Το κοντό ανάστημα προκαλεί ψυχολογική φόρτιση τόσο στα παιδιά, όσο και τους γονείς τους. Η μέριμνα των γονιών μετά τη διαπίστωση ότι το παιδί τους είναι πιο κοντό από τα υπόλοιπα της ηλικίας του, είναι να διερευνήσουν κατά πόσο το ανάστημά του οφείλεται σε κάποια παθολογική αιτία ή είναι φυσιολογικό, βάσει γενετικής προδιάθεσης. Οι γονείς καλό είναι να συζητούν με τον παιδίατρό τους για ότι τους προβληματίζει και αυτός είναι ο απόλυτα αρμόδιος γνωρίζοντας το ιατρικό ιστορικό του παιδιού, να εκτιμήσει τη συνολική του υγεία και ανάπτυξη. Στην κλινική πράξη θα εξετάσει αν υπάρχουν παθολογικά στοιχεία που να ευθύνονται για το ύψος του παιδιού. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι αν ο ρυθμός αύξησης ενός παιδιού ετησίως είναι μικρότερος από 5 εκατοστά, τότε υπάρχει πιθανότητα υποκείμενης παθολογίας.
Οι εργαστηριακές εξετάσεις κρίνονται απαραίτητες για τη διαπίστωση ενδοκρινολογικών προβλημάτων, γενετικών ή χρόνιων νοσημάτων. Αναλόγως των ευρημάτων ο παιδίατρος θα καθορίσει την κατάλληλη θεραπεία για το παιδί.

Υπάρχουν όμως και παιδιά με φυσιολογικό κοντό ανάστημα που αγγίζει τα κατώτερα φυσιολογικά όρια. Μπορεί να είναι πιο κοντά από την πλειοψηφία των συνομηλίκων τους, αλλά αναπτύσσονται κανονικά σύμφωνα την σωματομετρική τους καμπύλη αύξησης. Η εκατοστιαία θέση του ύψους και ο ρυθμός ετήσιας αύξησης βρίσκονται στα κατώτερα φυσιολογικά όρια. Το φυσιολογικό κοντό ανάστημα οφείλεται είτε σε γενετικούς παράγοντες, είτε σε ιδιοπαθή καθυστέρηση της ανάπτυξης και της ήβης.

Οι γενετικοί παράγοντες που καθορίζουν το κοντό ανάστημα χαρακτηρίζουν τα παιδιά που έχουν κοντούς γονείς και τα αίτιά του είναι καθαρά κληρονομικά. Στις περιπτώσεις αυτές υπάρχει συμβατότητα μεταξύ ύψους παιδιών και γονέων. Στην περίπτωση της ιδιοπαθούς καθυστέρησης της ανάπτυξης και της ήβης παρατηρείται επιβράδυνσης της αύξησης ώστε το ύψος να μετράται στα κατώτερα φυσιολογικά όρια. Το τελικό ανάστημα όμως των παιδιών αυτών θα είναι συμβατό με το γενετικό τους προφίλ.

Οι συστάσεις μας είναι να μιλάτε με τον παιδίατρό σας, να εκφράζετε τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς σας για την καλύτερη ψυχική και σωματική υγεία των παιδιών σας. Φροντίστε να τους παρέχετε σωστή διατροφή, καλόν ύπνο και ένα περιβάλλον γεμάτο αγάπη, χαρά και αποδοχή!