Γήρανση

Κολλαγόνο: Η πρωτεΐνη της νεότητας

‘Ένα από τα πιο διάσημα συστατικά που ζητάει το καταναλωτικό κοινό στον τομέα της περιποίησης είναι το κολλαγόνο -και όχι άδικα- ! Η  πρωτεΐνη αυτή είναι υπαίτια για τη διατήρηση του νεανικού δέρματος και για αυτό προκαλείται φρενίτιδα στο άκουσμά της.

Το κολλαγόνο αποτελεί την  πρωτεΐνη που συναντάται σε μεγαλύτερη αφθονία  στο σώμα μας . Η δομή του μοιάζει με ίνα, χρησιμοποιείται για την κατασκευή συνδετικού ιστού και αποτελεί κύριο συστατικό των οστών, του δέρματος, των μυών, των τενόντων και του χόνδρου. Το κολλαγόνο είναι εκείνο που βοηθάει  τους ιστούς να είναι  δυνατοί, ανθεκτικοί, και ικανοί να αντέχουν το τέντωμα.

 Δυστυχώς, όσο μεγαλώνουμε, το  σώμα μας παράγει σταδιακά λιγότερο κολλαγόνο, ενώ η παραγωγή του μειώνεται  ακόμα γρηγορότερα όταν υπάρχει  υπερβολική έκθεση στον ήλιο,  υπερβολική χρήση αλκοόλ και τσιγάρου ,καθώς και έλλειψη ύπνου και άσκησης. 

Με τη γήρανση, το κολλαγόνο μετατρέπεται  από ένα σφιχτά οργανωμένο δίκτυο ινών σε έναν μη οργανωμένο λαβύρινθο, ενώ οι ρυτίδες στην επιφάνεια του δέρματος είναι αποτέλεσμα της βλάβης των ινών του κολλαγόνου που προκαλείται από την έκθεση  μας στο  εξωτερικό περιβάλλον.

Παρά την αφθονία του στο σώμα μας, το κολλαγόνο έχει γίνει ένα συμπλήρωμα με κορυφαίες πωλήσεις, τόσο σε κρέμες όσο και σε μορφή συμπληρώματος. Βέβαια , η αποτελεσματικότητά του όταν εφαρμόζεται τοπικά έχει αμφισβητηθεί  από δερματολόγους, καθώς το κολλαγόνο δεν βρίσκεται κανονικά  στην επιφάνεια του δέρματος αλλά στα βαθύτερα στρώματά του. Για το λόγο αυτόν άλλωστε τα από του στόματος συμπληρώματα κολλαγόνου σε  μορφή χαπιών, σκονών και ορισμένων τροφών πιστεύεται ότι απορροφώνται πιο αποτελεσματικά από τον οργανισμό. Συνήθως θα τα βρείτε σε καταστήματα είτε ως πεπτίδια κολλαγόνου είτε ως υδρολυμένο κολλαγόνο, τα οποία είναι διασπασμένες μορφές κολλαγόνου που απορροφώνται πιο εύκολα. Επιπλέον, μερικά  συμπληρώματα κολλαγόνου  ενδέχεται  να περιέχουν πρόσθετα θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη C, η βιοτίνη ή ο ψευδάργυρο που μπορούν να λειτουργήσουν συνεργικά στην επίτευξη ενός υγιούς δέρματος.

Μπορούμε να προσλάβουμε κολλαγόνο από την τροφή μας;

Κάτι που δεν έχει ερευνηθεί σε εκτεταμένο βαθμό είναι  κατά πόσο η  κατανάλωση τροφών που περιέχουν  κολλαγόνο μπορεί να ωφελήσει άμεσα την υγεία του δέρματος ή των αρθρώσεων. Όταν πέπτεται στο στομάχι, το κολλαγόνο διασπάται σε αμινοξέα, τα οποία στη συνέχεια διανέμονται στις περιοχές που το σώμα χρειάζεται περισσότερο πρωτεΐνη. 

Υπάρχουν τροφές πλούσιες σε κολλαγόνο και συγκεκριμένα  σκληρά κομμάτια κρέατος που είναι γεμάτα με  συνδετικό ιστό όπως ψαρονέφρι και μπριζόλα . Ωστόσο, η υψηλή πρόσληψη κόκκινου κρέατος δεν συνιστάται ως μέρος μιας  σωστής διατροφής. Το κολλαγόνο βρίσκεται επίσης στα οστά και το δέρμα των ψαριών φρέσκου και αλμυρού νερού.

Πέρα από τις τροφές που είναι πλούσιες σε κολλαγόνο υπάρχει και η επιλογή κατανάλωσης τροφών  που έχουν  υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, καθώς  πιστεύεται ότι έτσι αυξάνεται η  παραγωγή του. Τέτοιες τροφές είναι τα ψάρια,  τα πουλερικά,  το κρέας, τα  αυγά,  τα γαλακτοκομικά,  τα όσπρια και σόγια. Η παραγωγή κολλαγόνου απαιτεί επίσης θρεπτικά συστατικά όπως ο ψευδάργυρος που βρίσκεται στα οστρακοειδή, τα κρέατα, τα όσπρια ,τους ξηρούς καρπούς  και τα δημητριακά ολικής αλέσεως.

Βέβαια, πέρα από τη λήψη συμπληρωμάτων, την εφαρμογή τοπικών καλλυντικών προϊόντων με κολλαγόνο και τη κατανάλωση τροφών που ενισχύουν τη ποσότητα κολλαγόνου στο δέρμα, οι πιο κοινές συνήθειες που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του φυσικού κολλαγόνου είναι:

  • Η χρήση αντηλιακού ή περιορισμός του χρόνου έκθεσης στον ήλιο
  • Επαρκής ύπνος
  • Μείωση άγχους. Τα χρόνια υψηλά επίπεδα κορτιζόλης μπορούν να μειώσουν την παραγωγή κολλαγόνου
  • Αποφύγετε το κάπνισμα ή το παθητικό κάπνισμα

Πλέον, όταν βλέπετε στα καταστήματα πληθώρα προϊόντων με κολλαγόνο θα γνωρίζετε ότι ναι μεν βοηθούν να γίνει πιο σταδιακά η μείωση της παραγωγής του φυσικού κολλαγόνου, αλλά είναι και στο δικό σας χέρι με την υιοθέτηση ορισμένων συνηθειών να εξασφαλίσετε «περισσότερο χρόνο» στο κολλαγόνο σας.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Collagen: A review on its sources and potential cosmetic applications https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/jocd.12450

Collagen: Animal Sources and Biomedical Application https://www.japsonline.com/admin/php/uploads/1466_pdf.pdf

A Collagen Supplement Improves Skin Hydration, Elasticity, Roughness, and Density: Results of a Randomized, Placebo-Controlled, Blind Study https://www.mdpi.com/2072-6643/11/10/2494