Θεραπεία

Κοιλιοπλαστική: Πώς θα αντιμετωπίσετε τον πόνο μετά την επέμβαση;

Η κοιλιοπλαστική, είναι μια αισθητική χειρουργική επέμβαση που ισιώνει την κοιλιά, αφαιρώντας το περιττό λίπος και το δέρμα, συσφίγγοντας τον υποκείμενο μυ.  Οι περισσότεροι άνθρωποι που προβαίνουν στην εν λόγω επέμβαση, χρειάζονται μερικές εβδομάδες για να αναρρώσουν και αντιμετωπίζουν συμπτώματα όπως πρήξιμο και μέτριο πόνο καθώς η επέμβασή τους επουλώνεται.

Πώς θα διαχειριστείτε τον πόνο μετά την κοιλιοπλαστική;

1. Τρόπος ζωής

Υπάρχουν διάφορα πράγματα που μπορείτε να κάνετε μετά το χειρουργείο, ειδικά τους πρώτους μήνες, για να αποτρέψετε τον πόνο και οποιαδήποτε επιπλοκή στην εγχειρισμένη περιοχή.

 • Σωματική μετακίνηση: Καθώς αναρρώνετε, θα πρέπει να συνεχίσετε να εκτελείτε απλές καθημερινές εργασίες, να σηκώνεστε τακτικά και να περπατάτε στο σπίτι. Η σωματική μετακίνηση συνιστάται ως μέτρο μείωσης του κινδύνου εμφάνισης θρόμβων που προκύπτουν από την αδράνεια.
 • Αποφυγή έντονης άσκησης: Καθώς αναρρώνετε και οι πληγές σας επουλώνονται, δεν πρέπει να τις επιβαρύνετε με έντονη άσκηση ή βαριές εργασίες για τουλάχιστον 6 εβδομάδες ή μέχρι να πάρετε το πράσινο φως από τον γιατρό σας.
 • Διακοπή καπνίσματος: Για να ενισχύσετε τη διαδικασία της επούλωσης, θα πρέπει να αποφύγετε το κάπνισμα. Η νικοτίνη επηρεάζει αρνητικά την ικανότητα θεραπείας του σώματος. Συγκεκριμένα, προκαλεί στένωση των αιμοφόρων αγγείων, καθιστώντας την παροχή οξυγόνου στα κύτταρα του δέρματος στο σημείο της τομής πιο δύσκολη, καθυστερώντας τελικά τη διαδικασία της επούλωσης. (Διακοπή καπνίσματος και σύντομες παρεμβάσεις)
 • Πρόληψη δυσκοιλιότητας: Η δυσκοιλιότητα μπορεί να είναι αποτέλεσμα μειωμένης κατανάλωσης τροφής λόγω ναυτίας ή αποτέλεσμα της φαρμακευτικής αγωγής. Η δυσκοιλιότητα αυξάνει τον κοιλιακό πόνο, οπότε προσπαθήστε να την αποφύγετε καταναλώνοντας τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες και πολλά υγρά. Σημειώνεται ότι αν η δυσκοιλιότητα είναι επίμονη, τότε ενδεχομένως να χρειαστείτε φαρμακευτική αγωγή. Μιλήστε με τον γιατρό σας. (10 θρεπτικά συστατικά που μπορείτε να προσλάβετε μόνο από φυτικές τροφές)

2. Φάρμακα

Συνήθως, μετά την κοιλιοπλαστική χορηγούνται ενέσιμα φάρμακα για τον πόνο στην περιοχή γύρω από τα αισθητήρια νεύρα, που έχουν ως αποτέλεσμα τον νευρικό αποκλεισμό. Αυτό το προληπτικό μέτρο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον μετεγχειρητικό πόνο. Ωστόσο, αν ο μετεγχειρητικός πόνος είναι επίμονος, τότε προτείνονται οι πιο κάτω επιπρόσθετες θεραπείες:

 • Μη συνταγογραφούμενα παυσίπονα: Πολλοί χειρουργοί συνιστούν τη λήψη ιβουπροφαίνης ή ναπροξένης 24- 48 ώρες μετά τη επέμβαση, εάν δεν υπάρχουν ενδείξεις αιμορραγίας. Τα ΜΣΑΦ μειώνουν το πρήξιμο και ανακουφίζουν τον πόνο.
 • Συνταγογραφούμενα φάρμακα: Τα συνταγογραφούμενα παυσίπονα συνταγογραφούνται με φειδώ, παρόλο που είναι πιο ασφαλή σε θέματα αιμορραγίας, διότι σε χαμηλές δόσεις μπορούν να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα, ενώ σε υψηλές δόσεις, αναπνευστικά και καρδιακά προβλήματα, την ίδια ώρα που εγκυμονούν και μεγάλο κίνδυνο εθισμού.
 • Αντλία πόνου: Σε περιπτώσεις σοβαρής ναυτίας, όπου η χρήση χαπιών είναι αδύνατη, συνταγογραφείται η χρήση αντλίας πόνου, μια συσκευή μέσω της οποίας χορηγείται ένα φάρμακο κατευθείαν στο σώμα, μέσω ενός εισαγόμενου σωλήνα.

3. Μετεγχειρητική φροντίδα

 • Ενδύματα συμπίεσης: Μετά την επέμβαση, ο γιατρός θα σας δώσει ρούχα συμπίεσης, τα οποία μειώνουν το πρήξιμο και στηρίζουν την κοιλιά, προωθώντας την επούλωση. Ο εν λόγω ρουχισμός θα πρέπει να φοριέται για τουλάχιστον 2 εβδομάδες, μέχρι και 2 μήνες, ανάλογα με τις συμβουλές του γιατρού. Σημειώνεται ότι αν τα ρούχα συμπίεσης προκαλούν πόνο, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας, διότι ενδεχομένως να χρειάζονται προσαρμογή.
 • Φροντίδα τομής: Στο σημείο της επέμβασης θα εφαρμοστούν επίδεσμοι και θα σας δοθούν οδηγίες για τον τρόπο αλλαγής τους. Το πιο σημαντικό από όλα είναι η διατήρηση της καθαριότητας της πληγής. Θα σας δοθούν επίσης οδηγίες να είστε προσεκτικοί για τυχόν εμφάνιση συμπτωμάτων όπως ο πόνος στο σημείο της τομής, οίδημα, ερυθρότητα, πύον, ζεστασιά και αιμορραγία.
 • Φροντίδα παροχέτευσης: Μετά από μια κοιλιοπλαστική, εισάγονται προσωρινοί σωλήνες κάτω από το δέρμα, για την αποστράγγιση της περίσσειας υγρού από το σημείο της χειρουργικής επέμβασης, οι οποίοι θα αφαιρεθούν την πρώτη εβδομάδα της ανάρρωσης. Εάν αισθανθείτε πόνο στο σημείο της παροχέτευσης ή εάν παρατηρήσετε ερυθρότητα, πρήξιμο ή διαρροή πύου ή αίματος, ενημερώστε τον γιατρό σας.
 • Αντιβιοτικά: Για να μειωθεί ο κίνδυνος λοίμωξης, ο γιατρός ενδέχεται να σας χορηγήσει αντιβιοτικά χάπια ή κρέμες. Να υπενθυμίσουμε ότι μια λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει πόνο, αλλά τα πιο κοινά συμπτώματά της είναι ο πυρετός, το πρήξιμο, η ζεστασιά και το πύον.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved