Πρόληψη και θεραπεία

Κόπωση: 10 αιτίες που προκαλούν συνεχόμενη κούραση

Αν αισθάνεστε συνεχώς κουρασμένοι, είναι απαραίτητο να επισκεφτείτε τον γιατρό σας, ο οποίος μέσα από διάφορες εξετάσεις θα προσπαθήσει να προσδιορίσει την αιτία που σας προκαλεί αισθήματα κόπωσης.

Ποιες είναι οι πιθανές αιτίες της κόπωσης;

1. Η έλλειψη ύπνου

Παρότι η έλλειψη ύπνου είναι μια προφανής αιτία κόπωσης, από πίσω της κρύβει βαθύτερες αιτίες, όπως το άγχος και η πίεση, που θεωρούνται οι βασικές αιτίες αϋπνίας. Και παρόλο που η έλλειψη ύπνου δεν είναι επικίνδυνη, μια επίσκεψη στον γιατρό κρίνεται απαραίτητη, καθώς ο γιατρός θα σας βοηθήσει να βρείτε τρόπους για να μειώσετε το άγχος σας ή θα σας συνταγογραφήσει φάρμακα που αντιμετωπίζουν την αϋπνία, ώστε η κούραση που νιώθετε να μειωθεί. Να υπενθυμίσουμε ότι ο μέσος ενήλικας χρειάζεται περίπου οκτώ ώρες ύπνου κάθε βράδυ για να είναι υγιής.

2. Κατάθλιψη

Η κατάθλιψη είναι μια κατάσταση που πιστεύεται ότι προκαλείται από ανωμαλίες στις χημικές ουσίες του εγκεφάλου, που ονομάζονται νευροδιαβιβαστές, οι οποίες ρυθμίζουν τη διάθεση. Τα άτομα με κατάθλιψη τείνουν, να έχουν προβλήματα με τον ύπνο και το επίπεδο της ενέργειάς τους. Για παράδειγμα, μπορεί να δυσκολεύονται να κοιμηθούν ή να ξυπνούν επανειλημμένα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Μάλιστα, πολλοί άνθρωποι με κατάθλιψη κοιμούνται περισσότερο από το κανονικό ή δεν μπορούν να ξυπνήσουν το πρωί.

Άλλα συμπτώματα κατάθλιψης είναι: θλίψη, απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που κάποτε απολαμβάνατε, αλλαγές στην όρεξη και το βάρος, αισθήματα ενοχής, ενώ σε ακραίες περιπτώσεις γίνονται αυτοκτονικές σκέψεις.

Αν υποψιάζεστε ότι έχετε κατάθλιψη, μιλήστε με το γιατρό σας, ο οποίος θα σας συστήσει να δείτε έναν ψυχολόγο που θα σας βοηθήσει να επεξεργαστείτε τα συναισθήματά σας. Η μη αντιμετώπιση της κατάθλιψης, δεν οδηγεί μόνο σε κόπωση, αλλά μπορεί να επηρεάσει κάθε πτυχή της ζωής σας.

3. Αναιμία

Όταν έχετε αναιμία, το σώμα σας, είτε έχει μειωμένο αριθμό ερυθρών αιμοσφαιρίων, είτε δεν έχει αρκετή αιμοσφαιρίνη. Η αιμοσφαιρίνη είναι η ουσία που δίνει στα ερυθροκύτταρα το χρώμα τους και συμμετέχει στη μεταφορά οξυγόνου στο σώμα. Όταν, λοιπόν, έχετε πολύ λίγη αιμοσφαιρίνη ή δεν έχετε αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια, το σώμα σας δεν έχει αρκετό οξυγόνο, με αποτέλεσμα να αισθάνεστε κουρασμένοι  και αδύναμοι. Σημειώνεται ότι η αναιμία συνοδεύεται επίσης από συμπτώματα όπως ανοιχτόχρωμο δέρμα, δύσπνοια, ζάλη ή πονοκεφάλους. Σύμφωνα μάλιστα με τους ειδικούς, η ανεπάρκεια σιδήρου από μόνη της, ακόμη και χωρίς να έχετε αναιμία, θεωρείται αιτία χρόνιας κόπωσης. Με μια απλή εξέταση αίματος μπορείτε να  διαπιστώσετε εάν έχετε ή όχι αναιμία, η οποία δεν συνδέεται μόνο με την έλλειψη σίδηρου, αλλά και με άλλες καταστάσεις.

4. Υποθυρεοειδισμός

Ο υποθυρεοειδισμός είναι μια ασθένεια στην οποία ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει αρκετή θυρεοειδική ορμόνη. Η ασθένεια του θυρεοειδούς είναι πολύ συχνή, ειδικά στις γυναίκες και επηρεάζει 27 –  60 εκατομμύρια ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι θυρεοειδικές ορμόνες ελέγχουν τον μεταβολισμό, έτσι όταν τα επίπεδα είναι χαμηλά, εμφανίζονται συμπτώματα κόπωσης, αύξηση βάρους και ρίγος. Αν και η εν λόγω κατάσταση μιμείται σε μεγάλο βαθμό τα συμπτώματα της κατάθλιψης, μια απλή εξέταση αίματος μπορεί να δείξει εάν ο θυρεοειδής αδένας λειτουργεί κανονικά ή όχι.

5. Καρδιακή νόσος

Οι καρδιακές παθήσεις, ειδικά η καρδιακή ανεπάρκεια, μπορεί να προκαλέσει αισθήματα κόπωσης και αυτό γιατί, σε αυτή την κατάσταση, η καρδιά καθίσταται λιγότερο αποτελεσματική στο να στέλνει οξυγονωμένο αίμα στους μυς και σε άλλους ιστούς του σώματος, με αποτέλεσμα ακόμη και το περπάτημα να είναι πολύ δύσκολο. Η καρδιακή νόσος συνοδεύεται επίσης από πόνο στο στήθος, ταχυπαλμία, ζάλη, τάσεις λιποθυμίας και δύσπνοια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια διαφοροποίηση ανάμεσα στα συμπτώματα που παρουσιάζουν οι άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες. Για παράδειγμα, οι γυναίκες αντί για θωρακικό πόνο νιώθουν κόπωση, γι’ αυτό είναι σημαντικό ο γιατρός σας να γνωρίζει όλα τα συμπτώματα που παρουσιάζετε, ώστε να μπορέσει να κάνει σωστή διάγνωση και να σας χορηγήσει τη σωστή θεραπεία.

6. Άπνοια ύπνου

Η άπνοια ύπνου είναι μια χρόνια κατάσταση, κατά την οποία η αναπνοή σταματά (ή παρατηρούνται ρηχές αναπνοές) για μερικά δευτερόλεπτα όταν ένα άτομο κοιμάται. Αυτές οι παύσεις μπορούν να εμφανιστούν μέχρι και 30 φορές το λεπτό. Κάθε φορά που η αναπνοή επιστρέφει στο φυσιολογικό ο ύπνος διαταράσσεται. Αυτός ο διαταραγμένος ύπνος, μπορεί να αποτελεί την αιτία της κόπωσης και της υπνηλίας που νιώθει ένα άτομο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Σημειώνεται ότι η άπνοια ύπνου συνοδεύεται επίσης από συμπτώματα όπως, πρωινοί πονοκέφαλοι, προβλήματα μνήμης, κακή συγκέντρωση, ευερεθιστότητα, κατάθλιψη και πονόλαιμο μόλις ξυπνάτε.

Στην περίπτωση που υποψιάζεστε ότι πάσχετε από άπνοια ύπνου, είναι καλό να επισκεφτείτε τον γιατρό σας, ο οποίος θα σας συστήσει να κάνετε μια μελέτη ύπνου. Είναι σημαντικό δε να γνωρίζετε, πως η άπνοια ύπνου που παραμένει αθεράπευτη μπορεί να οδηγήσει και σε πιο σοβαρές καταστάσεις, όπως σε καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια ή και αιφνίδιο θάνατο.

7. Ηπατίτιδα

Η ηπατίτιδα είναι μια φλεγμονή του ήπατος με διάφορες πιθανές αιτίες, που κυμαίνονται από τις απλές λοιμώξεις μέχρι την παχυσαρκία. Το συκώτι, εξυπηρετεί πολλές σημαντικές λειτουργίες στον οργανισμό, από τη διάσπαση τοξινών μέχρι την παραγωγή πρωτεϊνών που ελέγχουν την πήξη του αίματος, το μεταβολισμό και την αποθήκευση υδατανθράκων. Όταν λοιπόν, το συκώτι φλεγμαίνει, αυτές οι σημαντικές διαδικασίες, ενδέχεται να σταματήσουν, προκαλώντας όχι μόνο κούραση, αλλά και άλλα συμπτώματα όπως ίκτερος, κοιλιακός πόνος, ναυτία, σκούρα κίτρινα ούρα και ανοικτόχρωμα κόπρανα. Ένα τεστ ηπατικής λειτουργίας είναι σημαντικό για τη διάγνωση.

8. Διαβήτης

Ο διαβήτης είναι μια κατάσταση στην οποία, είτε το σώμα δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη, είτε δεν την χρησιμοποιεί τόσο καλά όσο θα έπρεπε. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας και βοηθά τα κύτταρα να λάβουν την  ποσότητα γλυκόζης που χρειάζονται για να την χρησιμοποιήσουν ως ενέργεια. Τα άτομα λοιπόν με διαβήτη, δεν έχουν τόση ενέργεια επειδή στερούνται ινσουλίνης και γι’ αυτό νιώθουν συχνά κούραση.

Πρέπει να σημειώσουμε επίσης, ότι ο διαβήτης συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα όπως, συχνή ούρηση, μεγάλη δίψα, ανεξήγητη απώλεια βάρους, μεγάλη πείνα, ξαφνικές αλλαγές στην όραση,  μούδιασμα στα χέρια ή τα πόδια, ξηροδερμία, αργή επούλωση πληγών και περισσότερες λοιμώξεις από το συνηθισμένο.

Μια απλή εξέταση στο σάκχαρο του αίματος και μια εξέταση αιμοσφαιρίνης A1C, θα σας βοηθήσει να μάθετε ποιο είναι το μέσο όριο του σακχάρου στο αίμα σας, για τους τελευταίους τρεις μήνες.

9. Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης

Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης είναι μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από έντονη κόπωση που δεν βελτιώνεται με ανάπαυση και η οποία μπορεί να επιδεινωθεί λόγω σωματικής ή διανοητικής άσκησης. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη γνωστό το τι την προκαλεί. Άλλα συμπτώματα που συνδέονται με το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης είναι: απώλεια βραχυπρόθεσμης μνήμης ή προβλήματα συγκέντρωσης, πόνος στους μυς και στις αρθρώσεις, πονοκέφαλοι, λεπτοί λεμφαδένες και συχνός πονόλαιμος.

10. Φάρμακα

Η κόπωση μπορεί να είναι παρενέργεια διάφορων φαρμάκων όπως:

  • Στατίνες και φιβράτες (χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της υψηλής χοληστερίνης)
  • Αναστολείς αντλίας πρωτονίων (χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ασθενειών του στομάχου, όπως παλινδρόμηση οξέος)
  • Βενζοδιαζεπίνες (χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του άγχους, μυϊκών σπασμών, επιληπτικών κρίσεων)
  • Αντιισταμινικά (χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία αλλεργιών)
  • Αντικαταθλιπτικά (χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της κατάθλιψης)
  • Αντιψυχωτικά (χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της σχιζοφρένειας, της διπολικής διαταραχής και άλλων σοβαρών ψυχιατρικών καταστάσεων)
  • Αντιβιοτικά (χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία βακτηριακών λοιμώξεων)
  • Διουρητικά (χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης, του γλαυκώματος και του οιδήματος)
  • Φάρμακα για τον πόνο

Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εάν νιώθετε κόπωση ενώ λαμβάνετε κάποια φαρμακευτική αγωγή.


+ 7 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Your mental health is just as important as your physical health. We’re here to share trusted and compassionate information to help you find a happier, more balanced life. https://www.verywellmind.com/our-editorial-process-4778006

Relationship of neurotransmitters to the symptoms of major depressive disorder. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18494537

Iron deficiency without anaemia is a potential cause of fatigue: meta-analyses of randomised controlled trials and cross-sectional studies https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/iron-deficiency-without-anaemia-is-a-potential-cause-of-fatigue-metaanalyses-of-randomised-controlled-trials-and-crosssectional-studies/F7E59D4BFC154E9687E42CDCC4968EAF

Hypothyroidism https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(17)30703-1/fulltext

Predicting Coronary Heart Disease Events in Women: A Longitudinal Cohort Study https://insights.ovid.com/article/00005082-201411000-00005

Rules for Scoring Respiratory Events in Sleep: Update of the 2007 AASM Manual for the Scoring of Sleep and Associated Events https://jcsm.aasm.org/doi/10.5664/jcsm.2172

Patient-Reported Outcomes and Fatigue in Patients with Chronic Hepatitis C Infection https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1089326117300284?via%3Dihub