Άσκηση και Υγεία

Κολύμπι μετά τη χειρουργική επέμβαση: Πότε επιτρέπεται;

Το αν επιτρέπεται να κολυμπήσετε στη θάλασσα, συνήθως εξαρτάται από το είδος της χειρουργικής επέμβασης που κάνατε, αλλά δεν πρέπει να κολυμπήσετε μέχρι:

 • ο χειρουργός, ο γενικός γιατρός ή ο φυσικοθεραπευτής να σας έχει επιβεβαιώσει ότι είναι ασφαλές να το κάνετε
 • το τραύμα σας να έχει επουλωθεί (δεν πρέπει να βυθίζεται στο νερό πριν επουλωθεί) – ρωτήστε τον χειρουργό σας πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να επουλωθεί το τραύμα σας
 • το τραύμα σας να μην προκαλεί πόνο

Σε γενικές γραμμές, αφού αφαιρεθούν ή πέσουν/απορροφηθούν τα ράμματα και το τραύμα σας έχει επουλωθεί πλήρως, θα πρέπει να μπορείτε να κολυμπήσετε στη θάλασσα ή σε πισίνα. Μόλις επουλωθεί ένα τραύμα, ο κίνδυνος μόλυνσης μειώνεται. Τα ράμματα μπορούν συνήθως να αφαιρεθούν εντός 7 έως 10 ημερών από την επέμβαση, αν και αυτό εξαρτάται από τον τύπο του τραύματος και των ραμμάτων. Τα απορροφήσιμα ράμματα μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να διαλυθούν. Θα πρέπει να αποφεύγετε το κολύμπι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα εάν έχετε κάποια άλλη πάθηση που αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης ή καθυστερεί την επούλωση. Δεν πρέπει να κολυμπάτε εάν έχετε ανοιχτές πληγές. Επίσης, δεν πρέπει να κολυμπάτε εάν φοράτε γύψο ή έχετε εξωτερικη οστεοσυνθεση -ένα μεταλλικό πλαίσιο που συγκρατεί τα οστά σας στη θέση τους- μέχρι ο χειρουργός σας να σας συμβουλεύσει ότι είναι ασφαλές να το κάνετε.

Κολύμβηση μετά από διάφορους τύπους χειρουργικών επεμβάσεων

Ανάλογα με τον τύπο της χειρουργικής επέμβασης, μπορεί να χρειαστεί να αποφύγετε το κολύμπι για κάποιο χρονικό διάστημα, ακόμη και μετά την επούλωση του τραύματός σας. Παρακάτω παρατίθενται ορισμένες τέτοιες περιπτώσεις, αλλά θα πρέπει πάντα να ενημερώνεστε από τους επαγγελματίες υγείας που σας περιθάλπουν πριν κολυμπήσετε:

 1. Μεταμόσχευση κερατοειδούς : Αποφύγετε το κολύμπι για τουλάχιστον 1 μήνα και μέχρι να σας ενημερώσουν ότι είναι ασφαλές- φορέστε γυαλιά για να προστατεύσετε το μάτι σας από τραυματισμό από πρόσκρουση και μην βουτάτε
 2. Αρθροπλαστική ισχίου: Θα πρέπει να αισθάνεστε φυσιολογικά μετά από 8 έως 12 εβδομάδες, οπότε μπορείτε να επιστρέψετε στις συνήθεις δραστηριότητές σας, όπως το κολύμπι, αλλά ορισμένοι χειρουργοί σας συμβουλεύουν να μην κάνετε κολύμπι στο στήθος. Εδώ μπορείτε να δείτε τη φυσικοθεραπευτική προσέγγιση μετά από αρθροπλαστική ισχίου
 3. Χειρουργική επέμβαση bypass καρδιάς: Μπορείτε να κολυμπήσετε μετά από 3 μήνες
 4. χειρουργική επέμβαση καταρράκτη – θα πρέπει να αποφύγετε το κολύμπι για 4 έως 6 εβδομάδες
 5. Σκωληκοειδεκτομή (μετά από σκωληκοειδίτιδα): Μπορείτε να κολυμπήσετε αφού αφαιρεθούν τα ράμματα, επουλωθεί το τραύμα και έχετε αναρρώσει πλήρως (συνήθως τουλάχιστον 2 εβδομάδες)

Εάν έχετε ράμματα, φροντίστε να:

 1. να τα κρατάτε καθαρά και στεγνά
 2. να προσέχετε για τυχόν αύξηση της ερυθρότητας, του πρηξίματος ή του πόνου

Αυτό θα μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης λοίμωξης ή θα την προλάβετε έγκαιρα. Ο γιατρός ή ο νοσηλευτής θα πρέπει να σας πει πώς να φροντίζετε το τραύμα σας. Εάν δεν είστε σίγουροι για το τι πρέπει να κάνετε, ζητήστε τη συμβουλή της ομάδας υγείας σας.

Ποια είναι τα σημάδια μόλυνσης;

Προσέξτε για τυχόν σημάδια λοίμωξης κοντά ή γύρω από τα ράμματα, όπως:

 1. πρήξιμο
 2. αυξημένη ερυθρότητα γύρω από το τραύμα
 3. πύον ή αιμορραγία από την πληγή
 4. αίσθημα ζέστης στο τραύμα
 5. δυσάρεστη οσμή από το τραύμα
 6. αυξανόμενος πόνος
 7. υψηλή θερμοκρασία
 8. πρησμένοι αδένες