηθοί φυσικοθεραπευτές με τους οποίους συνεργάζονται, μπορούν να σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε τον φόβο σας για την κίνηση. Οι φυσικοθεραπευτές είναι ειδικοί στην κίνηση. Βελτιώνουν την ποιότητα ζωής μέσω της πρακτικής φροντίδας, της εκπαίδευσης των ασθενών και της συνταγογραφούμενης κίνησης.


Τι να περιμένετε από τη φυσικοθεραπεία όταν έχετε κινησιοφοβία;

Η φυσικοθεραπεία στοχεύει στην αποκατάσταση της λειτουργικότητας, ώστε να μπορείτε να κάνετε τις δραστηριότητες που χρειάζεστε και αγαπάτε να κάνετε. Κατά τη διάρκεια της αρχικής σας επίσκεψης, ο φυσικοθεραπευτής σας μπορεί:

  • Να μετρήσει τον φόβο σας για την κίνηση ή τον επανατραυματισμό. Η κλίμακα κινησιοφοβίας Tampa Scale of Kinesiophobia ή ένα ερωτηματολόγιο μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε τους λόγους του φόβου σας. Υπάρχουν ποικίλες πιθανές αιτίες.
  • Να αξιολογήσει τη συνολική σας δύναμη, αντοχή και ισορροπία.
  • Να ρωτήσει για τους προσωπικούς σας στόχους.

Ο φυσικοθεραπευτής σας θα χρησιμοποιήσει αυτές τις πληροφορίες για να σχεδιάσει ένα εξατομικευμένο σχέδιο θεραπείας που μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Σταδιακή έκθεση σε δραστηριότητες που δεν προκαλούν βλάβη.
  • Ένα πρόγραμμα άσκησης δύναμης, ισορροπίας και αντοχής με ρυθμό που να ανταποκρίνεται στις συγκεκριμένες ανάγκες σας.
  • Έκθεση σε δραστηριότητες εικονικής πραγματικότητας.
  • Προσαρμοσμένη γιόγκα.
  • Ασκήσεις στο νερό.
  • Εκπαίδευση των ασθενών. Ο φυσικοθεραπευτής σας μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα πώς πρέπει να κινείται το σώμα σας.
  • Καθοδήγηση σε δραστηριότητες, ώστε να μπορείτε να εστιάζετε λιγότερο στον φόβο σας και να βελτιώνετε την ικανότητά σας να κινείστε.
  • Βοήθεια και καθοδήγηση για να σας βοηθήσει να θέσετε στόχους ποιότητας ζωής.

Ο φυσικοθεραπευτής σας μπορεί επίσης να σας συστήσει γνωστική συμπεριφορική θεραπεία. Αυτή η θεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε το φόβο ή το άγχος. Οι φυσικοθεραπευτές χρησιμοποιούν τα πιο πρόσφατα στοιχεία για να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες, τις προκλήσεις και τους στόχους του κάθε ατόμου για να:

  • Βελτίωση της κινητικότητας
  • Διαχείριση του πόνου και άλλων παθήσεων
  • Ανάκτηση και πρόληψη τραυματισμών και χρόνιων ασθενειών

Οι φυσικοθεραπευτές και οι βοηθοί φυσικοθεραπευτών σας δίνουν τη δυνατότητα να συμμετέχετε στην ανάρρωσή σας. Συνεργάζονται μεταξύ τους, με άλλους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης και κοινοτικούς εταίρους για να διασφαλίσουν ότι θα λάβετε την καλύτερη δυνατή φροντίδα. Αφήστε έναν φυσικοθεραπευτή να σας βοηθήσει να αποκαταστήσετε την κίνησή σας, ώστε να ανακτήσετε τη σωματική, ψυχική και κοινωνική σας υγεία. Επιλέξτε περισσότερη κίνηση για καλύτερη υγεία.


+ 7 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Kinesiophobia and its correlations with pain, proprioception, and functional performance among individuals with chronic neck pain https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34237105/

The Influence of Kinesiophobia on Perceived Disability in Patients With an Upper-Extremity Injury: A Critically Appraised Topic https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33662934/

Fear of Movement/(Re)Injury: An Update to Descriptive Review of the Related Measures https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34305755/

Avoidance and its bi-directional relationship with conditioned fear: Mechanisms, moderators, and clinical implications https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31981801/

Effect of Multi-Modal Therapies for Kinesiophobia Caused by Musculoskeletal Disorders: A Systematic Review and Meta-Analysis https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33339263/

Role of kinesiophobia on pain, disability and quality of life in people suffering from chronic musculoskeletal pain: a systematic review https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29666064/

Clinimetrics: Tampa Scale for Kinesiophobia https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29567379/