Διατροφή

Κολοκύθα: Πώς ωφελεί την υγεία;

Πώς ωφελεί την ανθρώπινη υγεία η κολοκύθα;

1. Ενίσχυση βήτα καροτίνης

Ακριβώς όπως συμβαίνει με το πορτοκάλι, το καρότο και την γλυκοπατάτα, οι κολοκύθες είναι πλούσιες σε βήτα-καροτίνη. Η βήτα καροτίνη, ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό, αλλάζει στο σώμα και μετατρέπεται σε βιταμίνη Α. Η βιταμίνη Α είναι σημαντική για το αναπαραγωγικό σύστημα, για την αποτροπή των μικροβίων και για την βελτίωση της όρασης. Βοηθά επίσης την καρδιά, τους πνεύμονες, τα νεφρά και άλλα όργανα του σώματος, να λειτουργούν σωστά. (Βιταμίνη Α: Το μυστικό για μια υπέροχη επιδερμίδα)

2. Βελτιωμένη όραση

Ένα φλιτζάνι κολοκύθας παρέχει το 200% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης Α. Η βιταμίνη Α βελτιώνει την υγεία των ματιών και ενισχύει την καθαρή όραση, ειδικά σε χαμηλό φωτισμό. (5 τρόποι να μην καταπονείτε τα μάτια σας όταν βλέπετε τηλεόραση)

3. Μειωμένος κίνδυνος καρκίνου

Η βιταμίνη Α, που εξασφαλίζεται από την κατανάλωση κολοκύθας, μειώνει τον κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα και του προστάτη. Τονίζεται ότι τα συμπληρώματα δεν παρέχουν την ίδια προστασία. (Καρκίνος του πνεύμονα: 7+1 ασθένειες με παρόμοια συμπτώματα)

4. Ενίσχυση ανοσοποιητικού συστήματος

Εκτός από τη βήτα καροτίνη, οι κολοκύθες περιέχουν επιπρόσθετα βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, σίδηρο και φυλλικό οξύ, συστατικά τα οποία ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Η επιπρόσθετη κατανάλωση κολοκύθας, μπορεί να βοηθήσει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος να λειτουργήσουν καλύτερα για να αποτρέψουν τα μικρόβια και να επιταχύνουν την επούλωση των πληγών. (Αυτά τα 10 ροφήματα ενισχύουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα)

5. Μείωση αρτηριακής πίεσης

Η κολοκύθα είναι πλούσια σε κάλιο, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Οι ανάλατοι σπόροι κολοκύθας, είναι επίσης πλούσιοι σε μέταλλα και φυτικές στερόλες, που αυξάνουν τα επίπεδα της HDL χοληστερίνης (το «καλό» είδος) και συμβάλλουν στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε χαμηλά επίπεδα. (Υπέρταση: 3 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουν οι ασθενείς)

6. Μειωμένο αίσθημα πείνας

Οι κολοκύθες είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και χαμηλές σε θερμίδες, γεγονός που μειώνει το αίσθημα της πείνας. Αν ψάχνετε ένα υγιεινό τρόπο να παραμείνετε χορτασμένοι για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε η κολοκύθα είναι μια καλή επιλογή. (Όταν κάθεστε στον ήλιο πεινάτε πιο γρήγορα; Δείτε γιατί συμβαίνει αυτό)

7. Καλύτερος ύπνος

Οι σπόροι κολοκύθας περιέχουν τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που βοηθά στη δημιουργία μιας χημικής ουσίας που ονομάζεται σεροτονίνη. Η σεροτονίνη, εκτός από το ότι προκαλεί αισθήματα ευφορίας, είναι επίσης βασικός παράγοντας για την προώθηση του καλού ύπνου. (Πώς επηρεάζει τη διάθεσή μας το φαγητό;)

8. Καταπολέμηση γήρανσης του δέρματος

Η αντιοξειδωτική δύναμη της βήτα καροτίνης που υπάρχει στην κολοκύθα, καταπολεμά τις επιπτώσεις που έχει η γήρανση στο δέρμα. Βοηθά επίσης στην ανακούφιση της φλεγμονής, η οποία διατηρεί το δέρμα – και το σώμα – πιο ήρεμο και πιο λαμπερό. (Φλεγμονή: μειώστε τη στο σώμα σας με απλούς καθημερινούς τρόπους και ζήστε καλύτερα)

9. Ενίσχυση της καρδιακής λειτουργίας

Με την αύξηση των φυτικών ινών, οι πιθανότητες καρδιακής νόσου μειώνονται και οι κολοκύθες είναι πλούσιες με φυτικές ίνες. Αλλά, δεν είναι μόνο οι φυτικές ίνες που ενισχύουν την καρδιακή λειτουργία. Συγκεκριμένα, η βιταμίνη Α και το κάλιο που υπάρχει στην κολοκύθα, παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία της καρδιάς. (Καρδιοπάθειες: 10 καθημερινοί τρόποι που μειώνουν τον κίνδυνο)

+ 12 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Health Benefits of Pumpkin https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-health-benefits-pumpkin

Dietary fiber and saturated fat intake associations with cardiovascular disease differ by sex in the Malmö Diet and Cancer Cohort: a prospective study https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22384046/

Vegetable, fruit, and cereal fiber intake and risk of coronary heart disease among men https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8627965/

Health benefits of pumpkin https://www.piedmont.org/living-better/health-benefits-of-pumpkin

Selected vitamins and trace elements support immune function by strengthening epithelial barriers and cellular and humoral immune responses https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17922955/

Technical advance: ascorbic acid induces development of double-positive T cells from human hematopoietic stem cells in the absence of stromal cells https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25157026/

Hypertension and Nutrition (Cleveland Clinic) https://www.justforthehealthofit.org/hypertension-and-nutrition-cleveland-clinic

What is vitamin A and why do we need it? https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3936685/

Pick Pumpkin for Better Health https://www.nm.org/healthbeat/healthy-tips/nutrition/pick-pumpkin-for-better-health

Vitamins and Minerals https://www.nccih.nih.gov/health/vitamins-and-minerals

Pumpkin Nutrition https://web.extension.illinois.edu/pumpkins/nutrition.cfm

Vitamin A https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-vitamin-a/art-20365945