Καρκίνος

Κόκκινο κρέας και καρκίνος: Νέα στοιχεία υπέρ της συσχέτισής τους

To 2015 η Διεθνής Υπηρεσία Έρευνας του Καρκίνου (IARC), μια ομάδα ερευνητών του WHO (World Health Organization), κατέταξε το επεξεργασμένο κρέας στις τροφές που είναι επικίνδυνες για πρόκληση καρκίνου στον άνθρωπο. Τα επεξεργασμένα προϊόντα κρέατος περιλαμβάνουν τα λουκάνικα, το μπέικον, το σαλάμι και το ζαμπόν. Όσον αφορά το κόκκινο κρέας, κατατάχθηκε στην κατηγορία 2Α, στις τροφές δηλαδή για τις οποίες υπάρχουν ισχυρά στοιχεία για την καρκινογόνο δράση τους, αλλά είναι περιορισμένα όσον αφορά τις μελέτες στον ανθρώπινο οργανισμό. Γενικότερα, στο κόκκινο κρέας περιλαμβάνεται το βοδινό, το χοιρινό, το αρνί και το κατσίκι. Σύμφωνα με τον WHO, για κάθε 50 gr επεξεργασμένου κρέατος που καταναλώνεται, αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 18%. Ενώ το κόκκινο κρέας φαίνεται να συσχετίζεται όχι μόνο με τον καρκίνο του παχέος εντέρου, αλλά και τον καρκίνο του προστάτη και τον καρκίνο του παγκρέατος.

Αν επιθυμείτε να ελέγξετε τον κίνδυνο που διατρέχετε για ανάπτυξη καρκίνου απαντήστε σε αυτές τις απλές ερωτήσεις της καθημερινότητάς σας: Έλεγχος κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου! Σας απαντάμε και σας συμβουλεύουμε για τα μέτρα πρόληψης που μπορείτε να πάρετε και τις αλλαγές  που μπορείτε να ακολουθήσετε στον τρόπο ζωής σας!

Πώς συνδέεται η κατανάλωση κόκκινου κρέατος με την εμφάνιση καρκίνου;

Ωστόσο, παρότι υπάρχουν όλα αυτά τα δεδομένα, οι ειδικοί δεν έχουν βρει ακόμα τον ακριβή μηχανισμό πίσω από την σύνδεση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος με την εμφάνιση καρκίνου. Μια ερευνητική ομάδα από το Dana-Farber Cancer Institute και το Harvard Medical School με επικεφαλή την Kana Wu, M.D., Ph.D., σχεδίασαν μια έρευνα προκειμένου να βρεθούν οι αλλοιώσεις που προκαλούνται στο DNA των ατόμων που καταναλώνουν συχνά κόκκινο κρέας, οι οποίες μπορεί να ευθύνονται για την εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου.

Η έρευνα περιελάβανε 900 άτομα, τα οποία είχαν διαγνωσθεί με καρκίνο του παχέος εντέρου, εκ των οποίων λήφθηκε ιστός από υγιές τμήμα του εντέρου και από καρκινικό όγκο. Στην συνέχεια η ομάδα των ερευνητών ανέλυσε το γονιδίωμα των δειγμάτων, έψαξαν δηλαδή ποια γονίδια εκφράζονταν και αν είχαν συμβεί μεταλλαγές στον γενετικό κώδικα. Οι ερευνητές βρήκαν ένα μοτίβο στα άτομα που είχαν και την υψηλότερη κατανάλωση κόκκινου κρέατος, δηλαδή κατανάλωναν τουλάχιστον 150 gr κόκκινου, επεξεργασμένου ή μη, κρέατος καθημερινά. Στο DNA αυτών των ατόμων βρέθηκαν ενδείξεις βλάβης, που συνδέονται με την ακετυλίωση των ιστονών, παράλληλα με μεταλλάξεις σε 2 γονίδια που σχετίζονται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου, των KRAS και PIK3CA.

Ουσιαστικά αυτό που συμβαίνει, είναι ότι με την πάροδο του χρόνου, οι μεταλλαγές στο DNA λόγω της κατανάλωσης του κόκκινου κρέατος, συσσωρεύονται. Και ενώ φυσιολογικά υπάρχουν γονίδια που επιμελούνται της διόρθωσης αυτών των μεταλλαγών, όπως το MGMT γονίδιο, από ένα σημείο και έπειτα, ακόμα και αυτό το γονίδιο σταματάει να εκφράζεται. Οι λόγοι για τους οποίους αναστέλλεται το MGMT γονίδιο μπορεί να είναι περιβαλλοντικοί ή/και γενετικοί.

Οι ερευνητές τονίζουν πως ακόμα δεν έχουν χαρτογραφήσει τον καταρράκτη αντιδράσεων που οδηγεί τελικά στην εμφάνιση του καρκίνου του παχέος εντέρου, αλλά υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις πως η κατανάλωση κόκκινου κρέατος πυροδοτεί αυτές τις αντιδράσεις. Πρέπει ακόμα να πραγματοποιηθούν μελέτες σε πολλούς πληθυσμούς ανά τον κόσμο, να εξεταστεί αν υπάρχει συσχέτιση με το μικροβίωμα του εντέρου ή συγκεκριμένων τύπων κόκκινου κρέατος.

Ένας συνδυασμός γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων θα αξιοποιείται μελλοντικά για την πρόληψη καρκίνων που σχετίζονται με την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, αλλά για την ώρα μπορούμε να προτιμάμε λευκό κρέας, όπως κοτόπουλο, γαλοπούλα και κουνέλι, και να ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή.


+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Pattern of DNA Damage Links Colorectal Cancer and Diet High in Red Meat https://www.cancer.gov/news-events/cancer-currents-blog/2021/red-meat-colorectal-cancer-genetic-signature

Discovery and features of an alkylating signature in colorectal cancer https://cancerdiscovery.aacrjournals.org/content/early/2021/06/11/2159-8290.CD-20-1656.long

Carcinogenicity of consumption of red and processed meat https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26514947/

Why Is Colorectal Cancer Rising Rapidly among Young Adults? https://www.cancer.gov/news-events/cancer-currents-blog/2020/colorectal-cancer-rising-younger-adults