Πρόληψη και θεραπεία

Κοκτέιλ αντισωμάτων: Η σημασία του στη μάχη κατά της COVID-19

Το κοκτέιλ αντισωμάτων αποτελεί μια ευοίωνη είδηση για τις ευπαθείς ομάδες, καθώς φαίνεται να προσφέρει ισχυρή και διαρκή προστασία ενάντια στην COVID-19, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Ιατρικής της Βιρτζίνια. Όπως δήλωσε η εταιρεία παρασκευής του, Regeneron Pharmaceuticals, το κοκτέιλ αντισωμάτων μειώνει την πιθανότητα μόλυνσης από τον ιό SARS-CoV-2 κατά 80%, ενώ προσφέρει ανοσία που διαρκεί για πάνω από 8 μήνες. Πιο συγκεκριμένα, μειώνει την πιθανότητα μόλυνσης κατά 81,4% τον πρώτο μήνα, ενώ χάρη στην ανοσία που παρέχει η πιθανότητα αυτή διατηρείται στα εντυπωσιακά επίπεδα του 81,6% από τον δεύτερο έως και τον όγδοο μήνα μετά τη χορήγησή του.

Πώς λειτουργεί το κοκτέιλ αντισωμάτων;

Το κοκτέιλ αντισωμάτων βασίζεται στη χρήση των μονοκλωνικών αντισωμάτων (αντισώματα που παράγονται από έναν κλώνο β-λεμφοκυττάρων), τα οποία παράγονται τεχνητά αλλά μοιάζουν σε μεγάλο βαθμό με τα αντισώματα που παράγει ο ανθρώπινος οργανισμός όταν προσβληθεί από έναν ιό. Τα συγκεκριμένα αντισώματα προσδένονται στην πρωτεΐνη-ακίδα του ιού SARS-CoV-2 και τον εμποδίζουν να προσδεθεί στα ανθρώπινα κύτταρα και άρα να εισχωρήσει στον οργανισμό. Έτσι, αποτρέπεται κατά το δυνατό τόσο η μόλυνση, όσο και η νόσηση σε βαθμό επικίνδυνο για την υγεία και τη ζωή. Για την αντιμετώπιση του SARS-CoV-2, είναι απαραίτητη η χορήγηση παραπάνω από ενός είδους μονοκλωνικών αντισωμάτων, εξ’ ου και ο όρος “κοκτέιλ”. Μάλιστα, έχει διαπιστωθεί ότι το κοκτέιλ αντισωμάτων είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό ενάντια στις εμφανιζόμενες μεταλλάξεις του ιού που προκύπτουν συνεχώς.

Το κοκτέιλ δεν είναι εμβόλιο, ούτε υποκατάστατο ενός εμβολίου. Ωστόσο, μπορεί να αποδειχθεί ωφέλιμο σε ανθρώπους που αδυνατούν να αναπτύξουν ισχυρή ανοσολογική απόκριση κατά τον εμβολιασμό τους, κυρίως οι ανοσοκατεσταλμένοι. Για τέτοιες περιπτώσεις, ίσως χρειάζεται χορήγηση του κοκτέιλ αντισωμάτων ανά περιοδικά χρονικά διαστήματα, ώστε να αναπτύξουν την ανοσία που ο οργανισμός του αδυνατεί να παράξει.

Τι δείχνουν τα αποτελέσματα της έρευνας;

Στην έρευνα συμμετείχαν 1683 άτομα που δεν είχαν νοσήσει ποτέ από την COVID-19, ούτε και είχαν αντισώματα έναντι του ιού. Αρχικά, κλήθηκαν να μείνουν στον ίδιο χώρο με άτομα που είχαν βρεθεί θετικά στον ιό τις προηγούμενες 4 μέρες και στη συνέχεια τους χορηγήθηκε είτε το κοκτέιλ αντισωμάτων είτε ένα εικονικό φάρμακο. Τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξα, αφού έδειξαν ότι χάρη στο κοκτέιλ, αποτράπηκε με επιτυχία η διάδοση του ιού μεταξύ ατόμων που συγκατοικούν. Για τους επόμενους 8 μήνες μετά τη χορήγηση, κανένας από τους συμμετέχοντες δεν νοσηλεύτηκε εξαιτίας επιπλοκών της νόσου, ενώ μόλις 7 άτομα μολύνθηκαν με τον ιό. Επομένως, η αποτελεσματικότητα του κοκτέιλ για την περίοδο των 8 μηνών υπολογίζεται να είναι πάνω από 80%.

Πώς το κοκτέιλ αντισωμάτων θα συμβάλλει στη μελλοντική αντιμετώπιση της πανδημίας;

Οι επιστήμονες υγείας θεωρούν ότι το κοκτέιλ αντισωμάτων θα αλλάξει τα δεδομένα της πανδημίας, αφού προσφέρει έναν ταχύ τρόπο αντιμετώπισης της COVID-19 μετά την επαφή με θετικό κρούσμα, πριν εξελιχθεί σε συμπτωματική ασθένεια. Είναι σημαντικό το κοκτέιλ να χορηγείται άμεσα μετά την επαφή με κρούσμα ή τη διάγνωση με τον ιό, ώστε να αποφευχθεί η βαριά νόσηση. Καθώς πρόκειται για μια ένεση που χορηγείται υποδόρια, θα μπορεί να γίνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα σε ένα απλό ιατρείο χωρίς να χρειαστούν οι αντίστοιχες υποδομές του μαζικού εμβολιασμού.

Επιπλέον, είναι αναγκαίο για την παγκόσμια κοινότητα τα κοκτέιλ αντισωμάτων να διατεθούν στο ευρύ κοινό, εφόσον έχουν κριθεί αποτελεσματικά, χωρίς σοβαρές παρενέργειες και σχεδόν απαραίτητα για την προστασία των ευπαθών ομάδων.

Φυσικά, τα εμβόλια συνεχίζουν και παραμένουν ο κύριος τρόπος αντιμετώπισης της πανδημίας, ειδικά εφόσον μεγάλο μέρους του παγκόσμιου πληθυσμού έχει ήδη εμβολιαστεί. Ωστόσο, τα μονοκλωνικά αντισώματα αποτελούν μια πολύτιμη εναλλακτική για τα άτομα των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα δεν ανταποκρίνεται επαρκώς στο εμβόλιο και κινδυνεύουν περισσότερο από τις επιπτώσεις της COVID-19.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Antibody cocktail offers much-needed COVID-19 protection https://medicalxpress.com/news/2021-11-antibody-cocktail-much-needed-covid-.html

Regeneron Antibody Drug a Game Changer for COVID-19 Prevention https://www.healthline.com/health-news/regeneron-antibody-drug-a-game-changer-for-covid-19-prevention

Antibody Cocktail Reduces Chance of Developing COVID https://www.medscape.com/viewarticle/960114