Θεραπεία

Κολπίτιδα από μυκητίαση: Η FDA εγκρίνει το Vivjoa για την χρόνια μόλυνση

Το Vivjoa είναι το πρώτο από την FDA εγκεκριμένο αντιμυκητιασικό φάρμακο για τη θεραπεία της χρόνιας κολπικής μόλυνσης από ζυμομύκητες.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για το Vivjoa;

Η επιτροπή της FDA ενέκρινε το φάρμακο Vivjoa βασιζόμενη σε κλινικές δοκιμές τρίτης φάσης, στις οποίες συμμετείχαν 875 ασθενείς από 11 χώρες. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, με την μια ομάδα να λαμβάνει Vivjoa ως θεραπεία για την αρχική μόλυνση και ακολούθως για 50 εβδομάδες, ως φάρμακο συντήρησης. Η δεύτερη ομάδα έλαβε φλουκοναζόλη, μια παραδοσιακή θεραπεία για μολύνσεις μυκήτων και εικονικό φάρμακο για 50 εβδομάδες ως θεραπεία συντήρησης. (Κολπική υγεία: Τα προβιοτικά συμπληρώματα βοηθούν;)

Διαπιστώθηκε λοιπόν, ότι όσοι λάμβαναν Vivjoa κατά τη διάρκεια της δοκιμής είχαν σημαντικά λιγότερες μολύνσεις. Η ομάδα του Vivjoa είχε 89,7% ποσοστό εκκαθάρισης της αρχικής μόλυνσης και παρέμεινε απαλλαγμένη από μολύνσεις για το υπόλοιπο της δοκιμής. Στη δεύτερη ομάδα, το 57% δεν είχε υποτροπιάζουσες λοιμώξεις.

Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες που παρατηρήθηκαν από το Vivjoa ήταν πονοκέφαλοι και ναυτίες.

Η Mycovia Pharmaceuticals, Inc., η κατασκευάστρια εταιρεία του συνταγογραφούμενου φαρμάκου Vivjoa αναμένει ότι θα είναι διαθέσιμο το δεύτερο τρίμηνο του 2022. Το εν λόγω φάρμακο διατίθεται σε δισκία των 150 mg και αγοράζεται με βάση το επιλεγμένο σχήμα.  Υπάρχουν δύο συνιστώμενα δοσολογικά σχήματα και συγκεκριμένα:

Το πρώτο σχήμα περιλαμβάνει μόνο Vivjoa:

  • Ημέρα 1: 600 mg ως εφάπαξ δόση
  • Ημέρα 2: 450 mg ως εφάπαξ δόση
  • Έναρξη την 14η ημέρα: 150 mg μία φορά την εβδομάδα για 11 εβδομάδες

Το δεύτερο σχήμα είναι ένας συνδυασμός Vivjoa και φλουκοναζόλης:

  • Ημέρες 1, 4 και 7: 150 mg φλουκοναζόλης
  • Ημέρες 14 – 20: 150 mg Vivjoa μία φορά την ημέρα
  • Έναρξη την 38η ημέρα: 150 mg Vivjoa μία φορά την εβδομάδα, για 11 εβδομάδες

Ποιες γυναίκες μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Vivjoa;

Οι γυναίκες με αναπαραγωγικό δυναμικό, οι έγκυες και οι θηλάζουσες, δεν πρέπει να λαμβάνουν το συγκεκριμένο φάρμακο, καθώς μπορεί δυνητικά να βλάψει το έμβρυο και την αναπαραγωγική λειτουργία. (6 τρόφιμα που πρέπει να τρώνε οι θηλάζουσες μητέρες)

Το φάρμακο, με βάση τις συστάσεις, θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε μια συγκεκριμένη ομάδα γυναικών και ειδικότερα σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε υστερεκτομή. Επιπλέον, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από γυναίκες με μόνιμη υπογονιμότητα και γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε απολίνωση των σαλπίγγων. Την ίδια ώρα, η χρήση είναι δυνατή και από γυναίκες που έχουν σπιράλ χωρίς πρόθεση να το αφαιρέσουν τα επόμενα δύο χρόνια και γυναίκες γύρω στα 40 που δεν σχεδιάζουν να μείνουν έγκυες.

Τι είναι η κολπική μυκητίαση;

Η κολπικη μυκητίαση, που ονομάζεται αλλιώς και καντιντίαση, προκαλείται από έναν μύκητα που ονομάζεται candida. Αυτός ο μύκητας ζει συνήθως στο σώμα, ειδικά στον κόλπο, το στόμα, το λαιμό και το έντερο. Η μόλυνση προκύπτει όταν ο μύκητας πολλαπλασιάζεται και αναπτύσσεται ανεξέλεγκτα. Τα συμπτώματα της κολπικής μυκητίασης περιλαμβάνουν:

  • Κολπικός κνησμός
  • Πόνος γύρω από τον κόλπο και το αιδοίο
  • Πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ
  • Πόνος ή κάψιμο κατά την ούρηση
  • Πυκνή, σβολιασμένη, λευκή έκκριση

Τυπικά, η λοίμωξη είναι ήπια, αλλά ορισμένες γυναίκες αναπτύσσουν σοβαρές μολύνσεις που μπορεί να προκαλέσουν πρήξιμο και ρωγμές στην επένδυση του κόλπου. (Μάθε πώς μεταδίδονται οι λοιμώξεις και πώς μπορείς να προφυλαχθείς)

Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο κολπικών λοιμώξεων από μύκητες;

Σύμφωνα με το Γραφείο Υγείας των Γυναικών, οι ακόλουθες αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να λειτουργήσουν προληπτικά για τις κολπικές λοιμώξεις μυκήτων:

  • Αποφυγή κολπικού πλυσίματος, διότι μπορεί να αφαιρέσει τα καλά βακτήρια από τον κόλπο.
  • Αποφυγή αρωματικών προϊόντων μέσα ή γύρω από τον κόλπο, όπως αφρόλουτρα, σπρέι, σερβιέτες ή ταμπόν.
  • Χρήση εσωρούχων με βαμβακερό καβάλο.
  • Αποφυγή στενών ρούχων, όπως εσώρουχα, καλσόν, παντελόνια και τζιν, διότι μπορούν να αυξήσουν τη θερμότητα και την υγρασία του σώματος στην ευαίσθητη περιοχή.
  • Συχνή αλλαγή ταμπόν και άλλων προϊόντων περιόδου.
  • Αλλαγή βρεγμένων μαγιό και ιδρωμένων ρούχων σε μικρό χρονικό διάστημα.


+ 7 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved