Διατροφή

Κινόα: Ποια είναι τα οφέλη της για την υγεία;

Τι είναι η κινόα;

Η κινόα είναι ένα σπόρος, πλούσιος σε φυτική πρωτεΐνη, ο οποίος χρησιμοποιείται συχνά ως υποκατάστατο του ρυζιού. Προέρχεται από το φυτό Chenopodium quinoa, το οποίο κατάγεται από το Περού και ανήκει στην ίδια οικογένεια με τα παντζάρια, το σέσκουλο και το σπανάκι.

Υπάρχουν αρκετά είδη κινόα, μεταξύ των οποίων, πιο γνωστή και ευρέως καταναλωμένη είναι η λευκή κινόα. Ο πιο συνήθης τρόπος κατανάλωσης της κινόα είναι σε βραστή μορφή, όταν γίνεται μαλακή και αφράτη.

Τα τελευταία χρόνια η κατανάλωση κινόα παγκοσμίως έχει αυξηθεί, όχι μόνο λόγω της υψηλής θρεπτικής της αξίας, αλλά και των οφελών υγείας που αυτή μπορεί να προσφέρει.

Ποια είναι τα οφέλη υγείας της κινόα;

  1. Είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικής πρωτεΐνης

Η κινόα είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, καθώς περιέχει και τα 9 απαραίτητα αμινοξέα που το σώμα μας δεν μπορεί να συνθέσει από μόνο του (ιστιδίνη, ισολευκίνη, λευκίνη, λυσίνη, μεθειονίνη, φαινυλαλανίνη, θρεονίνη, τρυπτοφάνη και βαλίνη).

Τα αμινοξέα αυτά παίζουν σημαντικό ρόλο σε βασικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού, όπως η μυϊκή ανάπτυξη και η ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω και το γεγονός πως μια κούπα μαγειρεμένης κινόα (185gr) περιλαμβάνει περίπου 8gr πρωτεΐνης, η κατανάλωσή της θεωρείται ιδιαίτερα ευεργετική ειδικά για άτομα που ακολουθούν χορτοφαγικές ή vegan δίαιτες.

  1. Περιέχει υψηλές ποσότητες σημαντικών βιταμινών, μετάλλων και φυτικών ινών

Η τακτική κατανάλωση κινόα μπορεί να βοηθήσει στην κάλυψη των ημερήσιων αναγκών του ανθρώπινου οργανισμού σε ορισμένα σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, μέταλλα, αλλά και φυτικές ίνες.

Μερικά από αυτά, που περιέχει σε μεγάλες ποσότητες η κινόα, είναι το μαγνήσιο, το κάλιο, ο σίδηρος, το μαγγάνιο και το φυλλικό οξύ. Η πρόσληψη επαρκούς ποσότητας φυλλικού οξέος είναι ζωτικής σημασίας ιδιαίτερα κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, καθώς παίζει σημαντικό ρόλο στη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου.

Η υψηλή περιεκτικότητα της κινόα σε φυτικές ίνες, βοηθά επίσης στην τροφοδότηση των ευεργετικών βακτηρίων του εντέρου και διασφάλιση της σωστής λειτουργίας του γαστρεντερικού συστήματος.

Εκτός από θρεπτικά συστατικά όμως, η κινόα περιέχει και ορισμένα συστατικά, όπως οι σαπωνίνες, οι τανίνες και το φυτικό οξύ, οι οποίες μειώνουν την απορρόφηση των βιταμινών, μετάλλων και φυτικών ινών της. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο το καλό ξέπλυμα της κινόας πριν την κατανάλωσή της.

  1. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη συστατικά

Η κινόα είναι πλούσια σε δύο φλαβονοείδη, γνωστά ως καμπφερόλη και κερσετίνη, τα οποία έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε καμπφερόλη και κερσετίνη έχει συνδεθεί με την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού ενάντια στη φλεγμονή και προστασία από λοιμώξεις, καρδιαγγειακές παθήσεις, σακχαρώδη διαβήτη και καρκίνο.

  1. Βοηθά στην απώλεια βάρους

Η υψηλή περιεκτικότητα της κινόα σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνη, μπορεί να βοηθήσει στη γρηγορότερη επίτευξη της πληρότητας και μείωση της όρεξης, με αποτέλεσμα η κατανάλωσή της να θεωρείται ευεργετική για τη διαχείριση του σωματικού βάρους.

Ο χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης της κινόα θεωρείται επίσης πως βοηθά στην καταστολή της πείνας και απώλεια του βάρους.

  1. Είναι μια ιδανική τροφή για άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη

Η κινόα αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για άτομα που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη, κοιλιοκάκη ή προτιμούν να μην την καταναλώνουν, διότι δεν περιέχει καθόλου γλουτένη. Σε αντίθεση με προϊόντα της αγοράς που παρασκευάζονται χωρίς γλουτένη, η κινόα περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά, που αυτά δεν έχουν, όπως το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος, το φυλλικό οξύ και οι φυτικές ίνες.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved