Γυναίκα

Κολπική χλωρίδα: Γιατί είναι σημαντική; Πώς μπορεί να αποκατασταθεί;

Η κολπική χλωρίδα είναι τα βακτήρια που ζουν μέσα στον κόλπο. Η φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου κυριαρχείται από διάφορα είδη γαλακτοβάκιλλων.

Οι γαλακτοβάκιλλοι βοηθούν στη διατήρηση της υγείας του κόλπου, παράγοντας γαλακτικό οξύ, υπεροξείδιο του υδρογόνου και άλλες ουσίες που αναστέλλουν την ανάπτυξη μυκήτων και άλλων ανεπιθύμητων μικροοργανισμών. Την ίδια ώρα, διατηρούν τον κόλπο σε ένα υγιές pH, που ανέρχεται περίπου στο 4. Αυτό το ήπια όξινο περιβάλλον προστατεύει από τις μολύνσεις, σε συνδυασμό με άλλες ουσίες που παράγονται. Τα εν λόγω βακτήρια, αποτελούν σημαντικό μέρος ενός υγιούς κολπικού οικοσυστήματος. (Γυναικείος κόλπος: Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν το σχήμα και το μέγεθος;)

Γιατί η κολπική χλωρίδα είναι σημαντική;

Ένα χαρακτηριστικό της βακτηριακής κολπίτιδας (BV) είναι η διατάραξη της φυσιολογικής κολπικής χλωρίδας και η απώλεια των γαλακτοβάκιλλων. Αυτή η κατάσταση, δεν είναι μόνο δυσάρεστη, αλλά κάνει παράλληλα τις γυναίκες πιο ευάλωτες στον HIV και άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Η βακτηριακή κολπίτιδα προκαλείται στην πραγματικότητα από υπερανάπτυξη βακτηρίων που υπάρχουν φυσιολογικά στον κόλπο σε χαμηλά επίπεδα. Τα βακτήρια που σχετίζονται με την βακτηριακή κολπίτιδα, παράγουν έναν αριθμό πτητικών αμινών, χημικές ουσίες οι οποίες προκαλούν την χαρακτηριστική οσμή που σχετίζεται με τη βακτηριακή κολπίτιδα. Η εν λόγω μυρωδιά είναι πιο έντονη μετά το σεξ, και κυρίως το σεξ χωρίς προστασία, επειδή οι αμίνες γίνονται πιο δύσοσμες στο υψηλότερο pH που σχετίζεται με το σπέρμα. Ωστόσο, παρά τη συσχέτιση αυτή, η βακτηριακή κολπίτιδα δεν προκαλείται από το σπέρμα. (Ευεργετικά βακτήρια αποτρέπουν την επαναλαμβανόμενη βακτηριακή κολπίτιδα στις γυναίκες)

Πώς μπορεί να αποκατασταθεί η κολπική χλωρίδα;

Μία από τις δυσκολίες στη θεραπεία της βακτηριακής κολπίτιδας και άλλων σχετικών καταστάσεων, όπως οι λοιμώξεις από ζυμομύκητες, είναι η εξεύρεση του τρόπου αποκατάστασης της φυσιολογικής κολπικής χλωρίδας. Μερικές φορές οι πληθυσμοί των βακτηρίων επανέρχονται σε φυσιολογικές αναλογίες μετά τη θεραπεία. Άλλες φορές ωστόσο, δεν επανέρχονται. (Εξέταση βακτηριακής κόλπωσης: Τι πρέπει να γνωρίζετε;)

Προκειμένου να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της χλωρίδας που κυριαρχείται από γαλακτοβάκιλλους, αρκετοί επιστήμονες στρέφονται σε προβιοτικά χάπια και υπόθετα. Θεραπείες οι οποίες περιέχουν διάφορα είδη γαλακτοβάκιλλων, με την ελπίδα ότι τα εν λόγω βακτήρια θα αναπτυχθούν και θα αποικίσουν εκ νέου τον κόλπο. Μέχρι σήμερα, τα αποτελέσματα των μελετών ήταν κάπως θετικά, αν και προκαταρκτικά. Ωστόσο, εάν επιβεβαιωθούν, τα προβιοτικά μπορεί να είναι ένας νέος τρόπος για τη βελτίωση της υγείας του κόλπου και την αποκατάσταση της υγιούς κολπικής χλωρίδας. (Προβιοτικά: Τι είναι και πότε χρειάζεται να τα παίρνετε;)

Ποια είναι τα συμπτώματα της βακτηριακής κολπίτιδας;

Η βακτηριακή κολπίτιδα δεν προκαλεί πάντα συμπτώματα. Όταν, όμως, αυτά εμφανιστούν, περιλαμβάνουν:

Η πολύ έντονη οσμή των κολπικών εκκρίσεων είναι ένα χαρακτηριστικό σύμπτωμα της βακτηριακής κολπίτιδας και όπως είπαμε πιο πάνω, για μερικές γυναίκες, η οσμή αυτή μπορεί να είναι ακόμη πιο ισχυρή μετά από σεξουαλική διείσδυση χωρίς προφυλακτικό εάν το σπέρμα αναμιχθεί με τα κολπικά υγρά. (Ποιος είναι ο ρόλος του κόλπου στο σεξ και τον τοκετό;)

Ποιοι είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν βακτηριακή κολπίτιδα;

Όλες οι γυναίκες μπορούν να εμφανίσουν βακτηριακή κολπίτιδα, Ωστόσο, μπορεί να βρίσκεστε σε αυξημένο κίνδυνο εάν:

  • Είστε έγκυος
  • Έχετε Αφροαμερικανική καταγωγή
  • Έχετε μία ενδομήτρια συσκευή
  • Δεν χρησιμοποιείτε προφυλακτικό ή στοματικό διάφραγμα κατά τη σεξουαλική επαφή
  • Έχετε πολλαπλούς ερωτικούς συντρόφους
  • Έχετε ιστορικό κολπικών πλύσεων

+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Vaginal Flora https://www.verywellhealth.com/vaginal-flora-3132918

Postmenopausal syndrome https://journals.lww.com/indianjpsychiatry/Fulltext/2015/57002/Postmenopausal_syndrome.7.aspx

Preparation and Optimization of Garlic Oil/Apple Cider Vinegar Nanoemulsion Loaded with Minoxidil to Treat Alopecia https://www.mdpi.com/1999-4923/13/12/2150

Should you use probiotics for your vagina? https://www.health.harvard.edu/blog/should-you-use-probiotics-for-your-vagina-2019122718592

Supplementation of standard antibiotic therapy with oral probiotics for bacterial vaginosis and aerobic vaginitis: a randomised, double-blind, placebo-controlled trial https://bmcwomenshealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12905-015-0246-6

Lactobacilli Dominance and Vaginal pH: Why Is the Human Vaginal Microbiome Unique? https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fmicb.2016.01936/full