Μολυσματικές ασθένειες

Κοινωνική απόσταση: Τι είναι και πώς βοηθά στην πρόληψη της COVID-19;

Η Κοινωνική απόσταση αποτελεί ένα από τα βασικότερα, και σύμφωνα με τους ειδικούς, πιο αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης μιας πανδημίας.

Πριν από τον Φεβρουάριο του 2020, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είχαν ακούσει ποτέ ξανά τη φράση «κοινωνική απόσταση», αλλά ένα μήνα αργότερα, έγινε η καθημερινότητα για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Εάν όμως δεν είστε σίγουροι τι συνεπάγεται η κοινωνική απόσταση ήρθε η ώρα να μάθετε.

Τι είναι Κοινωνική απόσταση;

Κοινωνική απόσταση σημαίνει γενικά την απόσταση που πρέπει να κρατούν οι άνθρωποι μεταξύ τους, με σκοπό να επιβραδυνθεί η εξάπλωση μιας μολυσματικής ασθένειας, όπως η COVID-19.

Για παράδειγμα, η COVID-19, είναι μια αναπνευστική λοίμωξη η οποία εξαπλώνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω των μικροσκοπικών σταγονιδίων που εκπέμπουν τα μολυσμένα άτομα όταν βήχουν, φταρνίζονται, μιλούν κλπ. Στην περίπτωση που αυτά τα σταγονίδια εισέλθουν στο στόμα, τη μύτη ή τα μάτια ενός άλλου ατόμου, θα τον μολύνουν και για αυτό η κοινωνική απόσταση εξασφαλίζει, εν μέρει, ότι δεν θα φτάσουν τα σταγονίδια από ένα μολυσμένο άτομο στο πρόσωπο κάποιου άλλου ατόμου.


Πως λειτουργεί, λοιπόν, η κοινωνική απόσταση;

Για να λειτουργήσει η κοινωνική απόσταση πρέπει να γνωρίζετε και να εφαρμόζετε τα ακόλουθα:

1. Διατηρήστε τουλάχιστον 2 μέτρα απόσταση από τους άλλους ανθρώπους

Όταν βλέπετε κάποιον που βήχει ή φταρνίζεται, η απόσταση των δύο μέτρων είναι ιδιαίτερα σημαντική, δεδομένου ότι μπορείτε να κολλήσετε COVID-19 εισπνέοντας τα αναπνευστικά σταγονίδια κάποιου που έχει ήδη μολυνθεί. Σημειώνεται, ότι μερικοί άνθρωποι είναι ασυμπτωματικοί, οπότε η απόσταση από όλους ανεξαιρέτως τους ανθρώπους και όχι μόνο από αυτούς που παρουσιάζουν αναπνευστικά συμπτώματα, είναι επίσης πολύ σημαντική για την αποτροπή της μετάδοσης της ασθένειας.

2. Αποφύγετε τα μεγάλα πλήθη

Ο κίνδυνος έκθεσης είναι πολύ μεγαλύτερος όταν βρίσκεστε σε πολυσύχναστο, κλειστό χώρο, καθώς, επαναλαμβάνουμε, υπάρχουν και πολλοί ασυμπτωματικοί φορείς. Επιπλέον, τα πλήθη είναι συνήθως άγνωστοι άνθρωποι και εσείς δεν έχετε τη δυνατότητα να γνωρίζετε εάν παρουσίασαν κάποιο σύμπτωμα για να είστε πιο προσεκτικοί ή αν ήρθαν σε επαφή με κάποιο επιβεβαιωμένο κρούσμα, οπότε η απόσταση είναι ένα πολύ σημαντικό όπλο.

3. Αποφύγετε τη στενή επαφή με άλλους ανθρώπους

Όταν βλέπετε στο δρόμο ή κάπου αλλού έναν φίλο ή ένα συνάδελφο, οι χειραψίες, οι αγκαλιές και τα φιλιά είναι απαγορευτικά κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας. Αυτοί είναι οι κύριοι τρόποι μετάδοσης της νόσου από άνθρωπο σε άνθρωπο.

4. Μείνετε σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερο

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας, είναι να μένετε στο σπίτι σας όσο περισσότερο μπορείτε. Εάν ο καθένας προσπαθούσε να περνά στο σπίτι του, όσες περισσότερες ώρες γίνεται και να αποφεύγει την στενή επαφή με τους άλλους ανθρώπους, αυτόματα το ποσοστό μετάδοσης και έκθεσης σε πιθανούς φορείς θα μειωνόταν.  Επίσης, στην περίπτωση που είστε ασυμπτωματικός φορέας και δεν τον γνωρίζετε θα αποτρέψετε την κατά λάθος μόλυνση άλλων ανθρώπων.

5. Καραντίνα για έως και 14 ημέρες εάν αισθάνεστε αδιαθεσία

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η περίοδος επώασης της COVID-19 είναι περίπου 14 ημέρες.  Αυτό σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών θα μπορούσατε να μολυνθείτε και να μεταδίδετε τον ιό. Αυτός είναι και ο λόγος, που οι ειδικοί ενθαρρύνουν τους ανθρώπους που νιώθουν αδιαθεσία να μπαίνουν σε καραντίνα για έως και 14 ημέρες. Με αυτόν τον τρόπο, θα είναι σίγουροι ότι δεν θα μολύνουν άλλους ανθρώπους αν έχουν τη νόσο.


+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved