Εξαρτησιογόνες ουσίες

Κοκαΐνη: Πόσο καιρό παραμένει στο ανθρώπινο σώμα;

Η κοκαΐνη έχει τον μικρότερο χρόνο ζωής στο ανθρώπινο σώμα, σε σύγκριση με πολλά άλλα ναρκωτικά, πράγμα που σημαίνει ότι το σώμα την μεταβολίζει γρήγορα. Μέσα σε λίγες ώρες, η δόση γίνεται η μισή από την αρχική δόση που λήφθηκε, ενώ μέσα σε λίγες μέρες το σώμα την αποβάλλει εντελώς. Αυτό σημαίνει ότι ο χρήστης θα βιώσει συμπτώματα στέρησης λίγο μετά τη διακοπή της και ότι ένα τεστ αίματος, σάλιου ή ούρων θα δείξει την παρουσία της λίγες ημέρες μετά την τελευταία χρήση. Σημειώνεται ότι η κοκαΐνη παραμένει στα μαλλιά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, οπότε το τεστ μαλλιών μπορεί να την ανιχνεύσει μήνες ή χρόνια μετά την τελευταία χρήση. (Εθισμός στην κοκαΐνη: Τι πρέπει να γνωρίζετε;)

Πόσο καιρό παραμένει η κοκαΐνη στο ανθρώπινο σύστημα;

Η κοκαΐνη έχει σύντομο χρόνο ημιζωής, που διαρκεί περίπου 1 ώρα. Αυτό σημαίνει ότι, μέσα σε μία ώρα από τη λήψη της, το σώμα θα έχει μεταβολίσει το ήμισυ της αρχικής δόσης. Μέσα σε λίγες μέρες, το σώμα μεταβολίζει όλη την κοκαΐνη, η οποία εξαφανίζεται από το ανθρώπινο σύστημα. Σημειώνεται ωστόσο, ότι άλλες πηγές αναφέρουν ότι ο αρχικός χρόνος ημιζωής της κοκαΐνης διαρκεί αρκετές ώρες.

Ο ακριβής χρόνος που χρειάζεται για να εξαλειφθεί η κοκαΐνη από το ανθρώπινο σύστημα, εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως:  

  • Το μέγεθος της δόσης
  • Την ταχύτητα του μεταβολισμού ενός ατόμου
  • Τη συχνότητα χρήσης της κοκαΐνη

Ο χρόνος ημιζωής της κοκαΐνης καθορίζει το πόσο γρήγορα ένα άτομο θα σταματήσει να αισθάνεται ανεβασμένο ή θα αρχίσει να αισθάνεται συμπτώματα στέρησης. Οι νέοι χρήστες κοκαΐνης διαπιστώνουν ότι η ανεβαστική τους διάθεση εξασθενεί μέσα σε λίγες ώρες, ενώ οι συχνοί χρήστες αρχίζουν να αισθάνονται στέρηση μέσα σε λίγες ώρες από τη τελευταία δόση. (Η απογοήτευση αυξάνει τον εθισμό στις ουσίες)

Το χρονικό διάστημα που η κοκαΐνη παραμένει στο σώμα και προκαλεί ανεβαστικά αποτελέσματα, διαφέρει από το χρονικό διάστημα που μπορεί να ανιχνευθεί στο σώμα μέσο ενός νάρκωτεστ και αυτό γιατί τα τεστ ναρκωτικών αναζητούν τους μεταβολίτες της κοκαΐνης. Αυτές οι χημικές ουσίες παράγονται στο σώμα όταν διασπάται η κοκαΐνη. (Ναρκωτικά του βιασμού: Ενημερωθείτε και προστατευτείτε)

Ποια είδη τεστ κοκαΐνης υπάρχουν;

1. Τεστ κοκαΐνης ούρων

Οι εξετάσεις ούρων ελέγχουν αν υπάρχει στα ούρα κοκαΐνη ή ο μεταβολίτης της, δηλαδή η βενζοϋλεκγονίνη. Το τεστ ουρών μπορεί να ανιχνεύσει την κοκαΐνη στο ανθρώπινο σώμα μια μέρα ή λιγότερα μετά τη χρήση της και τους μεταβολίτες της 1-2 μέρες μετά την χρήση.  Η παρατεταμένη χρήση, οι μεγάλες δόσεις και η πολύ καθαρή κοκαΐνη δίνουν ένα ελαφρώς μεγαλύτερο παράθυρο ανίχνευσης.

2. Τεστ κοκαΐνης αίματος

Μια εξέταση κοκαΐνης αίματος αναζητά την κοκαΐνη ή τον μεταβολίτη της στο πλάσμα του αίματος. Αυτή η εξέταση έχει το συντομότερο παράθυρο ανίχνευσης που περιλαμβάνει μόνο λίγες ώρες για την ίδια την κοκαΐνη και 5,5 έως 7,5 ώρες για τους μεταβολίτες της. Επομένως, ένα τεστ κοκαΐνης αίματος απλά ελέγχει το αν κάποιος βρίσκεται κάτω από την επίδραση της κοκαΐνης εκείνη τη στιγμή και όχι αν η κοκαΐνη έχει χρησιμοποιηθεί πρόσφατα.

3. Τεστ κοκαΐνης μαλλιών

Οι μεταβολίτες της κοκαΐνης παραμένουν στα μαλλιά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και αυτό γιατί το σώμα δεν αλλάζει συχνά τις τρίχες. Απλώς συνεχίζει να τις αναπτύσσει, καθιστώντας δυνατή την ανίχνευση της κοκαΐνης μήνες μετά τη τελευταία χρήση.

4. Τεστ κοκαΐνης σάλιου

Τα τεστ κοκαΐνης σάλιου μπορούν να ανιχνεύσουν την παρουσία κοκαΐνης για 24–48 ώρες μετά την τελευταία χρήση. Η καθαρότητα και η ποσότητα της κοκαΐνης, καθώς και ο μεταβολισμός ενός ατόμου, καθορίζουν πόσο καιρό υπάρχει στο ανθρώπινο σύστημα. Τα άτομα που λαμβάνουν επαναλαμβανόμενες δόσεις κοκαΐνης μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να τη μεταβολίσουν.

Πώς μεταβολίζεται η κοκαΐνη στο ανθρώπινο σώμα;

Η διαδικασία με την οποία το σώμα μεταβολίζει την κοκαΐνη βοηθά στη διάσπασή της. Οι μεταβολίτες που δημιουργούνται από τη διαδικασία μεταβολισμού ταξιδεύουν στα ούρα, τα μαλλιά, το σάλιο και την κυκλοφορία του αίματος και υστέρα εξαφανίζονται από το σώμα.

Το συκώτι παίζει σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό της κοκαΐνης και ως εκ τούτου η υπερβολική δόση κοκαΐνης ή η παρατεταμένη χρήση της, μπορεί να βλάψει το συκώτι. (Εθισμός: Γιατί είναι σημαντικό να γνωστοποιήσει κάποιος το πρόβλημα του;)

Ο μεταβολισμός της κοκαΐνης ξεκινά όταν μια χημική ουσία στο πλάσμα του αίματος, που ονομάζεται βουτυρυλοχολινεστεράση του πλάσματος (BChE), διασπά την κοκαΐνη σε μια χημική ουσία που ονομάζεται μεθυλεστέρας εκγονίνης (EME). Στη συνέχεια, τα ένζυμα διασπούν την κοκαΐνη σε βενζοϋλεκγονίνη, την χημική δηλαδή ουσία που αναζητούν τα περισσότερα τεστ κοκαΐνης.

Ποιες παρενέργειες προκαλεί η χρήση κοκαΐνης;

Η κοκαΐνη είναι διεγερτικό ναρκωτικό, που σημαίνει ότι αυξάνει τη δραστηριότητα του κεντρικού νευρικού συστήματος, γεγονός που προκαλεί εγρήγορση, άγχος και επιθετικότητα.

Η κοκαΐνη προκαλεί διάφορες παρενέργειες όπως:

Η μακροχρόνια χρήση κοκαΐνης μπορεί να προκαλέσει:

  • Βλάβη στην καρδιά και το συκώτι
  • Θάνατο
  • Βλάβη στους πνεύμονες από το κάπνισμα κοκαΐνης
  • Βλάβη στη μύτη από την εισπνοή κοκαΐνης
  • Ανεπάρκεια οργάνων
  • Απώλεια βάρους ή υποσιτισμό
  • Καταστάσεις όπως ο HIV από την ένεση κοκαΐνης

Να υπενθυμίσουμε ότι η χρήση κοκαΐνης μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική δόση και τελικά σε θάνατο. (Εθισμός και εξάρτηση από ουσίες: Πιο επιρρεπείς οι γυναίκες)

Πότε ένα άτομο χρειάζεται βοήθεια για την χρήση κοκαΐνης;

Ένα άτομο χρειάζεται βοήθεια για την χρήση κοκαΐνης όταν:

  • Δεν μπορεί να σταματήσει την χρήση της παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει
  • Χρησιμοποιεί την κοκαΐνη για να αισθάνονται «φυσιολογικά»
  • Αρχίσει να αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την κοκαΐνη
  • Αρχίσει να αντιμετωπίζει οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα
  • Κάνει χρήση κοκαΐνης για να διαχειριστεί προβλήματα ψυχικής φύσεως ή για να μειώσει τον σωματικό πόνο

Ένα άτομο μπορεί να βρει ανακούφιση μέσω:

  • Αποτοξίνωσης
  • Ψυχοθεραπείας
  • Ομάδες υποστήριξης